ГЕРБ и БСП вървят наравно, но губят подкрепа, ДБ в застой

7 формации имат шанс да са в следващия парламент
21 окт 2020 14:06, Красимир Ангелов
97
ГЕРБ и БСП вървят наравно, но губят подкрепа, ДБ в застой
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новата политическа ситуация в страната е довела до спад в подкрепата в двете основни партии ГЕРБ и БСП. По-голям е той при управляващата партия – най-вече между юли и август, сочат резултатите от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено между 1 и 9 октомври 2020 г. сред 803 души по метода "лице в лице".

Социолозите отчитат, че желанието за предсрочни избори остава високо, но то не расте в последния месец.

Днес подкрепата за основните формации е останала по-ниска от преди и е на практика еднаква при БСП и ГЕРБ. Така се е заличил и авансът, който ГЕРБ имаше преди това, отчитат от "Галъп".

Още по темата
Според данните БСП и ГЕРБ се движат в последните три месеца на нива от около 13-15% от всички имащи право на глас в открит въпрос, докато преди началото на протестите се движеха между 18 и 22% с превес на ГЕРБ. В момента БСП има декларативна подкрепа от 13,5%, а ГЕРБ – от 13%.
 
За отбелязване е, че расте броят на отговорите от типа "няма да гласувам" или "не подкрепям никого" (до общо 37,6% през този месец). Това означава, че случващото се в страната засега по-скоро отдалечава хората от политиката въобще, смятат социолозите. Затова има и търсене за „трети вариант“ – негласуване или гласуване за извънпарламентарни и нови формации. На това се дължи и високият резултат, а може би дори и продължаващ ръст, на "Има такъв народ" – до 8,6% от всички имащи право на глас през този месец.
 
ДПС остава стабилно, като в този месец е на ниво 6,9% от всички имащи право на глас.
 
Според „Галъп“ „Демократична България“ е взела още през лятото „стъпало“ нагоре, от традиционните си 2-3% от всички имащи право на глас, до близо 6% в края на лятото. На този етап обаче този процес не продължава нагоре и сега дори показва белези на ерозия до 5% през октомври.

Другата протестна формация – мрежата около Мая Манолова, сега се движи по ръба с 2,5% от всички имащи право на глас в открит въпрос, което прави сектор от около 140 хиляди потенциални гласа. Важно обстоятелство при Манолова е, че пролетта и лятото на практика съвпаднаха със самото създаване на нейната мрежа. Успехът зависи от възможността за нейното разширяване, смятат социолозите.

Обединените патриоти също остават на ръба за влизане в НС и засега като че ли не са претърпели нова сериозна щета от протеста. През октомври те имат 2,3%, или около 130 хиляди потенциални гласове, което е около бариерата на последните избори за Народно събрание. "Воля" също не се е повлияла особено – партията се движи на константни нива, при които самостоятелното влизане в НС би било трудно, ако изборите са днес. През октомври „Воля“ е с 1,8% или потенциал от близо 100 хиляди гласа.

От "Галъп" отчитат, че в калкулацията на гласове решаващо значение ще окаже финалния спринт, който различните формации могат да направят. На този етап обаче 7 формации имат перспектива да са в следващия парламент, като две от тях са около ръба.
 
От данните става ясно още, че искането за предсрочни избори се споделяше в началото на протеста от над 40%, но повече от 50% бяха против. В началото на август обаче, след най-горещата фаза на протести, искането за предсрочни избори надделя и стигна до една втора „за“ срещу една трета „против“. През септември и октомври се стабилизира в съотношение две към едно. И тук няма продължаващ ръст, но няма и осезаем спад, отчитат социолозите.
 
Колкото до самите избори, към този момент, надделяват онези, които смятат, че те не се очертават свободни и честни. 19,2% очакват изборите да бъдат свободни и честни, но 52,6% смятат обратното. Останалите се колебаят.

Сред скептиците личат най-вече привърженици на опозиционни формации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
До 83 преди 3 години
Какво значи няма алтернатива на ГЕРБ, че те половината депутати сричат като четат, мислиш че България не може да излъчи нещо по-добро ли? ГЕРБ няма потчти никакви успехи в управлението 3.5 % среден ръст на година с еврофондове и нито една реформа.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ГЕРБ и БСП влезнат в парламента като най-големите партии, значи в България е пълно с и-диоти
74
2
 
0
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Нека си купуват изборите, няма да гласувам. Това машинно гласуване е цяла пародия и комедия. Шоуто е гарантирано като влезе и Слави в парламента.
73
0
 
0
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
Какво значи "декларативна подкрепа" бе , "Калъп"? Нещо пак си нагласихте тарикатски да избутате отпред червените катастрофачи, което е невъзможно.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са ви данните за Цветанов? Защо не публикувате цялостни графики и хората сами да си правят изводите?803 души далеч не са представително проучване.
71
0
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
А бе как и къде ги правят тези проучвания? Как за 30 години нито веднъж не уцелиха мен, мои близки, не знам и да са анкетирали колеги, приятели, комшии?
70
1
 
1
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 3 години
Хе-хе, крайно време беше червеният "Галошш интернешънъл" да изтикат БСП пред ГЕРБ. Този номер го правят винаги, когато наближат избори, и после се обясняват тъппо като излязат истинските резултати.
69
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До 78. Дори незаклетите фенове на ГЕРБ разбраха, че снимките в чекмеджето са били направени от Мата-Хари Бобокова. Така че тези номера, тип Костинброд, няма да минат и ГЕРБ отново ще спечели с разлика.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм от ГЕРБ,но не виждам никаква алтернатива на ГЕРБ и ако ГЕРБ отново спечели изборите,то ще е именно, защото няма по-добра алтернатива.И не е вярно,че електората на ГЕРБ и БПС пада,така им се иска на някои,но реалността е друга.
67
0
 
4
 
! Отговори
анонимем преди 3 години
Галъб е най- фалшивата агенция. Никога не са познали защото не питат хората. Манипулират как на тях им изгодно
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79Аз лично ще гласувам за Демократична България. Имат много кусури но по-добро не виждам.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре Борисов пред слави. Факт
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойкикев, Бойкикев, защо навремето не се омъжи за Пища Хуфнагел...?
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кацнал един Галъб на рамото на Трифонов и казал: Има такъв чалгаджия !
62
0
 
1
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Тафров ?
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партия Дъ й Бъ са скрити зад Сорос АБПФК. Следователно още 0.5 - 1 % за БСП.
60
4
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
До Цецо МенДругарю, в мокрите ти сънища ГЕРБ може да събират не 3%, а даже и под 3%, обаче в реалността управляват страната вече 11-та година. Така, че не е важно, ти какво сънуваш, докато спиш отвит, а кого подкрепят хората.
59
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги съм гласувал за ДБ, както и всички около мен. Архитекти, лекари, зъболекари, финансити, програмисти- все добре образовани млади хора около 30-40-годишни със заплати в пъти над максималния осигурителен праг. Това е избирателят на ДБ. Както и по-възрастните интелектуалци от центъра на София и по-скъпите квартали. А масовият панелен плъх от Люлин гласува за Слави и после се пита защо взима мизерна заплата. Еми, всеки според мисленето си. Заплащането е огледало на мисленето.
58
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По добре Борисов отколкото ДБ !
57
12
 
2
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
Едва ли Герб и Бсп събират повече от 3% доверие общо. Стига подвеждахте хората. Такива наивници чак да има не вярвам. Тук всичко е на махленско ниво.