От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката

Изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм
135
От нивата до магазина: Вериги слагат 100% надценка на стоката
Снимка: Pixabay

Търговските вериги слагат 100% надценка на зеленчуците, затова потребителите плащат скъпо, докато изкупните цени от производителите са ниски. Това заяви за “Труд” Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите. В момента изкупната цена на картофите е 25-26 стотинки за килограм, а във веригите и пазарите цената върви от 70 до 90 стотинки за килограм.

Още по темата
По думите му се очаква шок с цената на картофите в края на октомври. Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат огромни количества, които ще залеят пазара в Европа.

Освен новата реколта, в хладилните камери там все още има складирана стока от 2019 г., която стои непродадена, заради слабия туристически сезон, който сви консумацията на картофи в цяла Европа, обясни Джиков.

На ден консумацията на континента е 6500 тона на ден, а това лято тя е паднала до 2000 тона на ден. Всичката тази стока ще се изсипе у нас и ще натисне и цените в България, категоричен е председателят на асоциацията.

Тази стока ще влезе на ниски цени, защото производителите там получават огромни помощи. В Белгия например гласуваха 10 млн. евро помощ за картофопроизводителите, по-рано Холандия одобри 50 млн. евро компенсации.

В същото време родните производители получават до 13 000 лева на стопанство, независимо от размера му, което е едно нищо, каза Джиков. Така родните производители ще натрупат огромни загуби, защото за декар картофи инвестиционните разходи са 1000 лева. При 3500 кг среден добив, едно стопанство от 200 дка ще загуби около 120 000 лева, изчисли Тодор Джиков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А и скоро се въртеше клип в мрежата българин си беше напазарил две огромни торби с всякакви пилешки деликатеси и месо за 30 лева и показваше касовия бон, това в Лондон
34
0
 
10
 
! Отговори
пфф преди 3 години
До Анонимен"Щом ще ни залеят с евтини картофи значи ще си купуваме евтини картофи" - картофите ще за евтини защото ще са стари (от миналата година) и ще са евтини за вносителите от чужбина - за народа ще са на "народни цени". С пшеницата е същата работа - хубавата я изнасят, с фуражната хранят говедата дето си мислят, че земеделците, а не прекупвачите са им виновни.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 35Христо Стоичков беше продаден във Барселона от Тодор Живков и БКПфактСамият Христо Стоичков през целите 90 години призоваваше вместо за БСП да гласувате за БКП и беше дал съгласие образа му да е реклама на едно от БКП-татаБългария може да скъса с комунизма по лесно ако австралийския касапин Фрийман от ангсоц ни е премиер но със цесекари отпиши и България и целия българския етнос
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова има министри и те трябва да си вършат работата и да оправят тези цени с различни лостове и закони! Съдраха ни кожите, в цяла Европа е по-евтино от тук!Как ще ми обяснят хапчета за смучене за гърло в Германия 1 евро в България 8лв
31
6
 
3
 
! Отговори
Пенсия от София преди 3 години
Лъжат Ви НАГЛО за от 10.11.1989 до 1998Най-лошото и катастрофално положение беше от 1990 и при Димитър Попов и Любен БеровОще 1990 МИЛИОНИ българи станаха безработни а магазините празни и ДЪРЖАВНИКъсния Беров беше правителство на БКП и престъпния свят на мутрите1990 до 1998 по СЛУЧАЙНОСТ най-добре бе при Жан Виденов то ест абсолютно празни магазини и препълнени с от пиле мляко пазари КОНТРАБАНДА по евтина от държавните цениКостов направи 3 000 лв за долар а инфлацията е от Живково още
30
0
 
5
 
! Отговори
Бай Кольо преди 3 години
А добро утро...
29
4
 
19
 
! Отговори
до 35 преди 3 години
В Румъния имаше убити комунисти а тука са на власт и хората си ги харесват
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 кг картофи - 1 евро и 45 цента , това е цената тук .
27
0
 
18
 
! Отговори
inatut преди 3 години
Аз на пазар в София картоф под 1 лв. не съм видял.В Костинброд на пазара чувал от 5 кг е 4 лв - 80 ст. Няма фиск, няма касов, няма никой.Тъй че тая разлика я търсете в прекупвачите.. Ако си го вземеш от верига на 80ст., там имаш 20% ДДС, което значи 0,67 без ДДС.
26
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-бедните е Европа с най-високите цени това е факт! Едно сирене например от скъпарските в Англия е на 3 паунда а тук е на 16 лева в промоция! Безумие и наглост!!!
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
виждам разни псевдо търговци тука обиждат и лаят...няма да се научите вие глюпаци, че така по клиент не се лае!е затова и хотелиерството и всякъкъв друг бизнес в българия отблъсква и наши, и чужди инвестиций-защото сервиза ви е под всякаква критика!никакво уважение нямате, смешковци-търговци
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Румъния взимат два пъти по-големи заплати от нас а храната им е два пъти по-евтина както във веригите така и в магазините! Скоро ходих и останах много впечатлен! Едно пиле на грил огромно и качествено е 7 лева а тук стига 12 лева на места, на Била го намалят, но те са гълъбчета и не си заслужава!Много ни егават с цените в България!
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз му казвам БГ икономика.Колкото по-малко продават толкова са по-високи цените. Да избиват загубите.Стоката после се изхвърля но не се намаля цената.
22
1
 
8
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Плюем на "веригите" - ходя по селата и си купувам чисто и не скъпо всичко от което имам нужда. Масло,сирене,месо,плодове и зеленчуци,вино,ракия,яйца,орехи,чесън,лук и какво ли не още...
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тъ-паци причината е пазарната икономика. Всеки продава на колкото мисли че трябва. Нали искате демокрация- е ето я. Не ви е виновен Евросъюза, нито за това, нито за мизерните ви заплати, защото нямате образувание
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По шосето между Самоков и София виждам поне 10 производителя с малки камиони, които си продават картофите и искат 80- 90 стотинки на килограм."По какво разбираш, че са производители, а не прекупвачи?
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Причината е, че производителите от Полша, Германия, Франция, Белгия и Холандия имат огромни количества, които ще залеят пазара в Европа'' A не е ли причината в гнусния ,,съюз'' в който ни вкараха и които подкрепя алчните вериги и корпорации ограбващи ни от зората на ,,демокрацията'' ?
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нали всички сте пре много заети и искате всичко да ви е на едно място и до гъ-за. Това е цената. Какво ми ревете. Повечето от вас в тая ситуация и по 3 ще сложат надценка, щото от едно кило картофи, после кола ще искат да си вземат. Все реват, все реват
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
само където това не е никаква новина..познат евреин ми каза веднъж:-ние евреите, ако нямаме печалба от стока, надвишаваща 7мократно цената на която стоката е била купена, го смятаме за загуба!
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На който не му харесва, да иде да си ги вади сам картофите. Само умници тука!!!!