Вирусулог: Колективният имунитет няма да ни спаси от COVID-19

Напълно е възможно да има трета вълна
22 ное 2020 20:12, Нели Христова
51
Вирусулог: Колективният имунитет няма да ни спаси от COVID-19
Снимка: БГНЕС

“Колективният имунитет съществува. Той обаче няма да ни спаси от разрастването на епидемията. Тази стратегия се използва грешно. Не може оставим вируса да се разпространява и хората да умират". Това заяви в ефира на "Неделята на NOVA" д-р Велислава Петрова, вирусолог в Университета в Кеймбридж. По думите й коронавирусът не е просто грип, а доста по-опасна инфекция.

Тя коментира и темата с ваксините срещу COVID-19, които се разработват в момента. “Две от ваксините публикуваха предварителните си резултати. Те показаха ефективност от над 90 %. Най-важното е, че те не показаха странични ефекти. Можем да бъдем уверени, че те са безопасни. Тепърва ще разберем дали обаче наистина имат толкова голяма ефективност", каза още Петрова.

Според нея е абсолютно възможно да имаме и трета вълна на коронавируса. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ми дреми за никви вируси
49
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Да, ама пичът Мангъров ще Ви обори...
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на ваксините е да създаде колективен имунитет без жертви. Ако колективният имунитет сам по себе си не е достатъчен, то и ваксините не са.
47
2
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
И да ни спаси, герб са съвсем близко да ни довършат, така че все тая.
46
6
 
11
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ.... преди 3 години
Ще взема да запиша и да завърша медицина! Вече е много лесно - има само една болест! Вече няма инфаркти, инсулти, раци - има само КОВИД и всички умират ОТ него!
45
2
 
13
 
! Отговори
Ъхъ... преди 3 години
Вирусолози, имунолози, инфекционисти, коремни хирурзи, ортопеди, математици и разни други "специалисти" се изказват по хиляди пъти дневно!И всеки рисува апокалиптични картини!И хич да няма вирус, пак ще се разболее човек, само от облъчването!
44
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Подозрително тези,които са писани заразени,умират от пневмония.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На думи се справяме перфектноНа практика - хора умират по стълбите , понеже 8 месеца някой си седя на ушите и си пълни чекмеджетата
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Били умрели хиляди от Ковид, ама ще гласуват напролет
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно Кембридж ги подбират пи коректност, браво!
40
3
 
5
 
! Отговори
Хубава думичка преди 3 години
Вирусулог, да не е от семейството на думичките еднурог, гинекулог, филулог и тем подобни?
39
5
 
14
 
! Отговори
журналя преди 3 години
вирусУлог, а?Няма спасение от тоя Covid 19. O шок, о ужас. А след месец идва covid 21. И така до края. Споко близко е
38
5
 
11
 
! Отговори
Измамолог преди 3 години
Ваксините "показаха ефективност от над 90%", понеже от 44 000 ваксинирани, има някакъв резултат при по-малко от 200 човека! На базата на тази ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗВАДКА от 0.3% си правят пресконференцията! "не показаха странични ефекти"?? Не показапа, понеже още не са тествани! Дайте им година-две поне, да видим тогава "показват" ли!
37
2
 
9
 
! Отговори
Нели и вирусолозите преди 3 години
Твърденията на вирусоложката смислово се различават от заглавието на статията. От една страна, заглавието е оформено скандално неграмотно от бягалата от училище *** Христова, която е и толкова безобразно мързелива, че отказва да използва авто- редактор.От друга, е тенденциозно и цели грешни внушения. Което е или умишлено, или *** изобщо не е осмислила написаното в статията.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33 Поправка от 300 умрели на ден, 100 са от Ковид 19, а общата смъртност в БГ от Октомври е повишена именно заради ръста на умрели заради новия вирус,който отдавна задмина годишната смъртност от грип,която е около 2000 човека,както у нас,така и в световен мащаб,където е около 600 000 души годишно, а вече починали от Ковид 19 в света са над 1 млн. 350 000 човека.
35
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ако не бяха раздухвали истерията и не бяха тия безумни мерки, вече да сме забравили."Като в Швеция ли?
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61461 "Ваксините са разработени за един или два щама" Глупости: Ваксините се създават чрез бевредна или малко вредна имитация вируса и по точно на някой от основните им характеристики(аминокиселини ...) които не се променят за сравнително дълъг период от време. Иначе се губи смисъла на упражнението.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 300 умрели на ден 1000 са от Ковид 19, смъртността в България е повишена от Октомври насам именно заради вируса. Никакъв колективен имунитет няма при грипа!!! Затова всяка ГОДИНА ИМА ВАКСИНИ за грипния вирус и щама му. Коронавирусите не изграждат траен имунитет. Не може да се разчита на колективен,защото жертвите са много. Швеция призна,че не ттърси колективен имунитет,защото е нереалистичен и нехуманен.
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
айде ся, нямало да ни спаси. Да вземе тая да си издяде дипломата, всички се продадоха за пари. Колективния имунитет ще ни спаси, както всяка година ни спасява от грипа - разболяват се 2-3 милиона и грипа си отива, умират повече от това Кови, дето сведе умрелите от инфаркт, инсулт и рак до нула. Ако не бяха раздухвали истерията и не бяха тия безумни мерки, вече да сме забравили. Сега вярно *** хората, но от друго, всички хронично болни са ги хвърлили на кучетата тия престъпници
31
1
 
24
 
! Отговори
Нела Смотанела преди 3 години
От вируса рано или късно ще се спасим, къде с ваксини, къде с изолация, ама от неграмотни мисиpки в журналистиката и във вирусУлогията няма отърване :(