Светът е изправен пред по-голяма заплаха от COVID-19 - ядрените оръжия

Ще стане ли притежаването на ядрена бойна глава нелегално?
4 ное 2020 22:40, Нели Христова
81
Светът е изправен пред по-голяма заплаха от COVID-19 - ядрените оръжия
Снимка: Pixabay

След като Хондурас стана 50-тата държава, която ратифицира Договора за забрана на ядреното оръжие (TPNW), той достигна необходимия праг, за да влезе в сила. От 22 януари дори простото притежание на ядрено оръжие ще бъде престъпление, но, разбира се, това няма да се отнася за нациите, които не са подписали споразумението, съобщава CNN.

Президентът на Съединените Американски щати има право да предприеме ядрена атака по свое желание, без да се допита до Конгреса, кабинета, вицепрезидента или съветниците по военните въпроси. Трудно е да си представим по-ясен пример за безумната опасност, в която човечеството продължава да живее, докато част от държавите продължават да поддържат масивни арсенали от ядрени оръжия.

Дори здрав човек, който има точна и ясна преценка, не би трябвало да има едноличната власт да изстрелва тези ужасни оръжия. Последствията са огромни, а един човек е просто... човек - като хора сме склонни към грешки и технологията, която създадохме, също е една огромна грешка.

Много грешки могат да бъдат коригирани. Но ядрената война не може да бъде върната назад. Изследвания, направени  през последното десетилетие, показват, че дори ограничена ядрена война, включваща по-малко от един или два процента от световния ядрен арсенал, би могла да убие директно десетки милиони души. И още по-лошо - това би довело до нарушаване на климата в световен мащаб и глад, излагайки милиарди хора на риск и слагайки край на цивилизацията, каквато я познаваме.

Още преди пандемията от COVID-19 опасността от ядрена война нарастваше с тревожни темпове. Експерти, като бившия министър на отбраната Уилям Пери, предупредиха, че сме по-близо до ядрената война, отколкото някога сме били в историята на човечеството. А експертният панел на Бюлетина на атомните учени е настроил емблематичния си часовник на Страшния съд на 100 секунди до полунощ - светът никога не е бил толкова близо до Армагедон.

Така че, дори и да се справим с пандемията от коронавируса, който уби над 1 милион души по цял свят, и предизвиканите от нея икономически сътресения, е от решаващо значение възможно най-бързо да премахнем ядрените оръжия и непосредствената, екзистенциална заплаха, която те представляват.

Но деветте държави, които притежават ядрено оръжие, се движат в точно обратната посока. Всички те имат огромни планове за "модернизиране" на своите ядрени арсенали и за запазване на тези оръжия за идните десетилетия - ако преди това не бъдат използвани. САЩ планират да похарчат над 1 трилион долара през следващите 25 години за подмяна на съществуващите оръжия, за да разполагат с нови, по-малки, по-използваеми ядрени бойни глави и за актуализация на  лаборатории, системи за превоз, системи за ранно предупреждение и т.н.

През изминалата седмица The New York Times съобщи, че САЩ са предприели безпрецедентната стъпка, за да окажат натиск върху страните, присъединили се към Договора за забрана на ядреното оръжие, и да ги принудят да се откжата от него. Предвид отказа на Америка да се присъедини към TPNW, ще има ли въобще значение Договорът?

Според бившия секретар Пери - да. "Новият договор на ООН за забрана на ядреното оръжие е важна стъпка към делегитимизиране на ядрената война като риск за съвременната цивилизация", казва той.

С влизането в сила на TPNW деветте ядрени сили няма автоматично да се разоръжат. Но неядрените държави и гражданското общество могат да използват споразумението, за да ги притиснат да направят фундаментални промени в своята ядрена политика. Договорът може да се използва за заклеймяване на тези оръжия, така че на тях вече да не се гледа като на символи за глобален статут и на опори за националната сигурност, а по-скоро като на заплаха за оцеляването на човека, каквато всъщност са.

Хората в САЩ трябва да разберат, че националната сигурност може да бъде постигната само чрез пълното премахване на всички ядрени оръжия по целия свят. Трябва спешно да се продължат преговорите с всички останали ядрени държави за проверимо, изпълнимо и срочно споразумение за демонтиране на всички ядрени оръжия.

За да подкрепят международните усилия, въплътени в TPNW, учени и лекари, религиозни лидери и експерти по отбраната стартираха кампанията "Обратно от Бринк“, за да изградят подкрепа САЩ да започване на тези преговори. Кампанията също така призовава Америка да предприеме няколко посреднически стъпки за намаляване на опасността, докато тези преговори продължават.

Погълнати от настоящата криза, породена от COVID-19, ни е трудно да се съсредоточим върху още по-голямата опасност, която представлява ядреното оръжие, но трябва да се справим с тази заплаха. Нашето оцеляване и това на нашите деца зависи от това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
да ни пази Бок от ко преди 3 години
Теорема доказва при компютърна грешка към 1 може да пламне ядрена война,т.е ще се случи
59
0
 
3
 
! Отговори
при ядрен нонфликт преди 3 години
Ядрена зима и отровена природа за сто години,мъртва планета.Човечеството не се научи да живее в мир
58
1
 
4
 
! Отговори
3-та СВ е пред порти преди 3 години
не знам,но знам че сащ ще изчезнат под вода
57
0
 
0
 
! Отговори
БСП и ДПС преди 3 години
Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Привидно се карат, потайно се сдобряват, целуват се по мостовете, вечни приятелства по вечни интереси. От време на време тези коалиции излизат наяве и обосновават едно и също искане по различен начин. Типични ***.
56
1
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 години
неминуемо е , шумкаря с деменция байден като нападне иран ракетите ще хвръкнат. купувайте си сол и консерви .
55
5
 
3
 
! Отговори
СЪРДИТ преди 3 години
Ясно е, че наличието на ядрено оръжие действа възпиращо за агресорите, и по-точно на САЩ, които са главният агресор -- сега не смеят да нападнат С.Корея, защото тя има ядрено оръжие, но липсата на такова оръжие е причина да нападнат Либия, Сирия, Ирак !! За това е стремежа за притежаване на ЯО - то е гаранция за сигурност !! За това трябва да го има -- до като го има, няма да има глобална война, защото САЩ, не смеят да нападнат Русия и Китай !!
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ядрените оръжия са най-добрият гарант за мир след ВСВ. Водят се разни прокси войни в трети страни, водят се икономически и търговски войни, но никой не е тръгнал директно да напада врага си пред границата му. И тук идва геополитиката и дипломацията, да си пресмяташ интереса във всяка международна ситуация.
53
0
 
6
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
Не е вярно, че президента може еднолично да изстрелва ядрени ракети без знанието на военните. Дори ми звучи смешно. Не разбрахте ли, че президенти, премиери са кукли на конци - актьори ръководени задкулисно.
52
0
 
3
 
! Отговори
Туск преди 3 години
по - добре ядрено оръжие ще се отървеме по бързо и ще си спестиме тия циркове. Писна ми вече от маски, наморници парцали, дезинфектанти плешиви генерали брифинги и прочие клоуни. Идва ми да ги пребия и да им запаля тъпата сграда то бива простотии ама вече тва тяхното на нищо не прилича.
51
1
 
4
 
! Отговори
Аре стига! преди 3 години
Ама наистина стига глупости. От секундата в която повече от една държава притежава ядрено оръжие, мащабните световни войни останаха в историята! Няма нищо по миротворческо от ядреното оръжие!
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аа излезнаха от всички споразумения и сега пишат мазни статиите са виновни за надпреварта във въорйжаването защото субсидират конфликти и вече 30 години ислямистките движения но се появиха непреодолими противници като китай ш русия ами да си приберат базите дето са нацвъкали по цял святи ги хранят народите дето живеят там краят на американския колониализъм наречен либерализъм се виждалошото е че и нашите *** ги свалиха последните 30 годиниайде със здраве
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия нали не иска да ни подготви да носим противогази след маските?!Полудя този свят ейй!!!
48
0
 
3
 
! Отговори
вируси преди 3 години
До Пълни глупостиПо-бетер от ядрена война
47
0
 
24
 
! Отговори
Не така работи света преди 3 години
Ядреното оръжие е War Denial Device (устройство за отказ от война). Същественото при ядреното оръжие е присъствието му, не употребата му. Без ядрени оръжия винаги ще има тирания и експлоатация от доминиращия. Ядрените оръжия са в основата на световния мир. Ядрените оръжия обезсмислят воденето война. А тази статия е все едно да слушаш наивните приказки на тинейджъри пропушващи трева.
46
2
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Кой би оцелял при ядрена война? Пълномащабна? 1 Тези който са в космоса.2 Тези които са в самолет на височина 8-10хил метра.3 Тези който са в подводница на дълбочина 200метра минимум.4. Тези които са в специално пригодени бункери при условие,че няма пряко попадение.5Някой части на Амазония,Австралия,Сибир,Антарктида.За постапокалиптичния живот е друга тема.
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Медиите май са на мисия "дайте да стресираме народите колкото може повече, със всякакви новини, ако няма новини то да се измислят. "
44
0
 
15
 
! Отговори
SS преди 3 години
Винаги съм казвал,че страна която има ядрено оръжие,може да води независима политика.Може да ви се види аббсурдно но именно то крепи мира.При една ядрена война,настъпва апокалипсис.Победител няма да има.Затова всеки си наляга парцалите.
43
1
 
15
 
! Отговори
Пълни глупости преди 3 години
Именно благодарение на ядрените оръжия светът вече 50 години е относително спокоен.Благодарение на ядрените оръжия беше предотвратена третата световна война и дори разпадът на СССП и преходът към демокрация премина гладко.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28И? Колко ракети мислиш, че имат от тази? 30-40 000?
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Байдън спечели, САЩ и Китай ще воюват срещу исляма за да могат дебелите американци да опоскат Иран. Атаката срещу Ердоган от слугата на Цион - Макрон не беше случайна. Интересно ще какви са новите коалиции. Русия и Япония са срещу САЩ на Байдън а западна Европа е изцяло за деменцията-педофил. Важното за нас е да не взимаме страната на педото.