България на последно място в ЕС по високи технологии

Надяваме се на 2.7 млрд. лв. за дигитална, пътна и жп свързаност
20 ное 2020 20:50,
70
България на последно място в ЕС по високи технологии
Снимка: БГНЕС

Въпреки че сме известни с добрите си IT специалисти, България остава на последно място в Европейския съюз по използване на високи технологии, показват данните на транспортното министерство, цитирани от БНТ.

България се надява да получи 2,7 млрд. лева за изграждане на дигитална, пътна и жп свързаност по европейски инструмент. Според експерти и икономисти обаче, вече сме закъснели с проектите и те не гарантират достатъчно реформи.

Днес планът беше представен от вицепремиера Томислав Дончев и транспортния министър Росен Желязков на специална онлайн конференция.

От министерството смятат да заложат във всяка европоръчка изискването при проектиране на строителство, ремонт и реконструкция на пътища да се полагат и елементи на електронните съобщителни мрежи.

"Когато коментираме с вас след две-три години, например към 2026 г., когато ще отчитаме ефекта от изпълнението на плана, класацията и позицията на България да бъде много по-добра, което е важно. Наред с това е много по-важно да имаме висока удовлетвореност от потребителите", коментира вицепремиера Томислав Дончев.

Бизнесът напомни и за електронното правителство като част от реформата.

"Трябва да бъде довършена реформата в административното управление на България, за да не бъдат министерствата феодални владения, първични разпоредители на бюджети, които не си говорят с другите такива", допълни Петър Статев, председател на Надзорния съвет на "София Тех Парк".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите и реформи това е нонсенс! Нищо от това което са обещали не са изпълнили, милиарди потънаха в електронни правителства и здравеопазване, резултата е кръгла нула а парите ги няма.
8
1
 
4
 
! Отговори
мен преди 3 години
щот още не знаят за супер компота дето Боко ще сади! пардон компютър
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кратунко пак ще източва европарички с никому ненужни проекти.
6
0
 
7
 
! Отговори
339 преди 3 години
Сигурно е така.А как сме с ниските.А със средните.
5
7
 
3
 
! Отговори
Висок технолог преди 3 години
Наистина сме на последно място ! Погледнете - протестират разни ***.и , а полицаите ги охраняват и не дават на гражданството да създаде ред. Няма водни оръдия, няма полицейски действия, няма кмет да въведе ред, няма високи технологии да спрат тези безумци !!! Няма ? Е, тогава по-добре Фигурантът да води държавата към по-бърз упадък, за да можем все някога да почнем да се оправяме.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Последно място по високи технологии, Първо място по производство на шкафчета и интерконектори!
3
2
 
7
 
! Отговори
Див преди 3 години
Смях в залата! И не само , че сме закъснели а дори вървим в обратна посока. Пример: На гишетата в българските пощи при плащане на сметки за битови нужди и т.н се оказа, че нямат пост терминали за разплащане с банкови карти. Явно ръководството на БЪЛГАРКИ ПОЩИ обича шума на парите и ги предпочита в брой.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, не са ни високи технологиите, тряба да овесваме кабеляците по-високо.
1
1
 
7
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
Ами само 2 милиарда са отишли до сега за 'електронно правителство' дето го няма (то и неелектронно няма ама това е друг въпрос).И 'комисарка' по високте технологии си имахме в ЕС, нали така? Какво направи освен да се омъжи за баш бюрократ?