Половината хора, живеещи в крайна бедност, са деца

Бедността се премести от градовете в селските райони, смята Илия Лингорски
21

Между 88 и 150 милиона души по цял свят ще живеят с по-малко от 2 долара на ден. Мрачната прогноза за екстремна бедност е на Световната банка, а причината е глобалната пандемия от COVID-19.

За страната ни няма конкретни данни, но правителството казва, че взима всички необходими мерки. Какво ни очаква в следващите месеци?

"Вчера излезе най-мащабният доклад, който Световната банка регулярно прави по отношение на динамиката за бедността по света. Последните 20-30 години са много успешни за справяне с бедността. Особено от периода 90-а година насам, имаме значително намаляване на бедността по света, най-вече в Азиатския регион", каза главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски за "България сутрин.

Той посочи, че по-бавно е темпото със справяне с бедността в Подсахарска Африка, а преди време Световната банка е вдигнала критерия си за крайна бедност от 1, 2 долара на ден на 1,9.

"Големият риск, който Световната банка посочва е, че хора, които не са под прага на екстремната бедност, сега могат да минат. Това са най-уязвимите групи по света. На първо място са децата - половината от хората, живеещи в крайна бедност, са деца. Те са само четвърт от населението, ако прибавим и юношите - стават 2/3 от хората, изпаднали в крайна бедност", подчерта Лингорски пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът коментира, че следващата най-голяма група, която страда от рязкото увеличение на бедността, са жените.

"Важен е въпросът и за неравенствата, които Световната банка поставя. Най-бедните страни нямат тези ресурси, които богатите имат, за да въведат за справяне с кризата. За последните 15 години бедността се премести от градовете в селските райони. Икономически градовете понасят най-силно тежестта на пандемията и на здравната криза", категоричен е Илия Лингорски.


21
Още от ЕС
Опасната конспирация QAnon е проблем не само на САЩ, но и на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
krucmaria преди 1 седмица
niakoi se zatvariat za po dulgo do 21god.-dali ne idva nejto kato voina ,purvo kriza-finansova 2008, posle zaraza -kovid, i nakraia ;shte vidim
19
1
 
0
 
! Отговори
krucmaria преди 1 седмица
До Христо Христов-viatur te vei na biala kobila hristo,skoro vsicki shte budem bedni mnogo skoro ;
18
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Но с 1.9 евро на ден в подсахарска африка вероятно могат да си купят това, което един наш пенсионер със седмичната пенсия...

да ви таковам и световната банка и ес-а, че и оон-то - организации на търтеи!
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"... по-бавно е темпото на справяне с бедността в Подсахарска Африка ..."

А каква е връзката между увеличаването на населението в тази част на света и установяването на традицията ежемесечно там да се изсипват големи количества безвъзмездни помощи под формата на храна и ваксини?
Намесваш се в установените от хилядолетия закономерности на естествения подбор и после викаш "Олеле! Не можем да им насмогнем! Храним ги, лекуваме ги, но те пак са си бедни.Някой трябва да иде там да работи вместо тях!"
16
1
 
8
 
! Отговори
Помогни си сам, преди 1 седмица
за да ти помогне и Господ.

"... следващата най-голяма група, която страда от рязкото увеличение на бедността, са жените" - след като са констатирали това, колко от бащите на момичета са се отказали да ги продадат за булки на 11-15-годишна възраст и са ги пратили да завършат поне средно професионално образование?
Кой да им дава пари на неуките машини за ежегодно раждане на деца, само защото виждате ли те били крайно бедни? Ама деца правят като на конвейр.
15
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
А бе то ред има, известно ли ви е, че без ред настъпва лудия Макс на втория ден? Но да, като начало да спрат с безконтролното размножаване, и да си приемат съдбата, вместо да хленчат.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Най-бедните страни нямат тези ресурси, които богатите имат за да въведат мерки за справяне с кризата." - И след като констатираха това, какъв процент от бедните многодетни семейства направиха по още едно дете?
Кой да им ги храни, обгрижва и образова?
13
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Стига с глу.пости! Ако аз имах седем деца, вместо две, щях да умра от глад, и какво, да пищя денонощно, как няма какво да ям, така ли? Най-напред да спрат с развъждането, и после да се опънат да работят, ама лъгали ги, експлоатирали ги, не разбраха ли, че на нашата прекрасна планета цари върла и нечестна конкуренция, няма справедливост, няма ред?!
12
0
 
3
 
! Отговори
ДДРонег преди 1 седмица
До Иван
И аз така си мислех, но в Уики-то пише, че се казва Илия ЛингУрски,дали е един и същ ?!
А относно бедните деца, ами бедни родители ги правят, не е добре за децата,ама има един етнос, дето не го е еня !!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
99% от плодородните земи на планетата стоят необработваеми, но либералите са прегърнали индустриализацията и са промили мозъците на хората, че глада е нещо нормално. След като набутаха хората по домовете, следва транхуманизъм и цифрови градове затвори.
10
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Тва е женята от васко да Гама:) Смятай:)
9
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Защо лъжеш бе г-н Лингорски,ето слънцето,вече три дена тръби,че ще отпусне 40 лева за първо дете,и животът на тези деца,ще се превърне в приказка.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако в едно общество населението нараства с по-висок темп от икономиката, обедняването е неизбежно чисто математически.
Образование на жените е единственото цивилизовано решение.
7
2
 
4
 
! Отговори
Чужденеца преди 1 седмица
Нормално е бедните да намаляват, като нямаш пари за ядене или за доктор да мреш
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако тоя цирк с короната продължи дълго ,много от тях и по два долара няма да имат а други ще се къпят с пари от мизерията на другите.
5
0
 
13
 
! Отговори
м,да преди 1 седмица
СЗО решава кой да живее! Истерията си има цена! Важното е фармацевтите да трупат пачки!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За притеснявал се човекът за глада по света. Преди вируса нямаше ли гладни и бедни? А ние като си затворихме икономиката цъфнахме. Някой в Африка прави деца без да мисли за оцеляването им дори и ние трябва да сме виновни? Да си гледаме нашата действителност която не е по-добра от бедняците за които все съжалявате. Демография, здравеопазване, доходи, индустрия, развитие и т.н.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ааа банани има нали и демокрация има кво ривети нали това искахте
то демокрация никъде няма де
ама който иска да си вярва
и да свиквоа- гладно да стои
2
2
 
5
 
! Отговори
Краси преди 1 седмица
Важното е комунистът-милиционер Боко да е с пълно шкафче!Също е важно милиционерите от съдебната система да са добре.
1
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
В България точно с толкова живеят и деца и пенсионери. Можем да им покажем как става.