Заев: Ще внимаваме в отговорите за Гоце Делчев и за езика

Решението трябва да е от полза и интерес на двете страни
22
Заев: Ще внимаваме в отговорите за Гоце Делчев и за езика
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че ще бъде внимателен в отговорите на въпросите на България за решаване на въпроса за Гоце Делчев и за езика, тъй като трябва да се постигне решение, което ще бъде от полза и в интерес и на двете страни, съобщава в. "Слободен печат".

Още по темата
Ние сме фокусирани върху намирането на бързо решение на въпроса, пред който сме изправени. Гаранцията за свързаните с идентичността въпроси е потвърдена в Договора за добросъседство с България, а това са македонският език и македонският народ.

Аз вярвам, че всички тези документи, коментари, които излизат, са само желание за решаване на тази четвърта историческа глава или шеста историческа личност, което може да бъде отлична възможност да ни сплоти, да ни сближи, да укрепва приятелството, заяви Заев на пресконференция с Франсис Фанън, помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси.

Външният министър на Северна Македония Буяр Османи ще посети България следващата седмица преди Заев да направи официално посещение в края на октомври или началото на ноември, отбелязва МИА.

Надявам се много скоро да посетя София, където ще имаме възможност да обсъдим много проекти, главно икономически проекти.

Един от тях ще бъде газова връзка, въпрос, който по-рано днес обсъждахме. Но аз определено вярвам, че всичко, което предстои пред нас, е още един сигнал за позитивно сътрудничество в целия регион, изтъкна Заев.

Според премиера на Северна Македония историческите въпроси трябва да бъдат възприемани като възможност за подобряване на цялостното сътрудничество. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
4
 
! Отговори
Добри Войников преди 3 години
Гоце Делчев е бил с българско самосъзнание и той го пише нееднократно.Освен това в Пиринска Македония,където живеят българи испокон веков,има две запазени народни песни за него,а сред чукундурите от Скопско няма нито една,защото са пели химни за прослава на Тито.
17
8
 
6
 
! Отговори
XXXX преди 3 години
Shto ne dojdete vo Skopje da ni kazete kakvo sme?
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е първата държава кандидат-член в историята на ЕС, която поставя условия за бъдещото си членство на пълноправни държави-членки. Те тепърва ще влизат в клуба, но вече поставят условия на членовете му. Това няма да свърши добре. Личи си, че нямат опит в европейската дипломация. Веднъж яко ги сритаха, дано да не се повтори тази ситуация, че пак ще правят избори.
15
4
 
2
 
! Отговори
Възможно решение преди 3 години
Според мен е реалистичен избор на една от три възможни формулировки за общо честване на Гоце Делчев (пълна, частично компромисна, изцяло компромисна) :1. Гоце Делчев е македоноодрински революционер с българско национално самосъзнание и Апостол на свободата и толерантността за народа и на РБ и на РСМ.2. Гоце Делчев е македоноодрински революционер и Апостол на свободата и толерантността за народа и на РБ и на РСМ.3. Гоце Делчев е Апостол на свободата и толерантността за народа и на РБ и на РСМ.
14
2
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 3 години
Драги македонски историчари од мешовитата комисиja,Според Договорот за добросъседство вие мора да градите своите конечни заклучоци не врху темелите на денешиот став на jавността, а врху темелите на историските факти !ВМОРО е била општа организациjа за Македониjа и Одринска Тракиjа и неjната политичка кауза за автономиjа е била споделувана од целокупниот бугарски народ. Решението за востание е општо за целата организациja. Само точната му дата е определувана посебно по револуционни окрази - на Илинден за Битолски, на Преображение за Одрински и на Крастовден за Серски. Гоце Делчев, како наj-
13
4
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 3 години
Сталин ПОДАРЯВА Северна Македония на Сърбия.Преди това Хитлер ни я беше дал, но Сталин, въпреки, че 40 000 българи загинаха за него край Драва и Австрия ни я взе и я подари на Тито.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щели да "внимават"!Ко ше внимаваш, бе?Признаваш си , че до сега си лъгал и си казваш каквото е.
11
3
 
10
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Какво има да се внимава? Сам Гоце Делчев си е казал че е българин, а езика Ви е диалект на българския. Това което Ви е обещал Тиквата няма да стане.
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На какъвто език ви кажем на такъв ще говорите, ти нас уважаваш ли на ? Eвропейската тояга първо ние ще ти я нацепим по квадратната капацуна, че да видиш яка Балканска келестирка.
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция идват капиталистите от Британия и САЩ и българите в Гърция изчезват.Няма и независсима държава Южна Македония.Сталин спасява Северна Македония от Сърбия, а Чърчил подарява Южна Македония на Гърция.Къде е Южна Македония?
8
7
 
8
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
България да наложи вето на самозабравилите се отродени българи! Глави ще падат ако не го направи!
7
4
 
15
 
! Отговори
Ниш е България преди 3 години
Цялата географска област Македония и половин Сърбия са изконни български земи и население.
6
5
 
11
 
! Отговори
Фактите говорят преди 3 години
До 1944 година македонците са българи. Идват коминунистите и ги помакедончват.ВЕТО!!!
5
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев се подиграва със нашите цAрвyли той ги вижда, че други доводи освен да му извиват ръцете нямат. Заев няма да насъска македонците срещу себе си заради един ЕС Той си печели време и играе на нерви македонците си патиха от сърбите сега и от нас няма си патят и да ни лазят на колене.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северно Македонците винаги са били много хлъзгави.Много Българи ги считат за братя или братовчеди.Аз не ги възприемам така.
3
4
 
16
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Зоране, докато не признавате Българските си корени, ще имаме проблеми !!!
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сталин спаси Северна Македония от Сърбия. Трябва да се вдигне паметник.
1
7
 
21
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Няма ,,две страни,, !!!Има една България !!! Вие сте Вардарска България !!!