Ердоган в карикатура на корицата на „Шарли ебдо“

От кабинета му остро осъдиха решението на изданието
28 окт 2020 08:44, Елка Василева
133

 

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган ще украси корицата на новия брой на френското сатирично издание „Шарли ебдо“ в сряда, съобщи редакцията в Тwitter, предаде ДПА.

Карикатурата на Ердоган вероятно ще ожесточи войната на думи между турския президент и западните привърженици на свободата на словото.

Във вторник „Шарли ебдо“ публикува в Тwitter корицата на следващия брой, на която ще има карикатура на Ердоган, който седи на стол, като повдига полата на забрадена жена и разкрива задните ѝ части. Карикатурата е озаглавена: „Ердоган - той е много забавен насаме“.

Още по темата

Турският президент беше сред най-активните участници във вълната от гняв, която се надигна сред мюсюлманските страни, след като „Шарли ебдо“ реши да публикува повторно карикатури на пророка Мохамед, които разгневиха мюсюлманите преди едно десетилетие. Изображенията на Мохамед са забранени от исляма, а начинът, по който той беше изобразен от френското издание, беше възприет като особено провокативен.

Ердоган обвини френския президент Еманюел Макрон, че насърчава ислямофобията, като позволява публикуването на карикатурите на Мохамед. От своя страна Макрон защити свободата на словото наскоро на погребението на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от екстремист, след като показа някои от карикатурите в „Шарли ебдо“ пред учениците си по време на урок за свободата на словото.

В рамките на размяната на реплики турският президент изрази съмнения в психичното здраве на Макрон, а в отговор Франция извика посланика си в Анкара за консултации. Ердоган също така призова за бойкот на френските стоки.

Кабинетът на Ердоган във вторник остро осъди намерението на „Шарли ебдо“ да публикува карикатури на турския президент, предаде ТАСС, цитирана от БТА. „Антимюсюлманската програма на президента на Франция (Еманюел) Макрон дава своите плодове. Току-що „Шарли ебдо“ публикува серия от така наречени карикатури, пълни с презрение изображения уж на нашия президент. Ние осъждаме този отвратителен опит за разпространение на расизъм и омраза. Така наречените карикатури са отвратителни и лишени от всякаква човешка порядъчност. Те очевидно са продукт на ксенофобска, ислямофобска и нетолерантна културна среда, която явно френското ръководство иска за своята страна“, пише в Тwitter директорът по комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
20
 
15
 
! Отговори
Sadreddin преди 3 години
Това не е свобода на словото, а неуважение и порнография. Някои хора много ги е яд, че за мюсюлманите има неща, като Исляма, знамето, химна, които не могат да бъдат обект на шега. Това лошо ли е? Вие кажете, хубаво ли ще ви е, ако някой се изпикае на знамето ви, или нарисува някаква гнусотия с кръста ви. Като си отговорите, ама честно, на това, ще ви стане ясно защо така не бива. А тези пошли рисунки наливат вода в мелницата на Ердо и могат да доведат по още бели във Франция скоро. Нищо повече.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Началото на края на *** Хасан Ердоган
8
13
 
13
 
! Отговори
но комент преди 3 години
Хумор за първосигнални...
7
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е свобода на словото и изразни средства. Това показва ментала на създателя на тсзи карикатура. Няма ниво на тънка ирония или шега. Това е бездарно брутално и може би полит коректно, но не е изкуство.За правото на бездарници, да имат достъп до масови медии, няма да застана в защита.
6
14
 
12
 
! Отговори
отбиване на номера преди 3 години
и какво точно му е смешното? творческа немощ!
5
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми нормално е да се подиграват с aнадолския caтрап
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само така. Браво.
3
10
 
12
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
Има решение на въпроса Тупрция се отказва от френската любов а Франция прави турска любов на турция
2
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са го наквасили яко.
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауу, пуйката ще откачи