Човечеството претърпява микроеволюция, хората - без мъдреци

Лицата стават по-къси и с по-малки челюсти
9 окт 2020 21:20, Петя Славова
37
Човечеството претърпява микроеволюция, хората - без мъдреци
Снимка: БГНЕС

Учени от Австралия откриха, че хората претърпяват микроеволюция, при която еволюционни промени могат да се наблюдават за кратък период от време, съобщава Mirror. Все повече бебета се раждат без мъдреци, тъй като човешката еволюция се развива с бързи темпове, установява проучването, предаде БГНЕС.

Д-р Теган Лукас от университета Флиндърс в Аделаида заяви, че лицата на хората стават много по-къси, с по-малки челюсти, което означава, че има по-малко място за зъби.

"Това се случва след времето, в което се научихме да използваме повече огъня и да преработваме храните. Много хора просто се раждат без мъдреци", каза тя. Изследването също така установява, че някои хора се раждат с допълнителни кости на ръцете и краката, както и с необичайни връзки на две или повече кости на краката си.

В допълнение, разследването на д-р Лукас, заедно с професорите от Университета в Аделаида Мацией Хенеберг и Джалия Кумаратилаке, показва "значително увеличение" на разгръщането на средната артерия от края на 19 век. Артерията се формира, докато бебето е в утробата и е основният съд, който доставя кръв до предмишницата и ръката, но тя изчезва по време на бременността и се замества от радиалната и лакътната артерии.

"Но при все по-голям брой случаи тя е запазена, така че човек може да се роди и с трите артерии", пишат авторите. "Тази еволюционна тенденция продължава от родените през 80-те години до днес, като средната артерия става често срещана в човешката предмишница."

Според Лукас изследването показва, че хората се развиват по-бързо, отколкото през който и да е момент от последните 250 години. Авторите на изследването предполагат, че промените в естествения подбор могат да бъдат основната причина за микроеволюцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E,чак пък толкова..В нас имам руски учебник по медицина от 1936.Там това е споменато като факт който просто се отбелязва а не като бомбастично откритие което видите ли е белег на еволция което човечеството изживява..
4
0
 
22
 
! Отговори
Ъхъ... преди 3 години
"Д-р Теган Лукас от университета Флиндърс в Аделаида заяви, че лицата на хората стават много по-къси, с по-малки челюсти, което означава, че има по-малко място за зъби"Сега ли го установи?Ние това го учихме във ВМИ (сега МУ) още преди 30 години!
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човечеството не интересува никой наше семейство са камъните, реките, горите, дърветата и природата без тези неща не можем Без вкяква демокpатическа *** можем. Човечеството е натрупало каpма и сега ще плаща Тия катастрофи, войни и бедствия и урагани и пандемии не са случайни. Човечеството е зaбрaвило от къде е дошло и се кланя само на пари и ***-метъл музика.
2
6
 
17
 
! Отговори
Местен преди 3 години
Месец трябва, месец, че да се развие тази челюст! Вегани, смутита...то без зъби ще останат скоро!
1
7
 
36
 
! Отговори
дедо преди 3 години
Еволюция майна,хора с малки и тънки ръчички и големи дебели заднци . За да са по-устойчиви на дивана докато цъкат във фейса и инстаграм!