Турски изтребител свалил арменски Су-25

Инцидентът станал във въздушното пространство на Армения
Обновена: 29 сеп 2020 19:22 | 29 сеп 2020 19:09, Веселина Йорданова
286
Турски изтребител свалил арменски Су-25
Снимка: БГНЕС

Турски изтребител F-16 е свалил Су-25 на арменските военновъздушни сили (ВВС) от територията на Азербайджан, твърди Министерството на отбраната на Армения, цитирано от ТАСС.

Пилотът на сваления самолет е загинал, уточняват от Ереван подчертават, че инцидентът е станал във въздушното пространство на Армения.

Още по темата
Военните действия между Армения и Азербайджан взеха нови жертви. И двете страни съобщават за тежки загуби в боевете за Нагорни Карабах, които продължават трети ден.

Ожесточени боеве се водят за Нагорни Карабах, съобщават военните от двете страни, цитирани от БНР.

Съветът за сигурност на ООН провежда извънредно заседание, след като световните лидери призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Минската група, водена от Франция, Русия и САЩ, "предлага подходящ форум" за диалог.

Има опасност Русия и Турция да се намесят в конфликта между мюсюлмански Азербайджан и християнска Армения.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган настоя да се прекрати "окупацията на Нагорни Карабах" и потвърди подкрепата си за Азербайджан.

Това пък предизвика говорителят на Кремъл Дмитрий Песков да призове Турция да направи всичко възможно за прекратяване на огъня.

Армения заяви, че разчита на помощта на Русия в случай на ескалация, стана ясно от интервю на арменския посланик в Москва пред Интерфакс.

Основната причина за напрежението е растящото недоволство на Азербайджан от липсващо международно признато решение на конфликта, смятат политически наблюдатели в района. Както и от действията на Армения, която строи пътища към Нагорни Карабах, където заселва арменски сирийци и ливанци.

По-късно Фахрадин Алтун, ръководител на отдела за връзки с обществеността на администрацията на турското президентство, опроверга съобщенията, че турски боец ​​F-16 е свалил арменски самолет, съобщава АПА.

Според него разпространената от Ереван информация за свалянето от Турция на самолета Су-25, принадлежащ на Армения, е невярна, съобщиха от Посолството на Азербайджан в България и посочиха, че тази информация за Армения е била опровергана и от азербайджанското министерство на отбраната.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари