Турската лира се срина на рекордно ниско ниво

Загубила е 26% от стойността си спрямо долара от началото на 2020 г.
26 окт 2020 16:12, Петя Славова
71
Турската лира се срина на рекордно ниско ниво
Снимка: БГНЕС

Турската валута падна до 8,04 за долар, задминавайки предишното рекордно ниско ниво от 7,97, регистрирано на 22 октомври, съобщава Bloomberg.

Това се случи след като централната банка отказа да повиши основния си лихвен процент и напрежението със западните съюзници на страната рязко нарасна.

Лирата е загубила 26% от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Турската централна банка избра да запази лихвения процент непроменен на ниво от 10,25% на фона на опасенията на пазара заради постоянно високата инфлация, която остава двуцифрена, и притесненията за рязък спад на валутните резерви.

Срива на лирата идва в момент на обтегнати отношения със съюзници от НАТО, включително Франция, Гърция и САЩ по множество въпроси. Турският президент ядоса Париж, след като заяви през уикенда, че френският му колега Еманюел Макрон трябва да “се прегледа при психиатър“. Франция отговори с привикване на посланика си в Анкара и в събота определи коментарите на Ердоган като “неприемливи”.

По-рано агенцията свърза обезценяването на турската национална валута със страховете, че Анкара може да бъде въвлечена в конфликта между Азербайджан и Армения. Турската страна е обвързана с тесни отношения с Азербайджан, като турският президент Тайип Ердоган заяви подкрепата си за Баку.

Ситуацията в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември, на спорната територия се водят активни битки. В Азербайджан и Армения беше въведено военно положение и беше обявено мобилизиране. И двете страни съобщават за убити и ранени, включително цивилни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: доларТурциявалуталира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще граничим с една светска, проевропейска и демократична държава, която ще свършва до Босфора. А оттатък освен Кюрдистан и зона за сигурност, не знам какво ще остане. Въпроса е докато това стане, през какво ще се мине. Не е зле да поукрепим границата, доколкото можем. А Ердо и цялата му фамилия... турския народ ще реши.
42
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро е нивото на лирата, много е добро, какво й е? Точно това й е истинската стойност.Може и още по-добре да стане...
41
0
 
3
 
! Отговори
Помашки мелез преди 3 години
MиДжолана това си може.
40
3
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Ердо ще ги оправи бе. Жалко за милионите цивилизовани турци, които се борят от една страна с безумието на Ердо и от друго с негативните нагласи на предубедените цивилизовани страни. Именно в тези хора е надеждата да прекратят това безумие.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ako boarda se spuka i levovete ste sa taka
38
0
 
10
 
! Отговори
Нища преди 3 години
Да продължава Реджепчо да обръща църкви на джамии и ще си оправи още икономиката.Само стоите и гледайте,ка ще я сколаса!
37
0
 
10
 
! Отговори
До48 преди 3 години
Заплати и пенсии се увеличават само в лири, ама не и в долари, или евра баце...ние сме го гледали тоя филм и края му не е забавен за народа. Но всеки народ си заслужава управниците.
36
2
 
0
 
! Отговори
Artur преди 3 години
До От КАРАБА до всички армейци караба е загубена кауза. Много жертви дадохме а вие о...... ните сте с голямо самочувствие. Елате апел да воюват за Армения.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още ще пада. Доооооста още.
34
0
 
9
 
! Отговори
Армен Дюдю преди 3 години
Случиха май накрая на президент тия хахага.
33
10
 
5
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Така се Оздравява Икономика - Лихви с 10% на Влогове , Инфлация и Лудо Инвестиране .Ердоган е Прав - Пенсиите и Заплатите се Увеличават всеки Месец . Така се Излиза от Криза - а в България - Увеличаване на Цените всеки Месец с 2 % , увеличение на Заплати с 30% само за Партиини Членове . Банките - Лихва на Депозити - (минус) 1% , Лихва по Кредити 200% годишно .Не съм го измислил , това е написано от Финансисти .
32
0
 
6
 
! Отговори
От Карабах преди 3 години
Още може хахаха.
31
16
 
4
 
! Отговори
bobobo преди 3 години
6 milionna ko4ina ,komentira 16 ta ikonomika b sveta koyati ima edin trilion BvP
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42Да бре, то принципно нищо не значи, експерте! Само пропускаш факта че губи от стойността си за определен период от време, което говори за огромна инфлация и загуба на покупателно стойност. Отделно излезеш ли от Турция си с едни хартийки
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колоса на глинени крака, хахах. Лирата копае дъно след дъно, откакто преврата не успя. Ержика помага усилено в копаенето с изказвания...Мед ми капе на сърцето като ги гледам как се самозакопават.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе..де е ястреба?Много активен иначе(за учудване,че *** не му трият коментарите,изпъстрени с езика на омразата).Сега да не рони сълзи в потурите?
27
4
 
7
 
! Отговори
Радев преди 3 години
мене рублата ме интересува
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хляб нямат да ядат и се правят на велики .идва ви времето фесове
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали според Корана изображенията на живи същества са забранени.Що са сложили слънцебащата на Републиката да се хили като *** на банкнотата?
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се затори границата с Турция когато започне войната, че трябва да ги приемаме тук да се спасяват. Не искаме да им помагаме!!