От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа

Когато превърнат черквите ви в джамии, ще схванете какво цели Ердоган
7 окт 2020 21:45, Елка Василева
714
От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Участието на Турция в конфликта в Нагорни Карабах буди мрачни спомени у арменците. "Чак когато превърнат черквите ви в Европа в джамии, ще схванете какво цели Ердоган!", предупреждава един арменски лекар, цитиран от Дойче веле.

Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват и все повече цивилни.

В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник "Ди Велт" в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията.

Армения е овладяна от небивала вълна на солидарност и единство, пише изданието и обяснява: "Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци", пише изданието.

Още по темата

Според него еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на това, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар - за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. "Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах", коментира "Ди Велт".

Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник "Билд", че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: "Това се дължи и на факта, че в Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан".

Според Пашинян Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда "резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган".

"Когато превърнат вашите черкви в джамии..."

Вестник "Ди Велт" на свой ред припомня старите битки около Нагорни Карабах и отбелязва, че никога досега Анкара не се е намесвала толкова активно в конфликта в Кавказ.

Този ангажимент на Турция отново пробужда историческата травма на арменците, коментира изданието и цитира един арменски лекар, който казва: "Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!", предупреждава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
0
 
1
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
@ааТи имаш ли идея какво е балистична ракета? Говориш си глупости колкото да не заспиш... или да изкараш някой лев, не знам.Ако имаше такива "в обращение", щяхме да говорим за трета световна.Но в последното изречение си прав, ООН не може да направи нищо, и в случая Турция яко накланя везните към Азерите.
249
1
 
0
 
! Отговори
xmm преди 3 години
До Еha dano!!!! , ama na da li be kuzum ????
248
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Volkswagen ще започне производството на камиони и автобуси в Турция.Компанията реши да се премести в Турция, като затвори европейските си заводи.Кеде спите бе готованковци.
247
5
 
8
 
! Отговори
До Днес бг преди 3 години
Цял ден минава но няма информация за терористичния акт на държавата Армения спрямо цивилни граждани в Азербайджан.Вие не сте независима медия,или по точно неотрална медия.
246
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато македония си раздели с българия
245
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие се борете за държавата си не мислете за европа бъдете сигурни те не мислят за други интереси
244
7
 
7
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Всеки ден го виждаме това как се борите за Европа в центъра на столицата ни,всичките хуни начело с Сбабикян,чупейки,трошейки,хвърляйки жълти павета,части от пейки,яйца и домати!!
243
10
 
13
 
! Отговори
Бай иван преди 3 години
Арменци какво си търсите у чужда земя бе целия свят признава това нещо чу сте си окупирали чужда земя и путин ви го каза сражавали са се и за европа и за Америка и за Китай смешни сте но обикновения човек няма вина арменския народ каква вина да има.както да е всеки да се спасява
242
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината арменски вицове са за това как арменеца прецаква евреина. Сега арменците пищят че Израел продавал високотехнологично оръжие на Азербайджан.
241
13
 
23
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
НАГОРНИ КАРАБАХ--НЕ Е АРМЕНИЯ!САМИЯТ ПУТИН ВИ ГО КАЗА....ХА,ХА,ХААААААААААААААААКВО САМО РЕВЕТЕ , КАТО МАГАРЕТА НА ПРАЗНА ЯСЛА??!!
240
14
 
18
 
! Отговори
АЙДЕ НЕМА НУЖДА... преди 3 години
НИЕ ОТ ЕВРОПА , НЕ СМЕ ОТ МОЗЪЧНИТЕ ИНВАЛИДИ НА ПУТИН!МОЖЕМ И САМИ ДА СИ ВОДИМЕ БОРБАТА С ТЕРОРИЗМА И ДИКТАТУРИТЕ В АЗИЯ!АРМЕНЦИТЕ НЕ СТАВАТ ЗА ВОЙНИЦИ ...ЕДИНСТВЕНО САМО ЗА ВИЦОВЕ!!!!
239
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменската църква не е православна, затова въобще не ми пука за тия арменски терористи! Само ядове създават.
238
7
 
10
 
! Отговори
Втора легия преди 3 години
Искаме още коментари за човеколюбивия ислям и попиканите му слуги, за психопата ам - гъл и братята му хуманисти ( хомосексуалисти) .!.
237
0
 
19
 
! Отговори
Amena преди 3 години
Пука им на Западна Европа за църквите им. За тях те отдавна са по-скоро музеи, отколкото храмове.
236
21
 
14
 
! Отговори
Е преди 3 години
Въпрос на време е наглия и гладен Мюмюн да изяде пешкира.От Сирия,Гърция,Армения...няма значение!
235
11
 
2
 
! Отговори
Серкиз преди 3 години
А пък аз вярвам само на Арменският Поп.
234
8
 
11
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Хайде няма нужда да се борят и за Европа. Европа иска връзка с Азия .
233
15
 
22
 
! Отговори
Арменска сган преди 3 години
Тези арменци са лицемери допреди няколко години ни викаха българи *** , сега изведнъж се биели и за нас ???? Всеки заслужава съдбата си , невинни няма в този живот .
232
12
 
17
 
! Отговори
Шаоо лин преди 3 години
Тия арменци наистина не са добре хаха
231
17
 
25
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Ами прави са хората!Европа трябва най-после да разбере,че е въпрос на живот и смърт да се отърве от исляма!Тия са непоправими и единствената им цел е да завладеят Стария континент и да ни унищожат!