Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция

Мотивът - "враждебната позиция към мюсюлманите"
Обновена: 26 окт 2020 18:24 | 26 окт 2020 18:22, Веселина Йорданова
208
Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция
Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова турците да бойкотират френските стоки заради ”враждебната позиция към мюсюлманите“, отстоявана от лидерите на Франция. Това заплашва да задълбочи разрива между двете страни членки на НАТО, предава Bloomberg.

Още по темата
Турция обвинява френския президент Еманюел Макрон в проява на нетърпимост срещу исляма. През уикенда Франция определи личните нападки на Ердоган срещу Макрон като неприемливи и оттегли посланика си в Турция.

Нападенията срещу мюсюлмани в Европа „се извършват с подстрекателството на френския лидер, който се нуждае от психически преглед“, заяви Ердоган в телевизионна реч.

Критиките и обвиненията на Ердоган не спряха само до Франция, като турският държавен глава заяви, че ислямофобията в Европа е достигнала нива, сравними с отношението към евреите преди Втората световна война, предава euronews.

"Нарастващата ислямофобия на Запад се превърна в цялостна атака срещу нашите писания, нашия пророк и всичко, което смятаме за свято", заяви Ердоган.

"Преместванията, инквизициите и геноцидите спрямо представители на различни религии не са чужди на Европа практики. Престъпленията срещу човечеството, извършени срещу евреите преди 80 години, действията срещу нашите босненски братя и сестри в Сребреница само преди 25 години все още са в паметта ни", заяви той.

Директорът на отдела за комуникации към кабинета на турския лидер разшири обхвата на вербалната атака на правителството, казвайки, че мюсюлманите не се чувстват добре дошли в Европа поради широко разпространената омраза към представителите на тяхната вяра.

Инвеститорите приеха критиката на Турция към европейските държави като знак за нарастващо напрежение и промяната в настроенията им се отрази на турските активи. Лирата достигна ново рекордно дъно спрямо щатския долар.

Напрежението между Турция и ЕС ескалира по редица въпроси от либийската гражданска война до енергийните проучвания на Турция в Източното Средиземноморие, а Макрон критикува Ердоган за неговия стремеж към регионална мощ.

Последното напрежение в отношенията беше предизвикано от убийството на 47-годишния Самюел Пати, който беше обезглавен близо до парижкото училище, където работи, след като показа на учениците карикатурни изображения на пророка Мохамед по време на дискусия за свободата на словото.

Убийството шокира френската нация и подтикна хиляди да излязат на улицата в знак на протест. Правителството предприе редица репресивни действия срещу хора, които счита за мюсюлмански екстремисти, арестувайки повече от дузина души и затваряйки няколко джамии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
2
 
! Отговори
Леле до Костас преди 3 години
Коце, хапчетата душа.
149
1
 
6
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Франция призовава турските, арабските и африканските мюсюлмани да бойкотират CAF (социалнато подпомагане за тези, които и ден в живота си не са работили)
148
3
 
5
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
НА 22 АВГУСТ----ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВА ДУПКА И ПРОБОЙНА НАПРАВИ ГРЪЦКИЯ РАЗРУШИТЕЛ--НА ТУРСКАТА ФРЕГАТА (КОРИТО)..ММ ??...НЕЗНАЕТЕ. НАЛИ !НАПРАВО И РАЗПРА ХАСТАРА НА ТУРСКАТА ФРЕГАТКА .ТУРЦИТЕ ОТ СРАМ --- СКРИХА И МЪЛЧАХА 2 МЕСЕЦА !
147
5
 
4
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 3 години
ОБРАТНОО ----- БЪЛГАРСКИ ПУДЕЛИ И РОБИ НА ТУРЦИТЕ..ФРАНЦИЯ НЕ , НЕ.....НЕ Е ГЪРЦИЯ !!..ФРАНЦИЯ НЯМАШЕ КУРАЖА ДА ПОТОПИ ТУРСКИЯ КОРАБ.ГЪРЦИЯ ИСКА ОТ ТОЛКОВА МНОГО ГОДИНИ---ДА ПРЕГАЗИ ТУРЦИТЕ И ДА ГИ ИЗГОНИ ОТ АНАТОЛИЯ...А ЕВРОПА--ВИНАГИ Я Е БИЛО СТРАХ ДА ПОДКРЕПИ МОЯТА РОДИНА - ГЪРЦИЯ !ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ === ЧАААК СЕГА РАЗБИРАТ И РАЗБРАХА КАКВО ПОНАСЯ МАЙКА ГЪРЦИЯ--ОТ 80 ГОДИНИ.ГЕРМАНИЯ Е СТАДО СТРАХЛИВИ ТУРСКИ СЛУГИ...ФРАНЦИЯ МАЛКО НАДИГА ГЛАВИЦА , НО Е КРАЙНО КРАЙЙННОО НЕДОСТАТЪЧНО .
146
2
 
7
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Хахаха какъв клоун! Гроздето е кисело, анадолостанецо! Ти и да призоваваш, не могат да си ги позволят с тази обезценена лира.
145
7
 
13
 
! Отговори
Да живее Франция преди 3 години
Нагъл злобен ислямист, трэчъгнал да бойкотира и да прави бабаитлъци само защото Макрон му каза в лицето истината. Исляма има нужда от свое просвещение. Нормално ли е жените да са със статут на животни в БИ и да идват в Европа и да сеят същото. Франция е цивилизация, а Турция е средновековно мракобесие. Браво на Макрон, че започна с депортациите - първия западноевропейски лидер, който предприе подобно нещо.
144
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франция не е Гърция! Турците да се сбогуват с членството си в ЕС. Французите това няма да го забравят, както не забравиха Кадафи. И това е много добре за България.
143
3
 
7
 
! Отговори
3 ГКПП-та преди 3 години
Малко Търново, Лесово и Капитан Андреево ги затваряме и бай-бай фес откачен. До седмица турците ще си го обесят сами.
142
4
 
11
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Психопат и лицемер е Ердоган. Говори за някакви измислени от него репресии срещу мюсюлманите. А не казва нищо за ислямистите който са готови във всеки един момент да заколят някой или да взривят нещо в Европа. Защо не говори за това ? Подъл фанатик.
141
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовА независимите сервитьорчета като теб, където бакшиша е най-голям!
140
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Накъде вървим.Уфцете вървите накъдето ви водят.
139
9
 
8
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Може да хулите Ердоган, но той върна независимостта и самочувствието на турците, а това само с приказки не става - днес Турция е държава с развита икономика и прираст на населението, докато БГ се разпада. Така че, по добре иронизирайте себе си............
138
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ердоган е антихриста.
137
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Аз съм Мюсюлманин ,бях и "Шарли ебдо"...или Справедливост или да излизаме на барикадите...лицемерната ви толерантност и справедливост водят човечеството към война
136
3
 
1
 
! Отговори
Само преди 3 години
Слави може да бойкотира френските стоки и френската любов....Френската гимнааааазия
135
4
 
3
 
! Отговори
Макароне, Макароне.. преди 3 години
Още ли не си разбрал какво е ислям или се правиш...
134
9
 
8
 
! Отговори
Каймак Ам преди 3 години
Мачкай ги Ердогане.
133
4
 
2
 
! Отговори
100%TURK преди 3 години
Нека обрежем първо Емануела.
132
2
 
7
 
! Отговори
Чичка преди 3 години
Тоя се с френски стоки е расъл и пасъл, та сега ще се откаже....сакън...
131
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да обрежем францизитеи да им пуснем турски момиченца.да видят, какво е да си правоверен.