Ереван: На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ

Десетки жертви на конфликта между Армения и Азербайджан
28 сеп 2020 13:06, Елка Василева
87
Ереван: На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ
Снимка: БГНЕС

Боевете между арменски и азербайджански сили за спорната област Нагорни Карабах продължават. Жертвите на ескалацията по официални данни са поне 39, включително цивилни.

Има взаимни обвинения за причиняване на цивилни жертви.

Армения и Азербайджан въведоха военно положение и обявиха частична мобилизация след избухването на най-тежките сблъсъци за Нагорни Карабах от 2016-а. Сепаратисткият регион се намира в Азербайджан, но се управлява от етнически арменци.

Карабахските сепаратисти заявиха, че една жена и дете са били убити, от своя страна от Баку съобщиха, че 6-членно семейство е загинало при в обстрел на арменската армия.

Още по темата

„На ръба на пълномащабна война сме в Южен Кавказ“, предупреди арменският премиер Никол Пашинян, който призова световните сили да не допускат намеса на Анкара, предаде БНР.

По данни на арменското министерство на отбраната почти 200 военнослужещи са ранени в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван си оспорват Нагорни Карабах от 1988 г., когато регионът обяви отделянето си от Азербайджанската съветска република и след въоръжения конфликт от 1992 до 1994 г. Баку загуби контрола върху него.

Руското МВнР призова днес всички въвлечени страни към максимална сдържаност.

От своя страна арменският посланик в Русия заяви днес, че Турция е изпратила около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
18
 
8
 
! Отговори
Димитрис Ставрос преди 3 години
АНАТОЛИАС Е ДРЕВНА АНТИЧНА ГРЪЦКА ЗЕМЯ..ЦЯЛА ТУРЦИЯ Е НАША ИЗКОННА ГРЪЦКА И ВИЗАНТИЙСКА БАЩИНА И МАЙЧИНА ЗЕМЯ .ГЪРЦИЯ Е ГОТОВА ДА ПОМОГНЕ НА АРМЕНИЯ С ОРЪЖИЕ И ДРОНОВЕ....ТУРЦИТЕ СА ДАЛИ 100 ДРОНА НА АЗЕРОБАДЖАНЦИТЕ .ПРАТИЛИ СА ИСЛЯМСКИ ТАРАМБУКИ ОТ СИРИЯ = ДА УБИВАТ БРАТЯ ХРИСТИАНСО = АРМЕНИ .С ДВЕ ДУМИ---СКОРО ТУРЦИЯ И АЗЕРИБАДЖАН = НЯМА ДА ГИ ИМА НА КАРТАТА .РЕШЕНО Е ОТ САЩ, ФРАНЦИЯ, РОССИЯ И КИТАЙ .АРМЕНИЯ ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА, С АРЗАК + ПОЛОВИН СЕГАШЕН АЗАРИБАДЖАН .
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как тъй Ердоган един път не се застъпи за християнска държава?
32
2
 
11
 
! Отговори
Прилеп преди 3 години
До ПрицелаСръбския премиер оня ден беше в Турция при Ердоган.Турцина от край време гледа само бизнеса и парата другото е театар.
31
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Диана Знаеш ли кое е грозно ,че мюсюлманите се държат а християните и им пускат аванта след аванта.
30
11
 
5
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Грозно е когато хората не могат да се разбират като хора...Когато един проблем е проблем 150 години, какво може да се каже за тези хора...Трябва да има справедливост, ако искаме да има мир и разбирателство...Ако Нагорни Карабах са древни арменски земи, взети с манипулации и измами от арменците, това трябва да се поправи. Но ако това не е така, арменците трябва да си отидат от там...нямам си на идея как е точно, но трябва да има справедливост....
29
0
 
16
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Така се случва, когато в една държава има регион или региони от друг етнос, не основния!!!Дано не се случи в България, но се случи в Македония и Сърбия !!!Дали ще се случи в западно-европейските страни , там започват да се формират региониот компактно чуждорелигиозно и другоетническо общество ???!!!Може да изглежда като фантастика, дали ...
28
1
 
4
 
! Отговори
а1 преди 3 години
Разбирачо Балкански поток е под Черно море .
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Армения имат договор за обща отбрана само ,че проблема е там ,че те отбраняват нагорни Карабах ,която не е арменска земя и освен това арменците не отбраняват а май атакуват.
26
17
 
5
 
! Отговори
Мустак преди 3 години
Ероганчо постепенно си възвръща старите земи.Нито ЕС, нито НАТО или САЩ, Русия, Китай са способни да го спрат.Нов Хитлер в тази част на планетата...А да видим докога?
25
2
 
13
 
! Отговори
Фелшер преди 3 години
Арменския примиер Пашинян взе да танцува с Макрон и запада и Руснаците намигнаха на Азерите.Това е цялата схема в едно изречение.....
24
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагорни Курабах си е брало лайката, да пратим умиротворяваща мисия начело с Шкембе войвода и всичките 240 хрантутници на фронтовата линия! Буда паша ще им каже няколко смешки и да видим какво ще стане
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагорни Карабах това е територия голяма колкото половината Македония и е населена само със сто и петдесет хиляди души и то арменци що за дивотия е това?!
22
8
 
9
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Може би проблемът е по-стар от съветското време. По време на така печалния за нас Берлински договор с Турция има клауза и за арменците, която не само не се изпълнява от турците, но турците разделят западните области на Армения така, че да се наложат лесно там, което довежда до прочутото арменско клане, довело до 300 000 бежанци арменци по цял свят...Може би Нагорни Карабах е проблем още от онова време! Трябва да има справедливост и ако някога е допусната грешка с тази област да се поправи...
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако чакат арменците помощ от Франция няма да я дочакат. Да не говорим, че френските комaндоси бяха набити от местни български сeляни. :D
20
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук всички пишат как трябва да застанем зад Армения, пример: Турция решава да анексира Кърджали защото има много турци там, и сега арменците със същия предтекст искат Нагорни Карабах, дали арменците трябва да се подкрепят е въпроса ?
19
1
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
ЕКСПЕРИМЕНТАЛЕН ПОЛИГОН СА СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ НА РУСИЯ И ОВЛАДЯВАНЕ НА НОВИТЕ ОРЪЖЕЙНИ СИСТЕМИ -ТОВА Е КАРАБАХ . - МАЛКО МЯСТО БЕЗ "КОВИД-19" ... ИИИ -АЙЙДЕЕЕ- ВОЙНА !!!!!!!!!!
18
3
 
19
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
Арменския премиер Пашинян гледа да се отърве от окупираните територии и затова нападнаха постове на азерите, иначе ако ги върне без "бой" ще го линчуват.Кризата в Армения е жестока безработица и ниски доходи.Толкова са зле, че бягат нелегално в Турция да работят при турски арменци за смешни кинти.Азерите пък имат газ и петрол .Азерите са в приятелски отношения с Русия и Израел.Арменците пък са близки с Иран и Русия... Манджа с грозде.
17
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азербайджан е чудесна държава, която се развива ударно и не вярвам те да са провокаторите. Турция доказва, че си стои зад съюзниците, а прoкажена Русия насъсква арменците, а после не им помага. Съюзите с Русия нищо не струват.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БАЛКАНСКИ ПОТОК УМРЕ ПРАВ
15
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва православен съюз и да се сложи край на издевателствата на едни агресивни хора от Мала Азия! Турция никога не е била национална държава и благодарение на Кемал Ататюрк се превърнаха в такава, но няма кой да следва пътят му. Турция е наследник на османската империя, в която няма нации няма етноси, а религиозни групи!!! Това са турците мюсюлмани от Балканите и Кавказ!