Какви са страшните последствия от фалшиво-позитивните тестове за COVID-19?

Те могат да бъдат също толкова опасни, колкото фалшиво-отрицателните
Обновена: 26 окт 2020 11:52 | 26 окт 2020 11:50, Нели Христова
28
Какви са страшните последствия от фалшиво-позитивните тестове за COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Тестовете за откриване на коронавируса не са напълно безгрешни. Понякога те дават фалшиво-отрицателен резултат, при който според тестът лицето не е болно, но всъщност то е преносител на коронавируса. Тези фалшиви резултати могат да лишат хората от лечение и да ги насърчат да продължат да се срещат със свои близки и приятели, разнасяйки заразата. Но фалшивите негативни тестове не са единствените грешки, причиняващи проблем с коронавирусната диагностика. Фалшивите положителни резултати, които неправилно идентифицират здрав човек като заразен от вируса, също могат да имат сериозни последици.

Въпреки че фалшиво-положителните резултати могат на пръв поглед изглеждат сравнително безобидни в сравнение с фалшиво-отрицателните тестове "те могат да навредят на хората", казва д-р Бенджамин Мазер, патолог и експерт по диагностика от университета Джон Хопкинс. Фалшивите положителни резултати обикновено са много редки, но всеки тест може да бъде компрометиран от замърсяване, неправилно боравене или технически проблем, което кара устройството да открие коронавируса там, където всъщност го няма.

Някои бързи тестове, които не се нуждаят от сложно лабораторно оборудване и могат да дадат резултати за по-малко от час, често дават голям брой фалшиво-положителни резултати, особено когато се използват за скрининг на хора без симптоми. Дори лабораторни тестове, които разчитат на много надеждна техника, наречена полимеразна верижна реакция, или P.C.R., връщат случайни фалшиви положителни резултати.

Ненужна изолация

Положителният резултат от теста за коронавирус създава редица проблеми и последствия. Хората, които имат положителен тест, трябва незабавно да се изолират за поне 10 дни. Това са 10 дни, прекарани далеч от приятели и семейство или 10 дни изгубени в училище или на работа..

"Множеството виртуални платформи могат да улеснят този преход за някои хора", казва д-р Мазер. Ала за хора, чиято работа може да се извършва само на място или които нямат финансов буфер, "това може да се окаже голям проблем", "Те могат да загубят заплатата си или дори работата си", допълва той.

Хората, които полагат грижи, също могат да се окажат в несигурно положение поради фалшиви позитивни резултати, които биха могли да ги принудят да се отделят от децата си, по-възрастни членове на семейството или други уязвими контакти. Ако трябва да друг човек да заеме мястото им, рисковете от излагане на вируса могат да се увеличат за всички замесени.

А за местата с ограничено пространство, поставянето на човек в ненужна изолация може да измести оборудване, медицински грижи и дори последващи тестове далеч от някой, който може да има истниска нужда от тези ресурси.

Нови огнища

При определени обстоятелства фалшиво-положителният резултат може да породи нови случаи на коронавирус. Пренаселените съоръжения, като домове за възрастни хора, затвори или болници, изолират хората, които са дали положителни проби за COVID-19, в други отделения.  В най-лошия случай, "ако някой от тези хора всъщност не е позитивен, грешката може да го изпратим на смърт", казва д-р Валери Фицуг, патолог от университета Рутгерс, пред The Washington Post.

В началото на октомври служители в Невада разпоредиха домовете за възрастни хора в щата да спрат използването на два бързи теста за коронавирус до по-нататъшно известие, позовавайки се на опасения относно точността им. (Близо 40% от известните смъртни случаи на COVID19 в страната идват от домове за възрастни хора, според анализ на The New York Times.) Според директивата е разкрита поредица от фалшиво-позитивни тестове, коино са поставили под риск незаразени жители на домовете да бъдат поставени в едни и същи стаи със заразени хора, което дава на коронавируса повече възможност за разпространение.

Подобен сценарий "може да доведе до нанасяне на вреда на населението, за което работим толкова усилено, за да го защитим", отбелязват длъжностните лица в последваща директива. Под натиска на федералното правителство служители на Невада отмениха забраната за бързо тестване на 9 октомври.

Пропуснато или неподходящо лечение

Фалшивите положителни резултати също могат да бъдат катастрофални от гледна точка на лечението, каза Линой Самуел, клиничен микробиолог от здравната система на Хенри Форд в Детройт. Хората с грип или COVID-19 например често показват подобни симптоми, но могат да бъдат тествани само за един от тях. Ако пациентът получи неправилна диагноза COVID-19, това лице може да бъде лишено от лечение, което би могло да облекчи заболяването му, или да му бъде предоставена скъпа терапия, която не би имала ефект.

"Това определено е цена, която плащате", казва д-р Самуел.

Фалшиво чувство за сигурност

Предполага се, че повечето хора, които са се преборили коронавируса, развиват имунитет срещу него. Учените не знаят колко дълго трае този имунитет или как варира от човек на човек, но според C.D.C. е малко вероятно човек да се зарази повторно в рамките на 90 дни. Хората, които нямат симптоми в този времеви прозорец, не трябва да бъдат тествани отново, каза агенцията.

"Това може да бъде полезен съвет за хора, които действително са се разболели от коронавирус. Но хората, които са получили фалшиво-положителен резултат ще си мислят, че имат имунитет срещу вируса", казва Саскиа Попеску, експерт по превенция на инфекциите в университета Джордж Мейсън. Ако тези хора никога не са се сблъсквали с вируса, те ще са също толкова уязвими, както преди - ако не и повече, ако решат да се откажат от маските или физическата дистанция.

Неоправдан стрес

"Тъй като много от дългосрочните последици от коронавирусните инфекции са неизвестни, един положителен резултат може разбираемо да повлияе емоционално на човек", казва д-р Фицуг. "Чувате тази новина и първото нещо, което си мислите, е "може да умра", каза тя.

Д-р Мазер отбелязва, че фалшивите положителни резултати при вероятно ще предизвикат едни и същи стресови реакции, както когато други видове клинични изследвания, като мамографии, които търсят признаци на рак на гърдата, дават неверни резултати. "Виждаме безпокойството, разочарованието", казва той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
7
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
До ПСР тестовеСъздателя на теста каза че той не е за това предназначение за което се използва
19
0
 
13
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 3 години
Това е СЪЩИЯТ ВИРУС " УХАН 95" ЗА КОЙТО СА ПИСАЛИ В-К ТРУД ОЩЕ ....1995 ГОДИНА@!!! ПОКАЗАХА ГО ДНЕС В БНТ СУТРЕШНИЯ БЛОК.
18
2
 
13
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
А КОЙ ПЕЧЕЛИ МИЛИАРДИ ОТ ВСИЧКО ТОВА???.ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО. ВЪРВИМ КЪМ.....КИТАЙ!!! САМО ТЯХНАТА ИКОНОМИКА ДНЕС Е С 4% РАСТЕЖ!!!!!
17
2
 
6
 
! Отговори
Кой им дава дипломи преди 3 години
Отиваш на лекар ,да ти разчете резултат от фесес изследване ,което струва над300лева и се прави в Германия и тя почва да лекува бактерии с добавки от центъра.Когато и казваш,че няма да ползваш тези скъпи добавки без ефект ти предлага изследване за етерични масла,без да погледне,че имам вече такова изследване за алергияПосле започна да търси по мое предложение за подходящ антибиотик за тези бактерии,но чете листовката по нета.Накрая като аз си предложих лечението ми взе 60лева
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшните последствия са ясни. Излизат фалишиво позитивните резултати от тестовете, след тях излиза един генерал по ТВ и ги разчита като истински позитивни и казва, че много яко ще се мре. Всички, гледали ТВ по това време започват да *** яко, само защото генералът го е съобщил и трябва да му се вярва.
15
1
 
14
 
! Отговори
ПСР тестове преди 3 години
Хора, ако прочетете само 15 минути по темата в интернет ще разберете, че тестовете, с които ви затварят да седите карантина по 14 дни са неадекватни. Тези тестове според по-голямата част от докторите са около 80% грешно позитивни. Което прави останали 20% грешно отрицателни.Стига сте вярвали на всички в Българските медий.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 100% гаранция.Ха-ха-ха. Май си и вярваш...? Ха-ха.
13
0
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Цитат от ДНЕС преди 2 месеца:"Хиляди фалшиви позитивни проби за коронавирус в Швеция.Неверните резултати са най-вече от PCR тестове на хора с леки симптоми, подобни на тези, предизвиквани от коронавируса.Грешките били открити в две лаборатории, при анализ на ефективността на PCR тестове, произведени в Китай.Установено било също, че въпросните тестове, произведени в Китай от компанията Би Джи Ай Джиномикс не показват разлика между отрицателна проба и такава с ниска концентрация на вируса."
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой изследва се внесените PCR-тестове?
11
12
 
13
 
! Отговори
100% гаранция. преди 3 години
Съвсем целенасочено избиват хората, опростачват младите и скапват икономиките. Абсолютно всичко което се случва сега е резултат от един много голям план който започна още през вече далечната 1999г. но то не може да се обясни с малко думи още по малко пък на прости хора. Който се интересува от тези неща знае за какво говорят. За другите дето ги мързи да ровичкат назад в архивите за да разберат за какво точно става въпрос - търсете! Event 201, UN Agenda 2030, The Great Reset.
10
15
 
9
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Качеството на тестовете нямат връзка с факта, че простолюдието нямате акъл за 5 с'тинки. Носете си маските и спазвайте дистанция, иначе след 2 седмици, пак ще ви затворят. Ще си стоите в раздрънканите панелки и няма да можете да ходите до село за ракия и буркани.
9
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А последствията от тоталитарно-демократичното управление?
8
5
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Правилно. Не всички тестове са надеждни.Затова в частните лаборатории подписваш декларация,че в случай на положителен резултат от т.нар.,,бърз тест-за антитела,, си длъжен да направиш РCR тест за наличие на части от вируса/РНК/.НОЩ и Мангъров в началото на извънредното положение спореха задочно точно за това .Мангъров заложи на бързите тестове и накупи ментета за лабораторията си без полза.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма кой и как да проверява милиони тестове ,дали са менте или са качествени. По-лесно е човека да бъде под карантина. Когато няма симптоми обаче трябва да се правят поне 2 безплатни теста...
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Познавам човек със сгрешена диганоза Ковид - ами дофтуряците почти го убиха, отказвайки прием в болница и планова операция на база на тази диганоза, която после излезе фалшименто, все пак човекът някак си оцеля, но един Господ знае колко не са оцелели
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър анализ с познатия извод,че ,, евтиното излиза по-скъпо,,.Действали са масово само с бързите тестове, както впрочем ни съветваше Мангъров, вместо да се ,,охарчат,, за PCR-и , а после са съжалявали.
4
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
най-нагло си казват, че тестовете им са менте, а стадото блее
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, които подценяват епидемията да се замислят и върху този казус ...Много заразени = много грешки= много проблеми...
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре. Сега обяснете обратния вариант - грешна диагноза Ковид. Какво носи на потърпевшия.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време докторите ти казваха диагноза а сега теста ти казва диагнозата.