Заев не иска лидерска среща в Северна Македония за България

"Имаме договор, продължаваме да градим отношенията си"
87
Заев не иска лидерска среща в Северна Македония за България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че не вижда необходимост от лидерска среща за споровете с България, каквато предложи вчера лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предаде ТВ 21.

"Не виждам необходимост от лидерска среща. Особено с човек, който няма позиция по нито един важен национален или стратегически въпрос", каза премиерът. Македонският език, македонската идентичност и специфика са международно потвърдени и признати от целия свят, каза Заев.

"С нашия съсед България имаме Договор за сътрдничество и добросъседство, който впрочем е подписан и на македонски език. Очакваме в духа на този Договор да продължим да градим отношенията си. Темите, произлизащи от Договора, изразяваме воля да решаваме чрез работата на комисиите, които имат компетенциите за това. Мицкоски не е за договор по която и да е тема, той търси начин как само да навреди на държавата, особено на процесите, които не водят към ЕС", каза Заев за ТВ 21.

Бившият премиер Любчо Георгиевски се очаква да пристигне тези дни в България, за да помогне за решаване на споровете между двете страни, съобщи самият той за ТВ Алсат М. Цел на посещението му е да разясни позицията на Скопие по двустранни въпроси и да помогне за това България да оцени правилно сегашното поведение на държавните ръководители на Северна Македония.

"Ако гледаме позициите на нашия премиер, на президента, Гоце Делчев е общ революционер на Македония и на България. Сега България не приема и това. Тук виждам суета у българските членове на комисията. Като че не искат да разберат, че допреди три години никой в Македония не смееше да каже, че Делчев е общ герой на България и на Македония. И аз не го казвах, защото щяха да ме разкъсат, казвал съм, че трябва да преразгледаме нащата позиция. Смятам, че дълго време мечта на българската политика беше македонски политици да кажат, че Делчев е общ герой. И сега, когато това е казано, те като че ли не разбират какво означава за един македонски политик да каже такова нещо", каза Георгиевски вчера за предаването 360 градуса. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
Заев Нъцкито преди 3 години
Вето и пълен блокаж на фалшификаторите на историографията.
67
1
 
4
 
! Отговори
Тоше преди 3 години
Вето за промитите мозоци во МКД.Довчера беа ***. До 1945-тата година.
66
1
 
4
 
! Отговори
Кирилов преди 3 години
Само вето може да оправи нещата.
65
1
 
4
 
! Отговори
Вето преди 3 години
ВетоНяма как да се откажем от истинската история..,
64
2
 
7
 
! Отговори
Неизбежно вето преди 3 години
Вето и според мен е задължително.
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези още се въртят като шугави .Гърците ви написаха изрично за езика ,че е "македонски "както е регистриран през 1976 г.,но със забележка ,че принадлежи към южнославянските.Демек ,не към античните,да се знае разликата.Но Заев сега се пъчи затова,че името на езика остана,но забележката я премълчава,а тя е от значение.Айде стига с тази идентичност скълапена от Тито и други Вождове.А договора с БГ е затова чрез него да се решат споровете,а не в момента на подписването.
62
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС през крив макарон. Ама мнооого крив, по-крив от главата на Пендаревски кривозурлатия цайс дори.
61
1
 
13
 
! Отговори
ВЕТО! преди 3 години
ВЕТО! ВЕТО! ВЕТО!
60
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До до 63забележката ми беше за ЕЗИКА,НЕ визирам етноса!/..и не,не съм гледал нито "Шотландски боец",нито "Ирландски боец",нито "Каталунски боец"..Но не знаех,че това е важно../
59
1
 
3
 
! Отговори
Бай... преди 3 години
Мен не ме интересува какво до преди три години не са могли да кажат мекетата.
58
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво ги дандуркате тия!Те шип..търите ще им видят сметката!
57
2
 
15
 
! Отговори
Минаващ преди 3 години
В.Е.Т.О.
56
2
 
19
 
! Отговори
Пилето преди 3 години
Трябва да сме твърди с истината и историята!ВЕТО!!!
55
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отрежете ги за ЕС! Не ги пускайте в ЕС!И Германия да не се меси в нашите проблеми и междусъседски отношения! Щом Гърция може да спира 10 години Македония,защо България да не ги блокира,след като по закон трябва да си оправят отношенията със съседите,преди влизането в ЕС?
54
2
 
14
 
! Отговори
до 63 преди 3 години
Абе ти чуваш ли се?Шотландци и англичани са различни етноси, по стечение на обстоятелствата са обединени след войните между тях,присвоена територия.Може би си гледал филма "Щотландси боец !А на нашите ширини,след 1944 г. цялата българска история при съседите е превърната в македонска ,тотално изопачена до степен като четеш да се чудиш как е възможно!Но ,да възможно е,сърбите са в основата и малтретирането.Никоя друга нация от бивша Югославия не е изтрила корените си,само в Северна Македони
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що е маке,все е ла.но!Заев говори като човек който като ,че ли не познава историята,"да оставим на комисиите"!Али,бали,но не оставяте на комисиите,особено вашата,а пречите и не им давате възможност да се установи истината.Кой измисли всички лъжи в учебниците,да възпитават децата в омраза към българите, да стъпчат паметта на дедите си.Политичесто братоубийство за разединение и преследване на хората с българско самосъзнание.Докога? Време е за ДНК тест,не че не знаете ,но отново!
52
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ама каква е тая дивотия?За какво са дърлат двете страни?..Нали признаха "Северна Македония" за държава?..Какво повече искат?Какво значение какъв е езика,на който се говори там?..Какъв е шотландския?-Английски,или шотландски?..Какъв е осакатения американски?-"чист английски",или "местен американски"?..Що за дивотии разиграват?..-И ония,и ние?..Чий бил Гоце /Делчов,не Първанов/?....Абе ей,***,Гоце Делчев принадлежи НА ИСТОРИЯТА!!!..Що запримати сте като не разбирате това?!
51
0
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
До ммм???!
50
8
 
3
 
! Отговори
Да, .... преди 3 години
Ние българските интелектуалци настояваме във всеки голям град да бъде открити и ...почетни консули на Република Македония.
49
3
 
10
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
До ало_o_o ..!Виждам, че има доста "македонци" тук и то с добър правопис на Български:) Сещам се за една, чужда за тях поговорка (Българска): Храни куче, да те лае! :) За лингвистите нека отбележа, че езикът е най-неподвластен на политиката (дори и "македомският", приет с декрет). Замислете се: падежи има във всички "славянски" езици, без Български и? Пълен и непълен член няма в никой "славянски" език, без Български и? Можете да продължите и сами:)