Още десетки убити в сблъсъците между Азербайджан и Армения

Швейцария иска да е помирител на двете държави
29 сеп 2020 08:23, Нели Христова
87
Още десетки убити в сблъсъците между Азербайджан и Армения
Снимка: БГНЕС

Властите в Нагорни Карабах (Арцах - това е историческото арменско име на областта) съобщиха, че още най-малко 26 техни войници са убити при боеве с азербайджанските сили снощи, предадоха Ройтерс и Франс прес.
През вчерашния ден бе съобщено за 67 загинали.

Сблъсъците между Азербайджан и населения с етнически арменци планински анклав рязко ескалираха вчера. Двете страни се обстрелваха взаимно с ракети и артилерия при най-ожесточената конфронтация от повече от четвърт век.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря днес чрез видеовръзка с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян и призова за незабавно спиране на огъня в Нагорни Карабах, съобщи говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

В двата разговора генералният секретар отправи едно и също послание - призив за незабавно прекратяване на бойните действия, деескалация на напрежението и връщане към преговорите без предварителни условия в контекста на усилията на съпредседателите на Минската група към ОССЕ.

Швейцарското външно министерство заяви, че Швейцария подкрепя усилията на Минската група, насочени към решаването на конфликта в Нагорни Карабах по пътя на преговорите, и е готова да стане домакин на среща на високо равнище между Армения и Азербайджан.

В Берн са обезпокоени от настъпилата на 27 септември ескалация на ожесточените сблъсъци между Армения и Азербайджан, отбеляза ведомството.

Швейцария призовава страните да запазят регионалната стабилност и да не прибягват до сила. Тя напомня и на двете страни, че са длъжни да спазват задълженията си съгласно международното право, в това число по отношение на защитата на цивилното население, подчерта министерството.

Част от арменските загуби в конфликта с Азербайджан са сирийски наемници от арменски произход, твърди азербайджанското министерство на отбраната.

Арменското външно министерство на свой ред обяви, че разполага с информация за наемници, които турските власти вербуват в Близкия изток, за да ги прехвърлят в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван спорят (и воюват) за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато районът обяви излизането си от състава на Азербайджанската ССР. Автономната област обяви независимост на 2 септември 1991 г., но не е призната от международната общност - призната е като част от Азербайджан.

По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрола над областта и няколко прилежащи към нея района.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арман Бабикян, Хакимян, Кевокян----- всички са от един дол дренкиБабикян тръгнал да събаря Българското Правителство, ***
37
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арман Бабикян да отиде и защити родината сии ако трябва да даде живота си за нея - надалиседи в България да прави интриги, готован
36
21
 
16
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Още един или два дена и Армения ще вдигне ръце,ще свали *** и ще вика ПРЕДАДОХ СЕ.Те си мислят,че са през 1991-95,от 30 години Азербайджан се готви именно за този ден.Коварно племе са арменците,когато усетят,че си слаб и забият ножа в гърба ти. Така направиха с Османската империя.Бяха"миллети съддъка", доверена нация. Всички сараи в Истанбул са построени от арменски предприемачи"Долмабахче"също,те избраха да изменят и забият ножа в гърба на турчина баш когато беше нападната от кръста през ПСВ..
35
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азерите не са ли същите турци като другите турци? А на територията на това, което се води Турция днес нямаше ли някаква терористична организация, която прави атентати. На тия територии, които са изчистени от арменци през геноцида, езерото Ван. Това си е четвърт от Турция. Ердоганя май скочи с двата крака тоя път в тая тиня.
34
15
 
20
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
До МаврикийМного мечтаеш. Всички които така усърдно си ги изброил ядоха и ядат попарата от турския аскер. Не плачете на турския гроб след като вашият си стои изкопан и чака. Не потривайте доволно ръце защото падне ли Турция на границата ви ще дойдат 100.000.000 африканци, араби, афганистанци,пакистанци,иракчани,сирийци... Просто трябва да знаете какво си пожелавате.Арменците не ги жалете,те са основата и ядрото на византийската армия през 1014-1018 г. покорила и поробила Първото българско царст
33
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак пуснаха турчетата да спамят. Нагорни-Карабах Сталин го присъединява към Азерската съветска република за да успокои турците, и тогава си е било пълно с арменци там.Азерите да си искат земите от Иран, или да влизат обратно в Съветския съюз.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега някой германофил от Вмро клоун пробит ще излезне да обясни за Михаил Ватмана и Вилер Бокаж дето унищожил 2 каруци и три камиона с танка ви Тигър дебнеш като мишок в храстите и опикан от страх да не го вдигнат във въздуха с някой Б-17 и как Хитлер му дал рицарски кръст и дъбови клонки и пакет тоалетна хартия с лика на фюрера
31
6
 
1
 
! Отговори
Веско преди 3 години
До ООНТо и за нашта територия скоро така ще говорят. Който иска да живее спокойно трябва да се свива в границите на населението си.
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германофилите и русофилите се поклониха на новия Крал на света САЩ още 1945. Още се мъчат да надигат глава ама е трудно. Нямат такава въздушна и морска мощ.
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз знам много добре че владееш ли небето си спечелил войната.Но тпите германофили които ще ги ритам в главите ми обясняват за Михаил Ватмана и танка Тигърр.Клоуни
28
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво ти откри циливизацията с това заключение, че авиацията била най важна. Хахахаха това е ясно от ВСВ когато САЩ превзема света с огромната си Авиация и се ражда - Спечелиш ли небето, печелиш и земята.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тея ракети от въздуха ли падат или ги изстрелват тпите немци от тнка Тигъррр мър мър на Михал Ватмана.Запомни ефно немците са слаби войници никакъв потенциал в оръжиестроенето и некадърни военачалници.Факт!Ракетните войски санчаст от въздушно космическите сили в днешно време.Да не говорим че се свалят от ПВО като Железен Купол а ПВО е пак към Ввс.
26
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе приятел ти на 10 ли си? Никой не го интересува преди 2500г кой е бил там. Кой ще докаже такова нещо? Земята е в границите на Азерите много отдавна и това е. Отивай тогава да се биеш с Гърция, защото беломориеро е на България от 1300г? Какво седиш и обсъждаш на Карабах.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В днешно време била най-важна авиацията.А Не БЕ само тпите германофили вярват още в танкови битки Витман Леопарди и тн глупости.Който държи въздуха той държи всичко.
24
6
 
15
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Армения практически воюва със съюз оглавяван от Турция /която протестира срещу окупацията на Карабах, но вече 45 години окупира Северен Кипър/. Помощ може да дойде само от Русия само че Пашинян доскоро се репчеше също като нашенските умници дето пляскаха руснаците. Ще видим...
23
9
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Тази война ясно показва безмислието на танковете- с безпилотни самолети -дронове -ги намираха в укритията и им пускаха по една ракета-Арменците бяха направо покосени в началото-Явно в днешно време най важна е Авиацията Локацията и ракети -много ракети!чудя се нашата армия -ако влязат 2 изтребителя от по модерните -направо ще ни сринат за 4-5 дни! Отделно Иран показа как се воюва без изтребители- балистични ракети и ясни цели -направо изтриха американските базитака че танковете са МИНАЛО!
22
12
 
16
 
! Отговори
Do 28 преди 3 години
Какви азерски земи бре приятел,там от 2500 г живеят арменците,тогава азери е нямало на картата.Вземете да четете преди да пишете
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30Е как така Азерите се плодили и искали след като нагорникарабах е в границите на Азербайджан? Нещо не си добре с главата.Се едно утре турците да искат да вземат Кърджали
20
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата са съвсем прости- Трябва да се попречи на Азерите да изнасят газ - голяма конкуренция са ха сега се сетете кой има полза от конфликта
19
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азерите са ислямисти те имат една тактика плодят се населват дадена територия и казват това е наше както с Косово.Че те утре могат така и Париж да завземат.Надявам се арменците да ги вкарат в миши дупки откъдето и изпълзяха.