Войната на Ердоган с алкохола: Айран вместо ракъ

Ограниченията водят до увеличаване на консумацията на ментета
20 окт 2020 15:00, Елка Василева
130
Войната на Ердоган с алкохола: Айран вместо ракъ
Снимка: архив, БГНЕС

За много турци анасоновата ракия ракъ е традиционната напитка на страната. Властите в Турция се опитват по всякакъв начин да ограничат употребата ѝ, което благоприятства консумацията на ментета.

Алкохолът е все в устата на турците. Но не буквално, а като тема, която се дискутира в обществото. Акцизът върху алкохолните напитки като вино, бира и ракия непрекъснато расте, а редом с него расте и броят на хората, които умират поради употреба на опасни подправени алкохолни напитки или "ментета", пише Дойче веле.

През последните десетина дни общо 52 души умряха от алкохолни отравяния, а още много хора лежат в интензивни отделения. Властите твърдят, че отравянията са дължат на метилов алкохол, но също така на напитки, подправени с различни дезинфекционни течности.

Още по темата

Полицията е конфискувала 25 000 литра метанол и 18 500 литра фалшифицирани алкохолни напитки и временно е задържала 220 души. Съобщава се още, че през последните години продажбата на етанол се е увеличали четири пъти и половина, при това не непременно за медицински цели.

Айран или ракъ?

Думата "алкохол" има арабски произход, но самата му употреба е забранена от исляма. В Турция обаче, особено в по-светските провинции, по традиция употребяват алкохол - най-вече анасоновата ракия, известна като ракъ. Сред широки кръгове от турското население, включително и жени, ракията просто върви с храната и без нея не се сяда на маса.

Основателят на съвременната турска република Кемал Ататюрк също е известен с това, че обичал да обръща по няколко ракии. Неслучайно при откриването на новата джамия, която турските власти инсталираха в легендарната истанбулска черква "Света София", шефът на религиозната служба укоризнено спомена "пияницата". Подобно неуважително отношение към великия национален герой доскоро беше направо немислимо в Турция, но днес Ататюрк все по-често получава неодобрение от страна на властите заради разпускането на Османската империя, което беше последвано и от въвеждането на различни светски правила и обичаи в държавата и в обществото. Сред тях - употребата на алкохол.

Ако зависеше от турския президент, днес турците от сутрин до вечер щяха да пият само айран - според Ердоган тъкмо това била турската национална напитка. За редица светски турци обаче националната напитка се казва ракъ. И се пие с лед и вода в тесни високи чаши, тип "стъкленица". Другите концентрати като уиски или коняк не са толкова популярни в страната, само водката през последните години успява да си пробие път.

Войната на Ердоган с алкохола

Под ръководството на религиозния Реджеп Тайип Ердоган турските власти последователно ограничават употребата на алкохол. Ето защо те непрекъснато увеличават акциза върху алкохолните напитки, който за последните 10 години е скочил с цели 443% за ракията и с 365% за бирата.

В момента една бутилка ракъ от 0,7 литра струва около 20 евро – почти една десета от месечния доход на средния човек в Турция. Тези непосилни цени явно дават резултат при легалната продажба на алкохол, където през миналата година оборотът е спаднал с една четвърт. Властите смятат това за голям успех. Мащабът на проблема с нелегалния алкохол обаче се илюстрира добре от последните акции на полицията в Истанбул и Адана, при които бяха конфискувани хиляди литри етилов алкохол. Той е бил предназначен за производството на спиртни напитки.

Ердоган и неговото семейство са лично ангажирани с борбата срещу алкохола: дъщерята на президентът Есра, която е омъжена за министъра на финансите, има пост в УС на "Зеления полумесец" - една организация, която се бори срещу зависимостите. Освен това от 2013 година насам в Турция действа закон, който забранява продажбата на алкохол след 22 часа. Забранени са още както пряката реклама на алкохолни напитки, така и спонсорството. Големите фирми се опитват да заобиколят тези забрани по какви ли не начини. Така например най-голямата пивоварна "Ефес" използва цветовете синьо и бяло, които всички познават от етикетите на бирата, за да обозначава магазините си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До !@#$нашите турци са съвсем от друго тесто замесени.Както за нас-етническите българи,така и за тях СОЦИАЛНАТА ТЪРПИМОСТ И ЕДИНСТВО са изградени от векове.Обаче има "сили",които се стремят да разрушат това единство,защото девиза им е:-"Разделяй и владей!"..
35
7
 
10
 
! Отговори
!@#$ преди 3 години
Имам си близък приятел, турчин се води. Бе върна си турското име през 90-те, ама и той не знае защо. Срещаме се една компания всяка вечер на по бира, на по ракия, бе квартална идилия. И абито ни се появява с боядисани яйца. Никой от нас не се е сетил, че по Великден е такава традицията. Ей, турчин ни донесе боядисани яйца! Идея си нямам как е в Турция. Разказвам ви как е тук.
34
3
 
9
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
МАСТИКАТА И МЕНТА -- СА СЪЩО ДВЕ ГРЪЦКИ ДУМИ, НАРЕЧЕНИ НА АЛКОХОЛНИ АНАСОНОВИ ОСНОВИ .МАСТИКА ИДВА ОТ ''МАСТИХА'' .МЕНТА -- ОТ ''МИНТАС'' или ''Ментас'' .МАСТИКАТА Е ГРЪЦКО ПИТИЕ ОТ ПАМТИВЕКА.
33
2
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До РусенецЪпросто съучениците ти са такива...Аз две години пътувах по три пъти в месеца до Истанбул,защото разработвах на една техна фирма едно изделие.И знаеш ли?-Всички колеги там бяха "еманципирани",говореха поне английски освен майчиния си,бяха специалисти,електрончици,бизнисмени...Съвременни люде...Но:-Жулеха това проклето "ракъ" та са кинеха!..Единствено аз се насилвах с вино когато сядахме в ресторанта...та хора всякакви. По двама-трима не можеш да правиш обобщаващи заключения.
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е борба с алкохола, а борба с безпаричието и падащата лира.Държавата няма пари да плаща заплати на служителите си.....
31
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците не ядат свинско месо и нямат имунитет към свинския коронавирус. Точно от Турция е пренесeна заразата в Китай там някакъв турчин е ходил да види какво е туй чудо 5 джи дали са му китайско ястие със свинско да яде и е хванал зооноза.
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите турци и арменци нямат нищо общо с онези в Турция и Армения. Нищо общо като мироглед и поведение.
29
5
 
27
 
! Отговори
Спокоен преди 3 години
Пичове, най вкусното дивечово свинско /глиганско/ съм ял точно в едно заведение до Истанбул. Не, няма го в менюто, но когато усетят че не си турчин-фанатик ти го предлагат. И то точно турчин ама от поколения турчин ме заведе там. Турция не е това, което ни се представя. Вероятно на юг из анадола са си тарамбуки, но близо до нас са си съвсем светски. Никой не ходи да вие по пет пъти дневно.
28
11
 
1
 
! Отговори
Toto преди 3 години
Алкохола не е забранено за мюсюлманите питие? Какви са тия иени какъ?
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е започнал война срещу алкохола я е изгубил предварително ;)На много места са опитвали т.нар. Сух режим, но резултатите са нелегален алкохол и натравяния.
26
4
 
16
 
! Отговори
бг преди 3 години
До Анонимен Нашите турци са чисти ,трудолюбиви и почтени и са много уважавани от българите .Дори тези които се изселиха по време на голямата екскурзия направиха по-успешна кариера от местните защото са по-интелигентни и образовани. И в известен смисъл ги конкурираха, но така е когато има образованиеи. Жалк чие ромин подцняват този въпрос и усъършенстването им е към по-спешни имотни , телефонни и пр. измами.
25
4
 
21
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
Туркиня ми беше колежка. Ама аз 5..6... години нямах представа. Мъжа и българин, детето и е кръстено на български цар, баща и при една среща говори такъв литературен български, че само го зяпаш в захлас. И пристига едно писмо, адресирано до нея, с турското и име! Бях като гръмнат!
24
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно би ми било да видя изследване за домашният език на българските турци.Със сигурност знам,че има такива които в семействата си общуват само на български-най-вече за да го учат и децата им и да им е по-лесно в училище.
23
5
 
5
 
! Отговори
Приликите между Ер преди 3 години
и Горби:Горби почна перестройка,Ер-също,за реанимация на Османскатаимперия.Горби почна война с алкохола,Ер-също,въпреки че в света бе доказано,че такава борба води до поява на контрабанда и мафиотски структури.Горбизагуби битките си и разпадна СССР,а Ер все още се крепи,но докога?Враговемного,а приятели?Малкото останали,а и съюзниците от НАТО,биват отблъскваниот действията на Ер,който потъпква международни договори и злоупотребява със сила.Но винаги има по-силен,ще го научи по трудния начин
22
5
 
8
 
! Отговори
бг преди 3 години
До Nikos Petros думата ракъ произлиза от японското рюкю. А процесът дестилаця спород източниците е открит от арабите ,които са смятали че това е духът на виното -от там идва думата спирит- идентична със спирт. Айрянйт мже да е турска нацонална напитка , която се прави с лактобацилус булгарикус.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално след 140 години живот в светска държава.Имайки впредвид,че най-националистически или ислямистки настроените перманентно са се изселвали , не понасяйки да живеят в "неверническа" държава. Процес който започва още с Освобождението и продължава и след това.Съвместният живот с българите и образованието на жените.Мисля че в бита си нашите турци практически не се различават от българите.И интересно ,че в няколкото смесени брака които знам, децата без изключения са с български имена
20
6
 
30
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Сега, да ви светна малко, че всяка година пътувам на гости на съученици в Истанбул. Образования турчин ракия не пие, още повече някаква анасонова измислица. Там се пие уиски и вино и то в горния ценови бранд. Но, това което винаги нося са суджуци и подправки. Не мога да повярвам, че в Турция нямат чубрица ама на, факт е! Когато те ми гостуват, свинската пържола е издигната в култ! Забравете религиозните малоумия.
19
5
 
10
 
! Отговори
Optimist преди 3 години
До Nikos PetrosА ципуро пил ли си и какво е? А карловска анасонлийка пил ли си?Не е задължително анасоновата напитка да е мастика, узо или перно.
18
10
 
4
 
! Отговори
Арменяк преди 3 години
Дроновете падат падат от небето. Дроновете падат, падст от небето! Капка масло ми падна на сърцеееето. Упса опала.
17
16
 
14
 
! Отговори
Optimist преди 3 години
1. Не виждам нищо лошо в това да се ограничава консумацията на вреден продукт.2. Не виждам лошо в това някой да е религиозен.3. Средната заплата в Турция не е равностойна на 200 евро (в никой от районите).4. Не знам някъде Ефес да имат специализиран магазин.Казвам всичко това като човек, който добре познава страната отвътре.Като цяло статията е типична за Дойче веле.