Лондон за Brexit: ЕС фундаментално да промени подхода си

Преговорите остават замразени
21 окт 2020 08:00, Анисия Иванова
34
Лондон за Brexit: ЕС фундаментално да промени подхода си
Снимка: БГНЕС

Преговорите за Брекзит между ЕС и Обединеното кралство продължават да са замразени, въпреки че двамата главни преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост проведоха втори телефонен разговор. Лондон продължава да иска иска по-големи отстъпки от Брюксел.

Надежда за подновяване на изпадналите в задънена улица търговски преговори се появи в понеделник, след като главният европейски преговарящ Мишел Барние прие те да станат „по-интензивни“ и да се обсъждат всички спорни въпроси.

По-късно обаче от канцеларията на премиера Борис Джонсън заявиха, че това не е достатъчно и че ЕС трябва „фундаментално да промени подхода си“. Мише Барние и Дейвид Фрост разговаряха отново във вторник в опит да намерят изход от така създалата се ситуация, но без успех.

Барние заяви по-късно, че посланието му към британския му колега е било, че „трябва да се постигне максималното в минималното оставащо време“ и че вратата на Европейския съюз остава отворена, съобщи БНР. Изявлението от Даунинг стрийт е точно копие на това след първия разговор между двамата: „Проведена бе конструктивна дискусия, двамата преговарящи продължават да поддържат контакт“.

Имаше нови съобщения, че Барние ще посети Лондон по-късно през седмицата, но сега екипът му не можа да ги потвърди след последния му разговор с Фрост. Преговорите се провалиха заради разногласия за рибиловните права, честната конкуренция и държавните субсидии. Ако сделка не бъде постигната и приложена до 31 декември, Обединеното кралство ще трябва да напусне общия пазар и митническия съюз на Европейския съюз и да търгува по правилата на Световната търговска организация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Английски наглеци, сър.
7
10
 
7
 
! Отговори
Психиатър преди 3 години
До 7Пич, имаш нужда от преглед.Фактите са, че Шоландия няма да махне морската граница, за да въведе земна и накара десетки хиляди от пограничните райони да затворят дюкяните или вадят работни визи.А мантрите за "либералния" ес са си гола, неподкрепена от нищо брюксерска лъжа, която даже не си струва да оборвам.ПП. Холандския либерален премиер рюте си заяви: лъжата в политиката не е грях. Та толкова за брюкселските либерални ценности и опорки.
6
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наглите англичани не са в състояние да поставят каквито и да е било условия. ЕК е достатъчно либерална за да спекулират с това. И не тя има нуждата от добра сделка, а UK. Шотландия впрочем не спи, зависимостта от консервативните перки в Лондон дотолкова и е дотегнала, че сега би бил идеален момент за отделянето от "кралството" което най - накрая ще остане с дрътата кралица и един придворен шут!
5
18
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ЕU/1Фактите говорят, че ес се натиска повече са сделка от Лондон... демек май от брюксел ще иде вятъра.ПП. Аман от неадекватни брюкселски опорки.
4
17
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Вратата на ес е отворена саво за изуйгащи държави като България... защото такива са му и ценностите.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отстъпки се дават ако си притиснат. Да видим кой блъфира!
2
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брюкселските лентяи треска ги тресе, ако след брекзита острова си стъпи на краката и тръгне напред като нищо и други "доволни" ще ги последват.
1
7
 
24
 
! Отговори
EU преди 3 години
Лондон даГоДуха......да заобикалят Европа, ако могат.