Киберпрестъпността е по-доходоносна от наркотиците

Александър Свердлов, основател на Аtlant Security
5 окт 2020 15:47, Анисия Иванова
4
Киберпрестъпността е по-доходоносна от наркотиците
Снимка: Pixabay

Киберпрестъпността е вече по-доходоносна от наркотиците, заяви Александър Свердлов, експерт по IT сигурност, основател на Аtlant Security, в предаването "Бизнес старт" с водещ  Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

Според госта противодействието на киберпрестъпноста все още остава трудна задача, тъй като престъпниците разполагат с големи екипи и висока експертиза. Това е така, защото средствата, присвоени чрез киберпрестъпления, са много големи, заяви Свердлов, давайки пример с това, че наскоро от една частна организация на Балканите са били откраднати над 800 милиона долара само с едни пробив.

Такива пробиви могат да доведат и до фалит на дадена организация, ако хората загубят доверие в нея.

Относно индивидуалната защита гостът заяви, че всяко лице трябва да спазва минимални нива на сигурност, като създаването на уникални пароли, двуфакторна идентификация, много добра парола за онлайн банкиране и хигиена на личния компютър. Свердлов заяви също така, че не трябва да използваме пиратски софтуер. На въпрос на водещия за това, че цените на оригиналния софтуер не отговарят на покупателната способност на българското население, гостът отговори, че има множество софтуари с отворен код, които можем да използваме.

Експертът обясни, че когато използваме онлайн банкиране не трябва да се доверяваме на SMS-и, а да извършваме операциите посредством приложението на банката, тъй като SMS-ите се прихващат много лесно чрез фалшиви и евтини базови станции.

По отношение на сигурността на държавни агенции гостът смята, че те не трябва да се концентрират върху обществени поръчки за сигурност, а върху изграждането на добра архитектура. Според Свердлов приоритетите на Владимир Димитров, който бе определен за национален координатор по киберсигурността, са да помага на държавния апарат да изгради ефективни защити, както и да работи с големи международни организации, занимаващи се с проблемите на киберсигурността – които да му покажат върху какво да се концентрира.

По думите на госта начинът, по който престъпниците в момента намират своите жертви и този, по които може да се противодейства на това, е един и същ, а имено, чрез машинно обучение.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
nekoi si преди 3 години
balgaria ili po to4no gerb shte isxar4i oshte milardi za ne nyzni i stari samoleti f16 - ot koito e pe4elivsho edinstveno sasht nima v kriza i 4 meseca predi da si otide tova pravitelstvo e pravelno da ni zarobi s novi mmilardi za 8 samoleta ot koito niamame nyzda -NE - a zashto gerb go pravat ostavam na vas da si pomislite ne nakradoxa se tia al4ni gerbadzi i eiiii.
3
0
 
1
 
! Отговори
анонимус преди 3 години
Треперете!!!
2
1
 
4
 
! Отговори
Може и така да е преди 3 години
Но мисля че в България най доходоносно е да лапкаш пари от държавния бюджет и от евро фондовете. В България имаме много добри специалисти в тази област и най интересното че цялата им дейност по документи е изрядна и се води напълно законна. Често ползват фирми бушони регистрирани на трети лица и след като усвоят голяма сума пари обявават фалит закриват фирмата и откриват нова....а парите изчезват в някоя офшорка...абе изобщо хората си лапкат, усвояват си милиончета всяка година и си гледат кефа.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** се иска повече акъл.