Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция

Мотивът - "враждебната позиция към мюсюлманите"
Обновена: 26 окт 2020 18:24 | 26 окт 2020 18:22, Веселина Йорданова
208
Ердоган зове за бойкот на френските стоки в Турция
Снимка: БГНЕС

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова турците да бойкотират френските стоки заради ”враждебната позиция към мюсюлманите“, отстоявана от лидерите на Франция. Това заплашва да задълбочи разрива между двете страни членки на НАТО, предава Bloomberg.

Още по темата
Турция обвинява френския президент Еманюел Макрон в проява на нетърпимост срещу исляма. През уикенда Франция определи личните нападки на Ердоган срещу Макрон като неприемливи и оттегли посланика си в Турция.

Нападенията срещу мюсюлмани в Европа „се извършват с подстрекателството на френския лидер, който се нуждае от психически преглед“, заяви Ердоган в телевизионна реч.

Критиките и обвиненията на Ердоган не спряха само до Франция, като турският държавен глава заяви, че ислямофобията в Европа е достигнала нива, сравними с отношението към евреите преди Втората световна война, предава euronews.

"Нарастващата ислямофобия на Запад се превърна в цялостна атака срещу нашите писания, нашия пророк и всичко, което смятаме за свято", заяви Ердоган.

"Преместванията, инквизициите и геноцидите спрямо представители на различни религии не са чужди на Европа практики. Престъпленията срещу човечеството, извършени срещу евреите преди 80 години, действията срещу нашите босненски братя и сестри в Сребреница само преди 25 години все още са в паметта ни", заяви той.

Директорът на отдела за комуникации към кабинета на турския лидер разшири обхвата на вербалната атака на правителството, казвайки, че мюсюлманите не се чувстват добре дошли в Европа поради широко разпространената омраза към представителите на тяхната вяра.

Инвеститорите приеха критиката на Турция към европейските държави като знак за нарастващо напрежение и промяната в настроенията им се отрази на турските активи. Лирата достигна ново рекордно дъно спрямо щатския долар.

Напрежението между Турция и ЕС ескалира по редица въпроси от либийската гражданска война до енергийните проучвания на Турция в Източното Средиземноморие, а Макрон критикува Ердоган за неговия стремеж към регионална мощ.

Последното напрежение в отношенията беше предизвикано от убийството на 47-годишния Самюел Пати, който беше обезглавен близо до парижкото училище, където работи, след като показа на учениците карикатурни изображения на пророка Мохамед по време на дискусия за свободата на словото.

Убийството шокира френската нация и подтикна хиляди да излязат на улицата в знак на протест. Правителството предприе редица репресивни действия срещу хора, които счита за мюсюлмански екстремисти, арестувайки повече от дузина души и затваряйки няколко джамии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 92Засегна ли се? Едно време такива като теб им викахме кьосета. Не само заради брадата, а защото си бяхте такива нефелници. Ходили били на стрелбище :)))))))) Той не знае как се сглабя и разглабя пистолет (камо ли автомат). Щото отишъл да изхачи няколко лева за патрони и станало големия мъж. Завивай се през глава под роклята на приятелката ти (ако въобще някоя връзва на такива като теб) и не се напъвай. От таквиа като теб няма да чакам да спасяват родината.
89
4
 
7
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
ОТ ВЧЕРА ВЕЧЕРТА--ЗА 3 ДЕНА !!!!...Е РУСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР И ЕТНИЧЕСКИ АРМЕНЕЦ--СЕРГЕЙ ЛАВРОВ !!...В АТИНА, ХЕЛЛАС !КИПАР Е ГРЪЦКИ ОСТРОВ ОТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ , И 37 ПРОЦЕНТА (3 355 кв.км2) ОТ НЕГО -------------- СА ОКУПИРАНИ ОТ ТУРСКИТЕ БАНДИТИ...ТОВА ГО КАЗА ДНЕС НА ОБЕД !!РОССИЯ ИМА ОГРОМНИ ИНТЕРЕСИ В КИПАР !! И ЩЕ ИЗГОНИМ ТУРЦИТЕ ОТ ТАМ .
88
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧЪРЧИЛ Е КАЗАЛ за турките :nлeме което ползва изхода за вход не ми го хвалете!
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган найстина е решил че ще става властелин на света.Грешно му работят чакрите.
86
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Наполеон IVIDQHME v Sredizemno more kak voenniya korab na Francia beshe mu izklyuchen navigaciya kompyutri i stana neupravlqem turskite dronove go napraviha za smqh
85
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми дреме за турците, да си ходят на Марс.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 72Милиционер с фантазия си ти. Ако беше родител, нямаше да агитираш за насилие над непълнолетни в коментарите на една друга новина
83
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано Ердоган управлява Турция поне 100 години, Аллах много здраве да му дава. Той единствен и само той ще отмъсти сам на даже още неродените турци за всичката пролята кръв по земите ни от османския нежелан нашественик.
82
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истината1,5 miliona aljirci ubiti ot francuzi1 svetovna voyna 16 miliona ubiti ot hristiyani2 svetovna voyna ubiti 55 miliona ot hristiyani1 milion ubiti v Ruanda ot francuzi250 hilqdi ubiti bosnenci ot surbiteE ako tova ne e genocid na hristiyanite sreshtu chovechestvoto ????
81
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган е, Нещо не виждам отрязани глави на мюсюлмани . Само на християни.
80
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя психопат ако продължава в същия стил ще свърши като Саддам и Кадафи.
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердоган не е подписал лисабонска конвенция за бежанците.Бежанците ги вкарват в европа глобалистите от уса и тяхните марионетки диктатори като меркел и ...,не е тайна че има репресий над Християни имигранти в западна европа точно от западните диктаторски режими.Затова че Ердоган е по малкото зло ако го сравним със западните антиХристки режими.Даже и в миналото запада е бил против освобождаването на България от отоманската империя.
78
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем ефенди ходжа Ердоган. Френските заводи в Турция идват у нас . Проблем йок. А заводите на всички мюсюлмански държави могат да дойдат в Турция . Ще се съберат в едно село, място има.
77
8
 
13
 
! Отговори
Наполеон I преди 3 години
Този злобен ислямист се е заял яко с Франция, но да не свърши като Кадафи. Франция е велика сила и има лостове за влияние, като постоянно място в съвета за сигурност в ООН, освен това е основателка на ЕС. Има ядрен арсенал, ядрени подводници, ядрени самолетоносачи, топ изтребители, междуконтинентални ракет и т.н. Няма американски бази и провежда независима от НАТО военна политика. Франция не е Германия и няма да се посвени да натисне червеното копче ако някой им застраши националната сигурност.
76
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реджеп Тайип Ердоган призова турците да бойкотират френските стоки заради враждебната позиция към мюсюлманите, Автоматически това означава , че Ердоган признава че мюсюлманите режат и ще режат глави и ако другите не са съгласни с това , го те са ксенофоби. Точно това означава поведението на *** Ердо. Но той е най - доброто за Турция, картинкаааааа и музика в ушите ми, давай Ердо , продължавай , напред , цяла Турция тебе гледа , лидере на мюсюлманите.
75
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Vmomenta turskite dronove trepqt armenskite okupatori v Nagorni karabah
74
2
 
22
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Ердоган обвинявал европейците във фашизъм... Ердоган не знае, че ако европейците бяха фашисти, изборът му щеше да се свежда до Аушвиц или Дахау.
73
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
hahahahhahahahaahah много фантазии у тез болгуръстанчета ще са пукна от смех
72
2
 
8
 
! Отговори
трета световна преди 3 години
гответе се за Трета световна война
71
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз отдавна бойкотирам всички турски стоки. Турците произвеждат само некачествена продукция. Никога не купувам нищо турски. Не купувайте и вие.