Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите

Трябва да се промени взаимодействието между човека и животните
31 окт 2020 14:05, Нели Христова
116
Експерт: COVID е едва загрявка - идва ерата на пандемиите
Снимка: БГНЕС

Ако продължаваме с тези темпове, ни чака ерата на пандемиите и COVID-19 е една загрявка. Това заяви д-р Хелиана Дундарова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН пред bTV. Тя е част от международна група експерти, изготвил доклад за оценката на риска от нови пандемии.

Според нея трябва да се ограничи нерегламентираният износ на диви животни, да се ограничи контактът между домашните и дивите животни, да се спре използването на големи територии за земеделие и добив на нефт, експлоатацията на океана също трябва да се спре.

Пандемията от COVID-19 има животински характер и тя се разпространява глобално. Вероятно този вирус не е бил патогенен за човека от самото начало. Човекът е влязъл в пространството на тези животни - прилепите, и така сме стигнали до днешната ситуация, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Модерната епоха е започнала още в XIX век и оттогава до днес това е шестата пандемия. Повечето от пандемиите са със зоонозен характер, но те не възникват случайно, отбеляза ученият.

„Последните столетия човекът променя ландшафта на земните екосистеми. Селскостопанските животни са пряко свързани с дивите животни в по-голямата част на света, тъй като за правенето на ферми в Азия и Африка се използват диви площи. Това води до липса на хранителен ресурс за дивите животни, те търсят прехрана при домашните, влизат в контакт и се получават стресови ситуации. Домашните животни усвояват патогена от дивите, а ние като крайни консуматори също го получаваме“, обясни д-р Хелиана Дундарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 54Е чак па два килограма бактерии, но пък няма нито един вирус! хаха
47
5
 
8
 
! Отговори
Наука преди 3 години
Само за тези които не знаят, в човешкото тяло има 2 кг различни бактерии!!!!!!!!!!!
46
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБелгия - демокрация и прозрачни данни.Китай - диктатура и пълен контрол на информацията :)Белгия има 4 пъти повече зарасени от Швеция, и в Швеция ли е диктатура и контрол на информацията от Шведската Комунистическа Партия?
45
6
 
18
 
! Отговори
Новините на съд преди 3 години
Довечера очаквам Юксел по новините със стоманено лице от което тръпки те побиват да съобщи : Отново рекорден брой заразени, няма места в болниците... апокалипсис....камиони...!Кога ще се самосезира прокуратурата за тези паникьори!?
44
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сериозно ли мислите, че това не е биологично оръжие??????????
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната система не може да се съревновава с Китай, а само да пречи на рестжа му.
42
4
 
9
 
! Отговори
Томас Малтус преди 3 години
Време е човечеството да понамалее. Това ще стане чрез епидемии, войни и глад!По време на Арабската пролет през 2011 г. питаха един египетски хлебар защо се бунтува. Той отговори ,че имал 12 деца и трудно ги изхранвал. Макар и да звучи цинично за някои ще кажа - Да се беше вързал гащите!
41
4
 
14
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Няма ли да спрете да нагнетявате напрежение?!? Не изпитвате ли неудобство или като няма какво да пишете, сеете страх и ужас! Що за журналисти сте, що за етика и морал имате?
40
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай - първата икономика в свеата, бедни почти няма.Белгия - никаква икономика, гей паради, гей двойки и просяци на всяка крачка.
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Важно съобщение!Респект !Кърти от всякъде.хахахааа
38
5
 
6
 
! Отговори
Всичко е манипулация преди 3 години
Вирусите са колективна форма на живот която притежава воля и интелигентост надвишаваща всички научни академия и институти, учените са напулно безпомощни пред тях. Досега не са намерили начин да се справят с нито един грип, дори ваксините им действат само няколко седмици. Просто са смешни учените защото ако искаха вирусите можеха да унищожат цялатото човечество за седмици пък сме живи още. А този нов вирус е много по малко смъртоносен и се кара много по леко от другите грипове.
37
3
 
5
 
! Отговори
До Зоро преди 3 години
Юксел Кадриев, ти ли си?
36
2
 
10
 
! Отговори
Важно съобщение! преди 3 години
Днес от 23:00 до 05:00 с лазерен сателит ще сепрофилактира COVID 19 на населението (р е к т а л н о).Молим ви да извадите дупе на отворен прозорец попосока към зваздите ,задължително с намордник,а в дясната си ръка дадържите лична карта.
35
11
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Жената е права, тъъпаци!И не ви заплашва, а ви предупреждава.И то не вас, ами онея шефчетата. Те обаче са много прости и не им дреме.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За дистанцирането от Китай съм "за".Даже напоследък гледам къде е произведена дадена стока и тия мейд ин чайна ги пращам у лево.
33
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не гледайте новините на канал 1, бТВ и нова, запазете си психичното здраве
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белгия - демокрация и прозрачни данни.Китай - диктатура и пълен контрол на информацията :)
31
8
 
2
 
! Отговори
Разумен човек преди 3 години
Вярно е, че досега медицината и учените не са излекували нито една болест, не са се справили с нито една епидемия и с нито един грип, а с ковид-19 са напълно безпомощни и представа си нямат какъв е този вирус и какво да правят, но ние нямаме други избор, освен да се оставим напълно в ръцете им и да спазваме мерките ако искаме да си спасим живота, защото ако загуби живота си как ще се радваме на удоволствията да ходим на почивка в чужбина, в мола и да хапваме вкусни гозби ако сме заровени под земята при червеите! Ужас!
30
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус, няма пандемия, няма да нося маска, няма да се ваксинирам! Няма вирус
29
5
 
18
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
Аман от ЕКСПЕРТИ. Аз в страх няма да живея. Това живот ли е ? Не се поддавайте на манипулации бе хора.