България на последно място в ЕС по високи технологии

Надяваме се на 2.7 млрд. лв. за дигитална, пътна и жп свързаност
20 ное 2020 20:50,
70
България на последно място в ЕС по високи технологии
Снимка: БГНЕС

Въпреки че сме известни с добрите си IT специалисти, България остава на последно място в Европейския съюз по използване на високи технологии, показват данните на транспортното министерство, цитирани от БНТ.

България се надява да получи 2,7 млрд. лева за изграждане на дигитална, пътна и жп свързаност по европейски инструмент. Според експерти и икономисти обаче, вече сме закъснели с проектите и те не гарантират достатъчно реформи.

Днес планът беше представен от вицепремиера Томислав Дончев и транспортния министър Росен Желязков на специална онлайн конференция.

От министерството смятат да заложат във всяка европоръчка изискването при проектиране на строителство, ремонт и реконструкция на пътища да се полагат и елементи на електронните съобщителни мрежи.

"Когато коментираме с вас след две-три години, например към 2026 г., когато ще отчитаме ефекта от изпълнението на плана, класацията и позицията на България да бъде много по-добра, което е важно. Наред с това е много по-важно да имаме висока удовлетвореност от потребителите", коментира вицепремиера Томислав Дончев.

Бизнесът напомни и за електронното правителство като част от реформата.

"Трябва да бъде довършена реформата в административното управление на България, за да не бъдат министерствата феодални владения, първични разпоредители на бюджети, които не си говорят с другите такива", допълни Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През юни Иран свали дрон на САЩ в района, с извинението, че той е нарушил въздушното му пространство. По-рано Иран заяви, че е конфискувал чуждестранен танкер" и неговия 12-членен екипаж
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американски военен дрон за наблюдение е бил свален от иранската армия, докато лети над Оманския залив, съобщава Би Би Си
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSДе ги видя тези бойни дронове в началото на 90-те?
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама не ми пиши минуси, ами ми кажи какви високи технологии ще имаме ако даваме по 12000Е на докторант.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме най - големия суперкомпютър в Европа, но никой не го е виждал и не знае къде. Затова пък май сме усвоили парите за него
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Иранците свалиха само един украински пътнически самолет.
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Под вола телеТебе те пращаме на бригада на къра да развиваш селско стопанство за 40ст на ден като при соца.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30И ако се плаща не 1200, а 12000Е на докторантите ще имаме ли собствени високи технологии?Ми НЕ.Тогава?
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
17 дори и да приемем съчиняваната ти историйка, онзи доста неща е знаел , а ти нищо не си научил от тогава досега. Военните имат радари, засичат чак до босфора и всичко което хвърчи се вижда и то още мнооого отдавна още преди времето на стрелбите на ЗРК в Балчик. Първо идеята за това не е нова името е само различно, ти си го научил като дрон. Ония дронове на US в началото са достатъчно тежки и забележими, отделно че се и свалят и сега. Иранците са свалили поне 5 американски дрона и то от новите.
20
1
 
5
 
! Отговори
Под вола теле преди 3 години
Кви високи технологии търсите бе? То няма ниски технологии вие за високите си мечтаете.Трябва да почнем да строим държавата от нулата. За да развиваш високи технологии трябва преди това основата да ти е перфектна. Ние нямаме елементарни неща. Няма адекватна инфраструктура. Здравеопазване, образование изоставено на самотек. Селското ни стопанство е унищожено до там че да внасяме елементарни храни на които едно време бяхме износител. Айде първо да си оправим основата пък после другото..
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SS Глупости ! Това за военният си го съчини ,сиреч излъга ! В Ямболската дивизия ,през 80 те години имаше безпилотни самолети ,за наблюдение ,разузнававе и коригиране на стрелбите /т.н сега ДРОН/,Ястрeб 1 и Ястрeб 2. Транспортираха се върху Виетнамки ,по 2 самолета на транпортна еденица .Подразделението което ги обслужваше ,беше в Пионерските казарми ,днес Музей на военната техника . А самите самолети бяха произведени през 70те години .
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за 2020г. в Русия дигитализраха трудовите книжки, сключването на нотариални сделки, регистрационните талони на колите и регистрацията на МПС. За това обаче не се пише у нас. Когато Борисов изтъкваше като огромно достижение служебното издаване на свидетелства за съдимост там имаха от две години закон, който забрани на институциите да искат от хората 95 документа. За някои от тях у нас се чака с месеци и струват доста пари-например разрешения за строеж.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох ще се пръсна да се смея. Какви технологии, 300 000 души нямат вода половин година.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ot tia 2,7 m. iliarda na6ite xora 6 gepame pove4eteo ot polovinkata
15
1
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
А къде отидоха гръмките обещания, направени преди време с въодушевен патос от еврокомисирката Габирел?? Абсолютно същото ще стане и с гранд-плановете на тиа HighTech-колоси Томислав Дончев и транспортния министър Росен Желязков
14
1
 
3
 
! Отговори
Алоууу журналята преди 3 години
Нашият Винету е на друго мнение, колко лентички вече преряза и колко питки с хляб и сол изяде та затова се е ушишкал защото все нови магистрали и предприятия с КНОУ-ХАУ разработки еееййй кво знаити вии бре, а?
13
3
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
Още в началото на 90 год видях бойни дронове.Ползваха ги за наблюдение и въздушно разузнаване.В България в частен разговор споделих това с един военен.Той ми каза че съм луд.И че много US фантастика гледам.Единствената полза беше ,че научи нова дума --ДРОН. Толкова беше *** ,а устава май му беше изпил мозъка!!
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче ще бъдем на 1 място по смъртност от коронавируса.
11
2
 
7
 
! Отговори
Високи джуджаци преди 3 години
Макак така? Нали премиера направи първата копка за суперкомпютър с лопатата, БАН има програма за изследване на пингвините в Антарктида, вече се въведе онлайн обучение, онлайн здравеопазване, онлайн диагноза и онлайн погребение.
10
4
 
0
 
! Отговори
Ха преди 3 години
Е накрая нещо хубаво! Предпочитам интелигентни и истински хора вместо"високи тихнологии," на които едиственото високо им че тотално отдалечиха хората от нормалния Хомо Сапиенс и са на път да то превърнат в мaймуна. Който е живял във "високотехнологични нации" може да се сети какво имам предвид .