Половината хора, живеещи в крайна бедност, са деца

Бедността се премести от градовете в селските райони, смята Илия Лингорски
21

Между 88 и 150 милиона души по цял свят ще живеят с по-малко от 2 долара на ден. Мрачната прогноза за екстремна бедност е на Световната банка, а причината е глобалната пандемия от COVID-19.

За страната ни няма конкретни данни, но правителството казва, че взима всички необходими мерки. Какво ни очаква в следващите месеци?

"Вчера излезе най-мащабният доклад, който Световната банка регулярно прави по отношение на динамиката за бедността по света. Последните 20-30 години са много успешни за справяне с бедността. Особено от периода 90-а година насам, имаме значително намаляване на бедността по света, най-вече в Азиатския регион", каза главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски за "България сутрин.

Той посочи, че по-бавно е темпото със справяне с бедността в Подсахарска Африка, а преди време Световната банка е вдигнала критерия си за крайна бедност от 1, 2 долара на ден на 1,9.

"Големият риск, който Световната банка посочва е, че хора, които не са под прага на екстремната бедност, сега могат да минат. Това са най-уязвимите групи по света. На първо място са децата - половината от хората, живеещи в крайна бедност, са деца. Те са само четвърт от населението, ако прибавим и юношите - стават 2/3 от хората, изпаднали в крайна бедност", подчерта Лингорски пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът коментира, че следващата най-голяма група, която страда от рязкото увеличение на бедността, са жените.

"Важен е въпросът и за неравенствата, които Световната банка поставя. Най-бедните страни нямат тези ресурси, които богатите имат, за да въведат за справяне с кризата. За последните 15 години бедността се премести от градовете в селските райони. Икономически градовете понасят най-силно тежестта на пандемията и на здравната криза", категоричен е Илия Лингорски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Но с 1.9 евро на ден в подсахарска африка вероятно могат да си купят това, което един наш пенсионер със седмичната пенсия...да ви таковам и световната банка и ес-а, че и оон-то - организации на търтеи!
14
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А бе то ред има, известно ли ви е, че без ред настъпва лудия Макс на втория ден? Но да, като начало да спрат с безконтролното размножаване, и да си приемат съдбата, вместо да хленчат.
13
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Стига с глу.пости! Ако аз имах седем деца, вместо две, щях да умра от глад, и какво, да пищя денонощно, как няма какво да ям, така ли? Най-напред да спрат с развъждането, и после да се опънат да работят, ама лъгали ги, експлоатирали ги, не разбраха ли, че на нашата прекрасна планета цари върла и нечестна конкуренция, няма справедливост, няма ред?!
12
0
 
3
 
! Отговори
ДДРонег преди 3 години
До ИванИ аз така си мислех, но в Уики-то пише, че се казва Илия ЛингУрски,дали е един и същ ?!А относно бедните деца, ами бедни родители ги правят, не е добре за децата,ама има един етнос, дето не го е еня !!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
99% от плодородните земи на планетата стоят необработваеми, но либералите са прегърнали индустриализацията и са промили мозъците на хората, че глада е нещо нормално. След като набутаха хората по домовете, следва транхуманизъм и цифрови градове затвори.
10
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Тва е женята от васко да Гама:) Смятай:)
9
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Защо лъжеш бе г-н Лингорски,ето слънцето,вече три дена тръби,че ще отпусне 40 лева за първо дете,и животът на тези деца,ще се превърне в приказка.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако в едно общество населението нараства с по-висок темп от икономиката, обедняването е неизбежно чисто математически.Образование на жените е единственото цивилизовано решение.
7
2
 
4
 
! Отговори
Чужденеца преди 3 години
Нормално е бедните да намаляват, като нямаш пари за ядене или за доктор да мреш
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тоя цирк с короната продължи дълго ,много от тях и по два долара няма да имат а други ще се къпят с пари от мизерията на другите.
5
0
 
13
 
! Отговори
м,да преди 3 години
СЗО решава кой да живее! Истерията си има цена! Важното е фармацевтите да трупат пачки!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За притеснявал се човекът за глада по света. Преди вируса нямаше ли гладни и бедни? А ние като си затворихме икономиката цъфнахме. Някой в Африка прави деца без да мисли за оцеляването им дори и ние трябва да сме виновни? Да си гледаме нашата действителност която не е по-добра от бедняците за които все съжалявате. Демография, здравеопазване, доходи, индустрия, развитие и т.н.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ааа банани има нали и демокрация има кво ривети нали това искахтето демокрация никъде няма де ама който иска да си вярваи да свиквоа- гладно да стои
2
2
 
5
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Важното е комунистът-милиционер Боко да е с пълно шкафче!Също е важно милиционерите от съдебната система да са добре.
1
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
В България точно с толкова живеят и деца и пенсионери. Можем да им покажем как става.