България е единствената в ЕС сред страните с най-много вредни емисии

Изгарянето на въглища е основният източник на серен диоксид
57
България е единствената в ЕС сред страните с най-много вредни емисии
Снимка: Pixabay

Украйна, Сърбия и България са най-големите източници на емисии на серен диоксид в Европа, като се нареждат и сред 25-тe основни емитенти на вредните емисии в глобален мащаб. България е единствената страна от Европейския съюз, която е сред 25-те най-големи замърсители със серен диоксид в света, става ясно от доклад на “Грийнпийс”, цитиран от Bloombergtv.bg.

Изгарянето на въглища е основният източник на емисии на серен диоксид в трите страни. Емисиите от въглища се понижават в Сърбия и Украйна през 2019 г., но остават непроменени в България.

През 2017 г. ЕС прие строги ограничения за емисиите на серен диоксид за електроцентралите, работещи на въглища, но българската администрация се противопоставя на новите правила и продължава да позволява на централите да емитират повече вредни емисии, отколкото е позволено спрямо правото на блока, пише “Грийнпийс”.

Както и предишни години, основните горещи зони в страната са старозагорско — около тецовете в комплекса Марица изток и районът на ТЕЦ „Бобов дол“, чийто облак от серен диоксид достига и до София, посочват още в доклада.

Според Грийнпийс страната ни търси начини да избегне законите, вместо да предприеме стъпки за постепенно премахване на въглищата. Една от най-големите въглищни електроцентрали на Балканския полуостров - държавната "Марица изток 2", има позволение да емитира над четири пъти повече емисии на серен диоксид спрямо поставените в Директивата за индустриални емисии ограничения от ЕС.

„Намалените емисии от България по-скоро се дължи на намаленото производство на електроенергия от въглища. През последните година и половина наблюдаваме значително увеличение на вноса на енергия заради лошите икономически показатели на въглищните ни централи и високата цена на енергията им, особено на държавната ТЕЦ Марица изток 2“, коментира Меглена Антонова от „Грийнпийс“ - България.

През 2019 г. емисиите на серен диоксид, дължащи се на човешка дейност, са намалели и в трите най-големи замърсители — Индия, Русия и Китай — показва нов анализ на сателитни данни на НАСА от „Грийнпийс” - Индия и Центъра за изследване на енергетиката и чистотата на въздуха (CREA).

За пръв път от четири години замърсяването със SO2 в Индия е намаляло през 2019 година. Данните се дължат на резкия спад на употребата на въглища, разкриват данните от доклада.

„В Индия виждаме как намаляването на употребата на въглища влияе върху чистотата на въздуха и здравето. През 2019 г. мощностите за възобновяема енергия се увеличават, а производството на енергия от въглища намалява. Виждаме как качеството на въздуха се подобрява. Въпреки това показателите за чистота на въздуха са далеч, далеч от безопасните граници. Нужен ни е ускорен енергиен преход от въглища към възобновяеми енергийни източници, за да запазим здравето на хората и да стимулираме развитието на икономиката“, каза Авинаш Чанчал, от „Грийнпийс” - Индия.

Докладът класира най-големите в света държави-замърсители спрямо емисиите им на  серен диоксид, отровен газ, който увеличава риска от инсулт, сърдечни заболявания, рак на белите дробове и преждевременна смърт.

Сателитните данни от НАСА откриват, че:

- През 2019 г. Индия емитира 21% от глобалните антропогенни (създадени от човека) емисии на SO2, почти два пъти повече от втория класиран глобален замърсител, Русия;
- Спадът на нивата при емисиите на SO2, дължащи се на човешка дейност, е приблизително 6% в световен мащаб през 2019 г. За втори път откакто имаме данни, антропогенните емисии на SO2 са намалели във всяка една от трите най-големи източници на замърсяване: Индия, Русия и Китай;
- През 2019 г. антропогенните емисии на SO2 в Китай са се понижили с 5%, което е и най-бавният темп на намаляване през последното десетилетие. Докато Китай някога е била най-големият източник на емисии на SO2 в света, те намаляват с 87% от 2011 г., до голяма степен благодарение на засилените стандарти и използването на сероочистващи инсталации в електроцентралите. Изискванията към въглищни тецове в някои от ключовите региони на Китай са повече от два пъти по строги от изискванията към емисиите на централите в Европа и респективно България;

“Тези емисии, проследявани от сателити, засягат здравето на милиони хора, много от които са с намалена продължителност на живота или страдат от свързани със замърсяването заболявания. Това е доказателство за  спешния порядък, в който следва да приложим по-строги изисквания за емисиите, както и да преминем към чисти енергийни източници. За съжаление, в някои страни, оглавяващи списъка, като Индия, Мексико и Южна Африка, правителствата продължават да забавят или отслабват законодателството за качество на въздуха, въпреки че пандемията COVID-19 трябваше да доведе до още по-сериозен фокус върху значението на здравето на дихателните пътища“, казва Лаури Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA).

Решението е правителствата незабавно да спрат наливането на средства във въглища, газ и петрол и да преминат към по-безопасни енергийни източници, като вятърна и слънчева енергия. В същото време е необходимо да засилят стандартите за емисии и да изискват прилагането на технологии за контрол на със серен диоксид от електроцентрали, инсталации за топене на метали и други промишлени източници, заключват експертите на "Грийнпийс".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Щраусовия подход.А ти какъв подход предлагаш?Въобще предлагаш ли нещо или само плюеш?
12
4
 
1
 
! Отговори
Е,бравос преди 3 години
Че как,от хвърляне на яйца,домати,риба и всякакъв ***, ще последват и вредни емисии.Като сметнем,че цяло лято е така,чудно как не сме първенци и по тази точка.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9пак този списък със 100-те най-големи въглищни ТЕЦа в Света.В първата десетка, 5 са китайски.Ама понеже ЕС не може да каже нищо на Китай, дай да затворим българските.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Горене на битови отпадъци в някои квартали си е Проблем, спор няма.Ама ти мислиш ли, че ако се затворят българските ТЕЦове, ще намалее?
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай каза, че след 2030 година ще започва да намалява емисиите до тогава само ще ги увеличава, а те са най-големия замърсител в света. В същото време ЕС е на 3 място след тях и САЩ.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Колко европейски бо..уци да се горят?Нещо се престараваш с плюенето ми се струва.Най-голямата фабрика за горене на бо..уци е в копенхаген.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да се горят въглища от колкото да се секат гори за отопление на дърва.
6
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако от Greenpeace ми плащат скъпия зелен ток съм съгласен да мина на такъв иначе у лево.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЯвно горенето на европейските буклуци не го отчиташ! Хайде да не се лъжем, България е сметището на Европа и докато познати и роднини постоянно се разболяват и висят постоянно по болници ще го отдаваме на клетата им съдба. Щраусовия подход не е добре за вас, колкото и да се опитвате да убеждавате другите със уж логичната си теория, която удобно изключва много други факти.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Какво съветцко има тука?ТЕЦ Марица изток 1 и 3 са американски.2 е по българска технология и вече почти не работи.В момента - 3 от 8 блока, 440МВт
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсиш в гугъл най-големите въглищни топлоелектроцентрали в света.Българските са от номер 300 нататък.Как пък баш те замърсяват най много?
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо така говорите за съветските мастодонти - гордостта на др Иво Христов-професоро !?
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха България с 3-те си Теца на кръст цапа колкото Индия,Китай и САЩ?