Заев не иска лидерска среща в Северна Македония за България

"Имаме договор, продължаваме да градим отношенията си"
87
Заев не иска лидерска среща в Северна Македония за България
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че не вижда необходимост от лидерска среща за споровете с България, каквато предложи вчера лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предаде ТВ 21.

"Не виждам необходимост от лидерска среща. Особено с човек, който няма позиция по нито един важен национален или стратегически въпрос", каза премиерът. Македонският език, македонската идентичност и специфика са международно потвърдени и признати от целия свят, каза Заев.

"С нашия съсед България имаме Договор за сътрдничество и добросъседство, който впрочем е подписан и на македонски език. Очакваме в духа на този Договор да продължим да градим отношенията си. Темите, произлизащи от Договора, изразяваме воля да решаваме чрез работата на комисиите, които имат компетенциите за това. Мицкоски не е за договор по която и да е тема, той търси начин как само да навреди на държавата, особено на процесите, които не водят към ЕС", каза Заев за ТВ 21.

Бившият премиер Любчо Георгиевски се очаква да пристигне тези дни в България, за да помогне за решаване на споровете между двете страни, съобщи самият той за ТВ Алсат М. Цел на посещението му е да разясни позицията на Скопие по двустранни въпроси и да помогне за това България да оцени правилно сегашното поведение на държавните ръководители на Северна Македония.

"Ако гледаме позициите на нашия премиер, на президента, Гоце Делчев е общ революционер на Македония и на България. Сега България не приема и това. Тук виждам суета у българските членове на комисията. Като че не искат да разберат, че допреди три години никой в Македония не смееше да каже, че Делчев е общ герой на България и на Македония. И аз не го казвах, защото щяха да ме разкъсат, казвал съм, че трябва да преразгледаме нащата позиция. Смятам, че дълго време мечта на българската политика беше македонски политици да кажат, че Делчев е общ герой. И сега, когато това е казано, те като че ли не разбират какво означава за един македонски политик да каже такова нещо", каза Георгиевски вчера за предаването 360 градуса. (БТА)

 


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сата НАТО
ТУК НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ТЕБ НЕ ЗАБРАВЯЙ,ЧЕ МАКЕДОНЦИ ОСВЕН В ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ ИМА И В ИЗТОЧНА-ВАРНА,БУРГАС,ПОМОРИЕ,НЕСЕБЪР,СВЕТИ ВЛАС,РАВДА...МАКЕДОНЦИТЕ В РАВДА ГОВОРЯТ КАТО МАКЕДОНСКИ НАЦИОНАЛИСТИ И КАЗВАТ,ЧЕ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е ЕДИНСТВЕНО И САМО МАКЕДОНЕЦ И НИКАКЪВ ДРУГ.
НЕ ЗАБРАВЯЙ ВСЕ ПАК,ЧЕ ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ СВЪРЗАНИ С БОРБИТЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ СА ИЗДАВАНИ ИМЕННО В РУСЕ...ГРАДЪТ НА ДУНАВ,КЪДЕТО И ДНЕС ЖИВЕЯТ НАСЛЕДНИЦИ НА ОНЕЗИ МАКЕДОНЦИ...
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
македонците искат да се изкарат по големи тарикати от нас Е тоя път няма как да стане да си окачат цървулите на стената в хола и да забравят за европа с техният инат само могат без да искат да си прискрипят мъд....е много е болезнено
14
12
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
От мйекащи великобългарски шовинисти ми е писнало.

Единственото, което можете да чуете от мйекащ великобългарски шовинист по отношение на македонците е "нищо не им разбирам".

Едно време такива кьпути-учители са тормозели македонските деца да мякат и да бякат в училище, после се чудят защо ги мразели и им викали окупатори.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен
В ЕС ВЛИЗАТ РАВНОПРАВНИ И РАВНОПОСТАВЕНИ НАРОДИ ...В ТОЗИ СМИСЪЛ ЗАЩО МУ Е НА БЕРЛИН ДА ВИ НАТИСКА(КАКТО СЕ ИЗРАЗИ КАРАКАЧАНОВ) ЗА МАКЕДОНИЯ?
12
24
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 месеца
Гоце Делчев е МАКЕДОНСКИ герой.

Любчо е заблуден ако си мисли, че може да има договорки с просташката българска патриотарска шайка.

И въобще не ми е ясно как някакви мало умници от Ямбол или Русе може да взимат отношение по македонския въпрос.

Тия неща касаят само хората от Западна България, защото само тук има някакъв сантимент към Македония.

За Сидеров или Каракачанов, Македония е само потенциална колония, върху която да стоварват великобългарските си истерии.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те искат да влизат в ЕС, така, че ще трябва да приемат нашите условия.
10
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ЛЮБЧО ГЕОРГИЕВСКИ???ТОЗИ ПАК ЗАПОЧНАХА ДА ГО ПРЕХВЪРЛЯТ КАТО ПИНГ-ПОНГ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ.ТИПИЧЕН ПРИМЕР ЗА ПОЛИТИК ЕДНОДНЕВКА,ИЛИ ПОЛИТИК ОТ ДЕН ДО ПЛАДНЕ...БЯХМЕ ГО ПОЗАБРАВИЛИ И СЕГА ОТНОВО ИЗГРЯВА НА НЕБОСКЛОНА КАТО ПТИЦАТА ФЕНИКС....КАТО АФРОДИТА,КОЯТО СЕ РАЖДА ОТНОВО ОТ МОРСКАТА ПЯНА!
9
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен

защо ти да не би случайно да си съвременник на гоце делчев,че да знаеш какъв се е писал.той сам ли се е писал или него са го писали като българин.тук има много въпросителни за автентичността на документите,в които гоце делчев се е писал за "българин"
8
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
гоце делчев е напълно непознат за повечето българи.
той е герой само и единствено в пиринска македония и сред македонците в останалата част на българия...единствените,които честват годишнините свързани с личността на гоце делчев са тези,които са свързани по някакъв начин с македония...което много добре показва всъщност на кого принадлежи гоце делчев.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато е бил жив Гоце Делчев е казвал ,че е българин.Благодарение на усилията на нашите сръбски "приятели" сега по-скоро македонците биха се нарекли ескимоси но не и българи.
6
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 3 месеца
Не си е написал текста разбираемо, започвайки от заглавието. Пълна белиберда.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Спрете да ни занимавате с тия, бе !
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зайо Байо с лук..
3
1
 
7
 
! Отговори
Смисъл? преди 3 месеца
Вреди на процесите, които не водят към ЕС...
2
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Македонци, може късно да са ви направили дъравата но вие сте потомците на великия Александър Македонски и ме се предавайте.
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха-ха-ха даже и макето му казва право куме в очи на тиквата, че няма позиция по нищо ха-ха-ха.