От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката

Изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм
135
От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката
Снимка: Pixabay

Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците, затова потребителите плащат скъпо, докато изкупните цени от производителите са ниски. Това заяви за “Труд” Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. В момента изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм, а във веригите и пазарите цената върви от 70 до 90 стотинки за килограм.

Още по темата
По думите му се очаква шок с цената на картофите в края на октомври. Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат огромни количества, които ще залеят пазара в Европа.

Освен новата реколта, в хладилните камери там все още има складирана стока от 2019 г., която стои непродадена, заради слабия туристически сезон, който сви консумацията на картофи в цяла Европа, обясни Джиков.

На ден консумацията на континента е 6500 тона на ден, а това лято тя е паднала до 2000 тона на ден. Всичката тази стока ще се изсипе у нас и ще натисне и цените в България, категоричен е председателят на асоциацията.

Тази стока ще влезе на ниски цени, защото производителите там получават огромни помощи. В Белгия например гласуваха 10 млн. евро помощ за картофопроизводителите, по-рано Холандия одобри 50 млн. евро компенсации.

В същото време родните производители получават до 13 000 лева на стопанство, независимо от размера му, което е едно нищо, каза Джиков. Така родните производители ще натрупат огромни загуби, защото за декар картофи инвестиционните разходи са 1000 лева. При 3500 кг среден добив, едно стопанство от 200 дка ще загуби около 120 000 лева, изчисли Тодор Джиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
10
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Сякаш падаме от небето,че то винаги е било така.Производителя се скапва от работа и взема мизерни парички за продукцията си...Печелят...търгашите...
54
9
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Нали сме пазарни икономика?! Могат и 200 да си слагат, и какво?
53
6
 
10
 
! Отговори
байселУ преди 3 години
Щом се хвърлят по зградите яйца, домати ,луксозна тоалетна хартия и риба, значи не е толкова скъпо .
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много евтините храни е ясно, че са пълни с химия, стари са или с ниско качество. Много ме удивляват хора, които си мислят, че в чужбина ядат качествена храна, та там химията е позната и се използва доста по-отдавна от тук, за това имат и такива евтини храни. Ако някой си мисли, че яде истинска храна в напредлана страна за без пари, значи е напълно заблуден. Но, както винаги българина си остава чуждопоклонник, вносното вшинаги е е по-...
51
0
 
10
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Имам предвид че всичко е оставено е така и си затварят очите за безобразните цени е България, че може би веригите си плащат такса комфорт и да слагат 100 процентови надценки!
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сеят сладък картоф/батат/ цената във веригите му е 6 кинта килото. Така биха им го изкочували на 3 лв. Хахахах
49
3
 
20
 
! Отговори
ист преди 3 години
В света - малка надценка при голям оборот.В България - малък оборот а голяма надценка, за да не фалира търговията на дребно.Ценообразуване -от производителя до потребителя продукта минава през търговия на едро, транспорт, складова и хладилна база, фири, брак, заплати и печалба. В търговията на дребно разходите се повтарят. Прибавете и 20 % ДДС. Цените не са високи, а заплатите и пенсиите са ниски.
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите искат да им е евтино, да им е до входа и ако може да платят когато искат. Пазарна икономика е- свиквайте. Искаш екстри- струват пари.
47
4
 
6
 
! Отговори
Митьо преди 3 години
Тодоре, заравяйте обратно картофите и чакайте високи цени. През това време теглете бързи кредити, да видите как живеят ваще работници.
46
3
 
15
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Бг производителите искат комунизъм - да им се изкупува стоката от държавата и субсидии да бичат. Ама искат и леко демокрация - джипове и ЕС класи и силиконови любовници. Ами няма как да стане...да си ядат кривите картофи
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Високопоставени лица в ценообразуването на картофи!?!?! Вие сериозно ли? В ценообразуването на компотите?
44
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влезте в Кауфланд е България и в Кауфланд в Румъния и ще усетите разликата, там е в пъти по-евтина храната а кока колата е истинска
43
0
 
11
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Ицо ФранкфуртТова на снимката с този чувал не е български картоф! Прилича много на египетски картоф, но може и нидерландски или белгийски да е! На търговец - вносител вяра да нямаш!
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То затова не можем да вържем месеца, от надути цени, то и 3 бона да взимаш не може да изкараш! Има нещо сбъркано или са замесени много високопоставени лица в това ценообразуване!Пребиха ни с цени а в Европа с петорно по-високи заплати е по-евтино в пъти!-
41
1
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
а в София - само в София нещата биват увеличени с още 100%за какви увеличения на социалните, пенсиите и заплатите говорим!!!!!!хората които не стачкуват и не протестират се съгласяват напълно с безмислиците в държавата ни!и стига с тези нямало алтернатива - на 1000% ще е по-добре от тези измамници ГЕРБ! а всичко трябва да стане много бързо защото иначе ще си прекроят плановете и ще продължат да ни играят по тяхната *** управниците!!! активизирайте се !
40
7
 
13
 
! Отговори
Ицо Франкфурт преди 3 години
5 кг. мрежа измити и пресни картофи са 1.50 евра в хипермаркета. На час взимам 16 евра. С дневния надник мога да се зарина в картофи. Да го ......българските производители, алчни до мозъка на костите си. Бг стока и докато живях в бг. не съм купувал. Да дойдат тук да произвеждат, като са ербап. Но тук няма да има гладни баби да им работят за по 300 лв.
39
1
 
1
 
! Отговори
Гошко преди 3 години
Добро утро бате ......
38
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен" Абе тъ-паци причината е пазарната икономика." - да отидеш да продаваш собствена стока на пазар във Варна и на 10тата минута да дойдат няколко момчета и да ти кажат че ако до 10 мин. не си тръгнеш, няма да можеш да ходиш не е пазарна икономика, а монополо-мутризация.
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доматите 2,50, 3,50, 4.50 откачена работа, в Белгия и Германия са на 0.60 евро до 1 евро
36
2
 
15
 
! Отговори
глас от тъдява преди 3 години
колегата вече го казал.НИКЪДЕ не съм видял производител да продава по-евтино от голлемите вериги!? Даже бабите на пазара не се свенят , въпреки че някои даже и за място не плащат.