Още десетки убити в сблъсъците между Азербайджан и Армения

Швейцария иска да е помирител на двете държави
29 сеп 2020 08:23, Нели Христова
87
Още десетки убити в сблъсъците между Азербайджан и Армения
Снимка: БГНЕС

Властите в Нагорни Карабах (Арцах - това е историческото арменско име на областта) съобщиха, че още най-малко 26 техни войници са убити при боеве с азербайджанските сили снощи, предадоха Ройтерс и Франс прес.
През вчерашния ден бе съобщено за 67 загинали.

Сблъсъците между Азербайджан и населения с етнически арменци планински анклав рязко ескалираха вчера. Двете страни се обстрелваха взаимно с ракети и артилерия при най-ожесточената конфронтация от повече от четвърт век.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разговаря днес чрез видеовръзка с президента на Азербайджан Илхам Алиев и премиера на Армения Никол Пашинян и призова за незабавно спиране на огъня в Нагорни Карабах, съобщи говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик, цитиран от ТАСС.

В двата разговора генералният секретар отправи едно и също послание - призив за незабавно прекратяване на бойните действия, деескалация на напрежението и връщане към преговорите без предварителни условия в контекста на усилията на съпредседателите на Минската група към ОССЕ.

Швейцарското външно министерство заяви, че Швейцария подкрепя усилията на Минската група, насочени към решаването на конфликта в Нагорни Карабах по пътя на преговорите, и е готова да стане домакин на среща на високо равнище между Армения и Азербайджан.

В Берн са обезпокоени от настъпилата на 27 септември ескалация на ожесточените сблъсъци между Армения и Азербайджан, отбеляза ведомството.

Швейцария призовава страните да запазят регионалната стабилност и да не прибягват до сила. Тя напомня и на двете страни, че са длъжни да спазват задълженията си съгласно международното право, в това число по отношение на защитата на цивилното население, подчерта министерството.

Част от арменските загуби в конфликта с Азербайджан са сирийски наемници от арменски произход, твърди азербайджанското министерство на отбраната.

Арменското външно министерство на свой ред обяви, че разполага с информация за наемници, които турските власти вербуват в Близкия изток, за да ги прехвърлят в Нагорни Карабах.

Баку и Ереван спорят (и воюват) за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато районът обяви излизането си от състава на Азербайджанската ССР. Автономната област обяви независимост на 2 септември 1991 г., но не е призната от международната общност - призната е като част от Азербайджан.

По време на въоръжения конфликт през 1992-1994 г. Азербайджан загуби контрола над областта и няколко прилежащи към нея района.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази област е като Косово е Сърбия. Населена е 90 % от арменци.
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са азерски земи, както и беломориеро е било Българско. След което се прави чистка З да се махнат Българите, чрез сила убийства и паления. Там е същото част от Азербайджан пълна с етнически "Арменци" - колко и макета та са макета.... Са взели контрола над областта, но това е земя на Азерите и с право е защитават. Ако Армения е иска, ще трябва да се бие няма, как.
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ми ако германците нпълнят Елзс с немци или немскоговорящи един ден и кажат че той Елзас е немски.Кво правим тогава.Това е играно с Косово.
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето комунистите помагаха на Армения, но сега Азерите са богати и имат богати приятели. Най вертояно, ще си върнат контрола над земите.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно тази област е населена с арменци. Ако имало 1 милион азери, е трудно да се повярва че 150 хил арменци ще ги изгонят.
13
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да се развее Азербеджанското знаме в ереван
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11 Даи премълчава истинската причина за това защо Нагорни Карабах обяви излизането си от състава на Азербайджанската ССР. Защо не се признава колко етнически арменци в Арцах изклаха азерите тогава? Кой ги насъска? Това активно мероприятие беше предшествано от най-малко две мащабни техногенни катастрофи и помогна да се разклати и в крайна сметка да се катурне СССР.
11
7
 
8
 
! Отговори
Даа, преди 3 години
въпрос на време е да се появят зелените човечета с цялата им екипировка. И ислямистките наемници ще се връщат в чували!
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе защо на запада им е нужен тоя газ.Нали алтернативни източници нали Аец нали ядрен синтез нали...или май на американците не им отърва щото в ядрените технологии са изостанали и без копане не могат.
9
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе християнските народи никой друг освен Русия ням даа ги опази.Виж примерно христяните в Африка и близкият изток.Кой мислиш че им е занесъл Христянството а ми европейските християнски мисии.Спасяват ли ги от ислямистите НЕ.Дори в Нова Зеландия в град Крайстчърч има повече джамии от църкви и премиерът им ги защитава.Те себе си не могат да опазят камо ли други.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То на Запад скоро ще стане.Първа мисля че ще е Франция.А 100 процента успеят ли във Франция ще следва същото и в други държави с мюсулманско население.Швеция Белгия Холандия и тн.Във Франция ще се докопат и до атомно оръжие и ще го използват те са фанатични.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След фаза на "братушкане" - поредната руско-турска война.При една такава война България успява да се освободи от рускотурската империя.Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
6
5
 
6
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Голямата веселба на по ту рн ац ите и накрая ще има вай алах, що праиш дискриминация бате .!.
5
7
 
11
 
! Отговори
dsss преди 3 години
До АнонименСъщите от долу са там. Скапаните турци си веят байряка и накрая ще се молят за храна.
4
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само преди седмица вниманието на целия свят беше фокусирано вурху конфликта в Източното Средиземноморие с главно действащо лице Турция. Минаха няколко дни и вълшебната показалка на главния режисьор вече сочи друг ъгъл на сцената - Нагорни Карабах.Ще си позволя да перефразирам класика: ГМО и зрелища.
3
5
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Този случай с Нагорни Карабах-Арзах не е ли подобен на Косово ???!!!Пак двоен аршин, нали , поредният !!!И е подбен на Крим ...Кога ли ще почнат такива случаи в западно-европейските страни ???
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С цялата тази глобализация - има ли смисъл от различни държави и правителства? Или смисъла е само в това да се подклаждат конфликти и да се продава оръжие? Хилядилетия и хората продължават да са разединени и да се трепят за парче земя и кладенец петрол.Хайде преди 200г е било трудно - транспорта и комуникациите са били никакви, но сега какво точно ни спира да сме единни? Колкото и да е странно, но земята предлага ресурси за всички, има достатъчно стига да се оправляват разумно.
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швейцария намеси ли се някъде,винаги става дума за редки полезни изкопаеми метали.