Турската лира се срина на рекордно ниско ниво

Загубила е 26% от стойността си спрямо долара от началото на 2020 г.
26 окт 2020 16:12, Петя Славова
71
Турската лира се срина на рекордно ниско ниво
Снимка: БГНЕС

Турската валута падна до 8,04 за долар, задминавайки предишното рекордно ниско ниво от 7,97, регистрирано на 22 октомври, съобщава Bloomberg.

Това се случи след като централната банка отказа да повиши основния си лихвен процент и напрежението със западните съюзници на страната рязко нарасна.

Лирата е загубила 26% от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Турската централна банка избра да запази лихвения процент непроменен на ниво от 10,25% на фона на опасенията на пазара заради постоянно високата инфлация, която остава двуцифрена, и притесненията за рязък спад на валутните резерви.

Срива на лирата идва в момент на обтегнати отношения със съюзници от НАТО, включително Франция, Гърция и САЩ по множество въпроси. Турският президент ядоса Париж, след като заяви през уикенда, че френският му колега Еманюел Макрон трябва да “се прегледа при психиатър“. Франция отговори с привикване на посланика си в Анкара и в събота определи коментарите на Ердоган като “неприемливи”.

По-рано агенцията свърза обезценяването на турската национална валута със страховете, че Анкара може да бъде въвлечена в конфликта между Азербайджан и Армения. Турската страна е обвързана с тесни отношения с Азербайджан, като турският президент Тайип Ердоган заяви подкрепата си за Баку.

Ситуацията в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември, на спорната територия се водят активни битки. В Азербайджан и Армения беше въведено военно положение и беше обявено мобилизиране. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: доларТурциявалуталира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който прави църквите на джамии, това получава. Откъде да знае плиткоумния диктатор, че има различни типове война? Сега взима икономичестата, скоро и стандартната.
22
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чао турци, няма да липсвате нна никой.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мустакатото джудже се репчи на Запада защото си мисли, че Путин ще го защити.... когато свали руския самолет Путин му каза, че ще го накара да се наака за това..... глупав е фесса, скоро ще загуби Цариград завинаги ;)
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ага, оглеждам се, оглеждам се и не виждам никъде такива ***, които виях по пазарите на Истанбул.Имат си и те магазини за богати, но в обикновените магазини продават много некачествена стока.
19
30
 
3
 
! Отговори
Агата преди 3 години
*** вика да не купуваш ментета. Ей ***, че ти нямаш пари бе. Абе огледай се около себе си виж къде живееш мангитата ви превзеха всеки на гурбет смучете гръзки смии.не идвайхич аман седи си в булгария. Най бедния в европа се зел на сериозно. Че бвпто вие е от фондове, една кибритена клечка немоеш да напраиш
18
3
 
24
 
! Отговори
:) преди 3 години
Сега е време за пазар в Одрин.
17
1
 
24
 
! Отговори
Абе? преди 3 години
Какво става с наш Местан? Направи партия и ни се чу, ни се видя вече. Той Румбата затова не ще да прави партия.
16
13
 
10
 
! Отговори
Да минат и те преди 3 години
На валутен борд. Разни ***икономики, дето не могат един котлон да произведат самостоятелно, имат стабилна валута, а Турция, която строи F-16 в заводите си, става поредна жертва на американския неоколониализъм.
15
3
 
34
 
! Отговори
Реалности преди 3 години
Ако продължат да се карат със Западния свят в лицето на САЩ и Франция, лирата ще продължи да пада !
14
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 3 години
Бе вий знайте ли кое ер-доганя?! Нефт ше вади той ...
13
12
 
10
 
! Отговори
хахахаааа преди 3 години
Турският президент ядоса Париж, след като заяви през уикенда, че френският му колега Еманюел Макрон трябва да се прегледа при психиатър.-----------------------------------------------------------Е тука съм напълно съгласен с Ердо! :)))
12
29
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
преди 2 века си хващахте глезените с гръп към турчина, затова внимавай какво си пожелаваш.. ;)
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя лирата девалвира 20000 пъти средно за година . Последните 50 години е девалвирала 1000000 пъти , че сега ли Ердо ще се оплаши . То в Турция пари йок , само хартийки . Важно е да се върви към Османска империя ))))))))), накрая пак с микрия чорап в контакта .
10
0
 
38
 
! Отговори
КЕФ!!! преди 3 години
Дано лирата да подобри предишните си ,,рекорди"! Така Турция не само няма да може да изкупува имоти в България, но дори ще трябва да продава, за да се сдобие с твърда валута.
9
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато бяха светска държава беше 1 към 2 лирата.. ислямът я срина до 1 към 8 хахах
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сега българския еничари от румелийския вилат ще отидат в одрин да подпомогнат турската икономика със свежа валута...
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Най-тъпия коментар.А да ти е идвало наум, че ислямизирането на Турция доведе до крайните глупости, които вършат?Или преди Турция не беше "мюсюлманска държава"?
6
35
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
Голяма работа! Ще му стане евтина продукцията, целите Балкани са заляти с турска стока. Производство на евтини и разнообразни стоки, това е рецептата за възхода на Китай и Турция и силни армии да попречат на чужди домогвания. Резултатът е световна сила и в двата случая, няма какво да се лъжем. Европа да со направи изводите
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдааааа.А някакви заблудени се пъчат тук каков щял да направи Ердоган.Ами, какво ще направи, ще се завие с мокър чаршаф, па дано му намалее температурата.
4
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7 турски лири за 1 доларЕрдоган: САЩ не знаят със кого си имат работа8 турски лири за доларЕрдоган: Опа