Цитруси, зеленчуци... Кои храни да приемате за по-силен имунитет?

Червените чушки са богати на ликопен
1
Цитруси, зеленчуци... Кои храни да приемате за по-силен имунитет?
Pixabay

През последните няколко дни с пълна сила ни беше напомнено, че лятото си е отишло и трябва да се подготвяме за по-студените месеци. Въпреки че метеоролозите ни уверяват, че октомври ще бъде с високи температури, есента вече е тук и това означава, че е добре да помислим за имунитета и неговото подсилване.

Освен противогрипни лекарства и ваксини, храните, които ядете, също могат да помогнат за поддържането на здрава имунна система. „Това, с което се храним, е от решаващо значение за цялостното ни здраве“, казва Джанин Суфронт пред Insider. Тя добавя, че здравословните храни могат да помогнат на тялото да се пребори с болестите.
 
Разбира се, не трябва да разчитате само на храните, за да се справите с вирусите. Но в допълнение към превантивното поведение, като често миене на ръце и противогрипни ваксини, здравословните храни могат да помогнат за намаляване на риска от заразяване с болест. 
 
„Въпреки че няма нито една храна или добавка, която директно да предотврати заболяването, можете да подкрепите имунната си система като включите храни с полезни хранителни вещества, които играят роля за здравето и целостта на тъканите“, обяснява Суфронт.
 
Ето кои храни да хапвате за по-силен имунитет:

1. Цитрусови плодове
 
Цитрусовите плодове като портокали или грейпфрути са пълни с витамин С, който е добре известен със заздравяването на имунната система. Зрелите жени трябва да приемат по 75 mg витамин С на ден, а мъжете – 90 mg. 
 
За справка, един среден портокал осигурява около 70 mg, един грейпфрут – около 80 mg, а един лимон предоставя около 30 mg. Витамин С помага на тялото да възстанови тъканите и поддържа кожата и кръвоносните съдове в добро здраве. В допълнение, той е важен антиоксидант, което предотвратява увреждането на клетките и подобрява имунната функция.

2. Листни зеленчуци
 
Листните зеленчуци като спанак, къдраво зеле и зелено зеле са наситени с витамин А, който е важен за имунната функция. Мъжете се нуждаят от препоръчителни 900 микрограма всеки ден, докато жените – от 700 микрограма. 
 
Примерно 30 грама суров спанак съдържа 469 микрограма, 118 грама сготвено къдраво зеле осигурява 190 микрограма, а 100 грама зелено зеле предоставят на организма 90 микрограма витамин А. 
 
Какви храни още да ядете за по-силен имунитет, вижте в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приемайте свинско месо, яйца, сирене и кашкавал. Имат всичко, което ви е нужно.