Масите празни, спад и в поръчките на храна за вкъщи

От 1 декември се намалява ДДС за доставки, цените обаче остават
23 ное 2020 12:55,
68
Масите празни, спад и в поръчките на храна за вкъщи
Снимка: БГНЕС

Сериозно са намалели поръчките на храна за вкъщи при втората COVID вълна. Въпреки че ДДС за доставка по домовете от 1 декември става 9%, от бранша казват, че това няма как да се отрази на цената на храната, защото е повишен минималния осигурителен праг.

Мартин Вълев е собственик на пицария в Русе. Казва, че има сериозен спад на клиентела, откакто навън е студено, а масите в летните градини са прибрани. Хората се притеснявали да сядат вътре в заведението.

Още по темата

"Спадът е огромен. При колеги съм чувал, че е над 60%. Голям отлив на клиенти, които, според мен, са стресирани да не се заразят", обясни Мартин Вълев.

Има спад и на поръчките за вкъщи. "Ръстът беше март месец и април, когато беше първото извънредно положение. Сега също си стоят вкъщи, но явно може би си готвят и си правят бюджет, за да изкарат месеца", допълни ресторантьорът.

За да подпомогнат бранша, депутатите гласуваха от 1 декември и ДДС върху храната за вкъщи да се намали на 9%.

По думите на Вълев облекчението няма да е голямо, тъй като след като въведоха 9% за търговските зали за консумация на място, се вдигна и прага на осигуряване. "По-скоро трябва да се направи някакъв вариант заведенията да заработят декември месец, защото наближават януари, февруари – това са доста трудни месеци за бранша", добави той.

По думите му от началото на ноември на седмица средно се заемат по 2-3 маси и в пицарията разчитат основно на храната за вкъщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
14
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Ресторанта пари не ми дава.Той пари ми взима !
35
1
 
18
 
! Отговори
Бай Чичо преди 3 години
Цялата работа е да им паднат данъците на 0 и също да почнат да получават пари компенсации от изпразващата се държавна хазна и някой евро фонд заем който обикновените хора да плащат с високи данъци.
34
2
 
26
 
! Отговори
Мислещ човек преди 3 години
КАК да поръчвам храна за вкъщи скъпо ми е, а те пък са привилегировани с понижен данък. Не знам как е приготвена колко чисто и дали е с продукти с изтичащ срок. Честа практика по магазините е непродадената престояла сурова храна да се използва за топла кухня. ОСВЕН ТОВА ЧОВЕКА КОЙТО ОБИКАЛЯ и РАЗНАСЯ ХРАНАТА по АДРЕСИ Е СУПЕР КОНТАКТНО ЛИЦЕ И ПРЕНОСИТЕЛ и ЗАРАЗИТЕЛ с ковид, мовид грип и другите вируси.
33
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де. 30 години проповядваме, че държавната помощ е зло. Задържа естествените процеси на почистване, блокира ресурси, спира оздравяването. Стриктно, като по учебник върнахме земеделието в каменната ера, превърнахме заводите на скрап.Откъде-накъде сега трябва да постъпваме иначе за кръчми?
32
4
 
24
 
! Отговори
Сори ама... преди 3 години
Чета от време на време разни статии, поръчани от кръчмарското и хотелиерското лоби,как пандемията отминавала, как всеки ден все по-малко и по-малко били заразени и прочее...Нищо подобно, пандемията се разраства.
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4-5 едри бизнеса се опитват да изнудват гражданите и държавата. Ако си направят качествена услугата хората ще ги предпочитат, ама като още са в комунизма ...да фалират. Не ни трябват.
30
0
 
7
 
! Отговори
Мистер Пари Потер преди 3 години
Връткам си магьосническата пръча с Магията свалям ДДС-та и данъци. Лъжем държавата, лъжем и хората с високи цени. Сега размахам пръчката и държавата ще заиграе пак в полза на бизнеса не на хората.
29
0
 
18
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Не виждам каква връзка има ДДС, който е данък върху потреблението и се плаща от крайният клиент със минималният осигурителен праг. Това изказване е сигурен признак че осигуряват служителите си на минимум и "пестят" от осигуряване, и като цяло подхода им мирише.Май НАП трябва да се самосезира и да провери какво точно има в това изказване.
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На крив. ... вълната му пречи! Истината е че у нас заведенията са 2-3 пъти над нужното. 90 те отминаха отдавна когато висяхме по кафетата и кръчмата. Половината от тях и до пандемията работиха напук на икономическата логика. Сега просто ще останат тези дето стават.
27
3
 
29
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Простолюдието с огромно закъснение и едва-едва, започвате да подозирате, че обикалянето на заведенията и събирането на големи групи по време на пандемия, не е особено удачно.
26
3
 
24
 
! Отговори
иванова преди 3 години
искахте пазарна икономика, имате я!какъв е този вой сега, тя пазарната икономика не е само безконтролни печалби, има и спадове, има възходи, има и спадове-търсенето диктува, като не сте съгласни, сменяйте бизнеса защо ще ви спасява държавата с чуждите данъци
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕМИ ТО ПРИ ТАКИВА МЕРКИ ТОВА Е РЕЗУЛТАТЪТ...*** УПРАВЛЯВВАЩИ - *** МЕРКИ!КОГА ЩЕ СВЪРШВА ТОЯ ФАШИЗЪМ?ДОКАТО НЕ ИЗЛЕЗЕМ ВСИЧКИТЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ, В ТОВА ЧИСЛО И ЦЕЛИЯТ СВЯТ, ЩЕ НИ МАЧКАТ И ЛЪЖАТ!
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МНоо са радват тук герберастите на тая новина, но ще ги питтам откъде ще им дойде 30% увеличение на заплатите, дето им го обеща Боко, при положение че няма приходи в бюджета, м?Щото той заема хвръкна вече...То е есно да сис едиш вкъщи и да ти тече държавната зпалата, ама като не идва нищо от реалния сектор....
23
0
 
17
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи намалихе ДДС-то на кръчмите и крайния потребител се облещи, щото цените се вдигнаха 3-но! Сега намаляте ДДС-то на доставката и си мисля, че крайни потребител (освен ако не е милионер) НЯМА да може да си поръчва храна на вкъщи! Не знам за лекарствата що не намалите ДДС-то! Щото май май няма и хора да останат в БГ всички ще умрът от невъзможност да си купуват лекарства! Е някой ще забогатеят НЕИМОВЕРНО де! Главно мутри и друга ***! Ха със здраве, *** на народа и това май не му остана вече!
22
2
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не може една нация с прокудени специалисти в целия свят в най добрите лаборатории, корпорации и болници да бъде "лош матриал" . Не може програмистите,които са единствена причина за реалните чужди инвестиции да бъдат овчари. Както е казал Бонапарт, една армия от овни с водачи лъвове е много добра от армия от лъвове с водачи овни. Време е лъвовете да ликвидират овните.
21
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е така масово БРАВО НА ХОРАТА.Какави заведени бе верицата ви ненормална бе......
20
0
 
36
 
! Отговори
goro преди 3 години
Тази нова година май няма да има пържола с гъбен сос, кола, 50 грама ракия, овчарска салата и баклава за 150 лева на човек.
19
5
 
18
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И пропагандата на герберастите за "лошия матриал" не мина, покрай "лошите лекари" ,които нарочно връщали от болницата въпреки добрата организация. Със задоволство забелязах, че повечето хора носят маските си и то както трябва. Изпразването на кръчмите, бардаците, фитнесите и чалгарниците също показва една добра социална отговорност и разсъдък. Не може потомци на траките и сред първите по глава от населението на олимпиади по природни науки да бъдат "лош матриал"
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вариант да заработите месец декември няма!От 1 декември ви се Осигурява финансов комфорт от 11% вие обаче искате да го приберете в джоба си и същевременно трябва да пречупите мисленето на хората в тая пандемия да почнат да поръчват храна за в къщи!Е няма как да се получи,добрите времена с пълните заведения и добрите печалби които прибирахте свършиха,сега просто който иска да оцелее трябва да почне да работи на себестойност!
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора умират на стълбите пред болница, а те ни казват, че усещането за хаос не отговаряло на истината. Къде другаде в ЕС се разиграват такива ужаси? В България и пациенти, и медици са жертви на хаоса и цинизма.