Ердоган в карикатура на корицата на „Шарли ебдо“

От кабинета му остро осъдиха решението на изданието
28 окт 2020 08:44, Елка Василева
133

 

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган ще украси корицата на новия брой на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ в сряда, съобщи редакцията в Тwitter, предаде ДПА.

Карикатурата на Ердоган вероятно ще ожесточи войната на думи между турския президент и западните привърженици на свободата на словото.

Във вторник „Шарли ебдо“ публикува в Тwitter корицата на следващия брой, на която ще има карикатура на Ердоган, който седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните ѝ части. Карикатурата е озаглавена: „Ердоган - той е много забавен насаме“.

Още по темата

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като „Шарли ебдо“ реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в „Шарли ебдо“ пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Кабинетът на Ердоган във вторник остро осъди намерението на „Шарли ебдо“ да публикува карикатури на турския президент, предаде ТАСС, цитирана от БТА. „Антимюсюлманската програма на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току-що „Шарли ебдо“ публикува серия от така наречени карикатури, пълни с презрение изображения уж на нашия президент. Ние осъждаме този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка порядъчност. Те очевидно са продукт на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която явно френското ръководство иска за своята страна“, пише в Тwitter директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Има още по- сполучливи карикатури на Ердоган, на Меркел...от бразилски автори, които Ердо е цинзурирал. Вижте ги. Напишете " карикатури Ердоган", на изображения в гугъл.Много са смешни и дооооста верни.
69
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ататюрк ги направи модерна държава, тоя Ердо ги съсипа......
68
4
 
32
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
И какъв е Ердоган в исляма, че да не му се подиграват? Обикновен грузински поомак, помислил се за велик :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
67
6
 
10
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
Кога ще направят карикатур на Меркел как кани бежанци, а после хапва сладко свинско от кланници, където работят хора от Източна Европа?
66
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТУРЧИН ДА СЕ НАРИЧАМ Е ГОРДОСТ,К.Ататурк И аз сьм горд че сьм част от непроклонен народ.
65
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФАШИВАТА ВИ СВОБОДА РОБИМедиите ,политиците ,социолозите са ви купени.Дьржат ви зомбирани.Роб какво разбира от свобота ,той знае само каквото му поднесат.
64
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изцяло ги затапи проектите на ционистите Ердоган. Загубиха в Ирак,Сирия,Либия,Средиземно Море в самата Турция и в Армения. Толкава пари и влияние загубиха.Карикатура ли слуго и робчо макорон давай още.Обидини.Аз не гнуся ако някой казе аз вярвам в Господ или Алах и не сьм сьлгласен да ми се подиграва с вярата.Точка на кипене.
63
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнато обективно ердоганьо си е за подигравка
62
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tasi katikaturka e moje bi na papata, a ne e na Erdogan...ne mene tozi mi prilicha poveche na papata Franaziska
61
1
 
13
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
До ХристоЩо не пробваш да публикуваш карикатура с/у гейове, малцинства и особено вече упомената група? Абе вие на кой свят сте? Откъде падате? Или лаф да става. Даваш си координатите, заключване 1000 при нотариус, и тръгваш по националните медии да "публикуваш". Аз ще осигурят материали. Ха-ха, ще станеш клиент и на службите.
60
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според статистиката 89%от престъпленията в Франция са извършени от мислимАни!
59
8
 
11
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
И защо трябва да ни е смешно или жлъчно, или подигравателно това, че някой бил много забавен насаме?, какъвто е текстът? Не виждам нищо лошо Ердо да е забавен насаме. Особено на тая възраст. Стига всичко да е взаимно желано. Просто нито е смешно, нито остроумно. Лично мнение. Второ - личния живот на други лидери би могъл да е обект на доста по- жлъчни карикатури.
58
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На така наречените мисулманин истината не им допада!
57
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франция има най- много бойни самолети в Европа и никога не страдат от угризения защо са ги използвали.
56
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добра карикатура. На гол тумбак чифте пищови и кенче в ръка. Въпроса е, че никой не се дразни на образа не Ердоган. Ислямистите усещат бъзика на подсъзнателно ниво (защото не са способни да мислят) а той е, че жената изобразява лицемерния ислям - с фередже, но червисана и по гол зaдниk, обслужваща определени интереси.
55
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой е този Соломон аааа.Да не би арменския геноцит нямоло и еврейция тоже.Някой яко го желае.А не сьм изненадан от тия мишлета редактори.Не забравяйте в НАТО ви вкара Туция, а в Европейския Сююз А.Доган .Това не го забравяйте преди да станете нечии роби.Аз казах. tartışma yok
54
3
 
9
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 3 години
До Анонимен ....че кой е Рамзан Кадиров? и каква външна политика води, че да попадне в полезрението на френката преса.
53
6
 
19
 
! Отговори
Христо преди 3 години
До Пян ГъНапротив, хумористичните издания нямат проблем да рисуват карикатури и на евреите, и да се подиграват с тях! И това е свобода на печата! В случая с Ердоган, това е публична личност и щом се е хванал "на хорото", трябва да е приел, че срещу него ще има и такива реакции. Болният му мозък обаче го кара да иска да управлява целия свят.
52
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ислямистите като не им харесва ЕВРОПА, кой откъдето е изпълзял
51
3
 
28
 
! Отговори
Ех преди 3 години
Ердогане, Ердогане, за майтап стана. Що ти трябваше да вземаш на прицел френския кораб до Либия? То това не ти е Кипър, че да правиш каквото си искаш там. Взе да се бъзикаш с третата ядрена сила в света, а това се оказа кофти идея. Ама с тия плоските глави сте така.