В началото на есента кубикът дърва удари стотачка

Палетите се продават на цени от 240 до 420 лв. за тон
27
В началото на есента кубикът дърва удари стотачка
Снимка: Pixabay

В началото на есента кубик от най-масовото гориво за отопление през зимата - дървата, се продава поне по 100 лв., а на места се продава и за 115 лв., показа проверка на „Монитор”.

Цените са за по-качествените широколистни цепеници. Решим ли да ни излезе по-евтино, то трябва да се задоволим със „смес“, което се предлага по 80 лв. за кубик. Има търговци предлагащи отстъпки за количества на 20 или 25 кубика.

С нарязването обаче цената излиза почти същата, като първоначално обявената. Друг начин да се опитаме да купим по-евтино дърва по това време на годината е да купим цял камион от 10 кубика и то от място не толкова близо до големия град.

При този случай обаче, често в уж пълната каросерия има поне кубик по-малко. За това е хубаво да отидем на място и наглеждаме товаренето. Да не забравяме обаче да сложим в сметките и горивото за колата, с която ще стигнем до съответния склад за дърва. В този случай не бива да се забравя, че 1 тон средно изсъхнали дърва се равнява на 1,7-1,8 кубика. Предимството да си купим дърва още отсега е фактът, че ще остане време да изсъхнат и горят по-добре през зимата. Хората с повече пари имали сухи дърва от миналата година и сега си купували други, които да съхнат в следващите 12 месеца по навеса в двора им.

Според търговци, тъй като още не застудяло повечето хора сега се купуват от 2-3 до максимум 5 кубика.

Предлагат се и в чували по 10 лв., като десет чула се равняват на около кубик. За алтернатива на дървата се смятат пелетите, които в момента, в зависимост от вида на дървесината за производството им, са на цени от 240 до 420 лв. за тон.

Най-качествените донбаски въглища при един от най-големите доставчици е на цена от почти 370 лв. за тон или с почти двайсетарка повече от миналата есен. На места в страната те достигат и до 440 лв. за тон. Обикновено неекологичното гориво се продава в чували от по 25 кила, чиято цена варира от около 9 до 11-12 лв.
 


27
Още по темата: огревпалетипечкадърва
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
14
 
! Отговори
Аз пък преди 2 месеца
цяло лято събирам пръ/дня в бойлер под налягане и на зима ще се топля на газов котел. Доста напън беше, но си заслужава.
2
8
 
12
 
! Отговори
дедо преди 2 месеца
то излиза "дявол на магаре". По-добре слагайте един климатик и макар и гадно да топли поне струва само около 50 лв месец за отопление!
1
4
 
11
 
! Отговори
Ром от Вълнолом преди 2 месеца
аз събирам съчки през лятото -после взимам парцали изхвърлени от Парцалшоповете -и съм готов за зимата-може и някоя гума да намеря- в БГ природата има всичко нужно за "парното"