От завода до магазина хлябът у нас поскъпва двойно

Едва шест вида хляб у нас по БДС
23 ное 2020 11:27,
53
От завода до магазина хлябът у нас поскъпва двойно
Снимка: БГНЕС

Шест вида хляб в търговската мрежа у нас са направени по Български държавен стандарт (БДС). Сертификатът доказва не само че са безопасни за консумация, но и гарантира качеството им. Това съобщи за "Монитор" председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева.

Утвърдените стандарти за производство на хляб влизат в сила още през 2011 г., като тогава сертификат получават едва три типа – бял, "Добруджа" и типов. От началото на тази година към тях се включват още ръженият, ръжено-пшеничният и пълнозърнестият хляб.

Макар да носят отличителен печат за качество, те се приготвят със съвсем обикновени съставки – брашно, квас или мая, сол и вода. Така след одобрението си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) те потеглят към търговските вериги.

"Продажната  цена на хляба се определя от търговците", коментира Кукушева, като допълни, че у нас обикновено доставната му цена се придружава от 8-40% надценка, а потребителите доплащат и още 20% ДДС. Така от завода до магазина хлябът поскъпва с до 60%.

Според анализ на Организацията по прехрана и земеделие към ООН зърнените култури и храните, произведени от тях, ще поскъпнат в рамките на 30 на сто през тази година по цял свят.

Същото ще се наблюдава и на вътрешния ни пазар, тъй като цената на първичната суровина на хляба – брашното, а също и тази на пшеницата се определят от борсите, където те са се оскъпили значително. Специфичните транспортни разходи като тол таксите също затрудняват логистиката на печивото. Важна роля за сформирането на крайната цена на продукта играят още електроенергията и газът, като и двата компонента показват трайно увеличение за предстоящия зимен сезон.

Не на последно място трябва да се вземат предвид цените на опаковките и тези на петрола, които също започват да се покачват.

Освен поскъпване на суровината и готовия продукт, през тази година се очаква и затруден износ, който пък е вследствие на 30% спад на тазгодишната зърнена реколта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
4
 
! Отговори
Търговец да 21 преди 3 години
Не бе, нямам политически пристрастия. Ти от мен какво искаш? Хляб ли да ти подаря? Тоя хляб, за който съм платил да ги го подаря ли? Кажи ми какво искаш от търговец като мен!
22
1
 
10
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Аз търговец на хляб милионер не познавам. Ама житари мултимилионери има много. Ама ние принципно сме си *** народ и търговеца е виновен.
21
2
 
9
 
! Отговори
Бунак Обама преди 3 години
"Една стока, хляб, автомобил или дъвка струват точно толкова, колкото клиента е склонен да плати."тея ги разправяй на бензиностанциите и телекомите
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ви е скъп хляба, мpете от глад, нали така, госо.подин търговец. От герб си, признай
19
3
 
2
 
! Отговори
Търговец преди 3 години
Оф, че ми е досадно. Една стока, хляб, автомобил или дъвка струват точно толкова, колкото клиента е склонен да плати. Ако в един момент клиента не иска да ми плати разходите и планираната печалба, просто спирам да продавам тази стока. То е толкова елементарно, че няма накъде повече. Ако ви е скъп хляба ми, не го купувайте бре! Като изхвърля три партиди, просто ще спра да го предлагам! Ама аре да не ми правите сметки на моите надценки, а !!!
18
2
 
5
 
! Отговори
Васко Клеца преди 3 години
истината е, че сред нашия скoтски народ винаги ще има такива, които оправдават всяко безобразие, даже обясняват на другите колко хубаво е то. Включително неколкократна разлика в цената на една и съща стока на един призводител тук и в Европа. Робове, какво да се прави, родени да пълзят
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И олиото поскъпна.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40% надценка друг път. Пробвайте с 200%. Със зеленчуци, млечни продукти и други стоки е същото. Селската мандра продава на изедниците по няколко стотинки килограм мляко, който някак си така вълшебно в магазина става 2,70 лв. Яжте големия банан на българската демокрация и капитализъм.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво крадене е в т.н. естествени монополи и телекомите (особено бившия ментел), не е истина. Отвориха едни усти и нямат озаптяване. Тея банди са за ... ...
14
0
 
3
 
! Отговори
Born to loop преди 3 години
глyпак си? тарикатите те скубят, а ти опъваш и плащаш без да се оплаклваш? честито, ти си роб!
13
7
 
3
 
! Отговори
Цветарка преди 3 години
Забавно е :) Идва възрасната женица в магазина ми и нещо сумти: "Ама орхидеята при вас е 20 лева, а я видях в Кауфланд на 18 лева". Любезно я насочвам - ето спирката, вземате еди кой си автобус, той ще ви закара на 250 метра от Кауфланд. И тя милата видиотена ме гледа неразбиращо. Предполагам и с хляба е така. Ей го хлебозавода. *** да си купиш от там. Или още по добре на полето.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До малко магазинче: Има се предвид вложеното до изпичането, а не момента на поставяне на цената.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви харесва цената, правете си сами хляб. Не ви харесва цената на брашното?! Посейте и пожънете, земите пустеят. Мързи ви? Нищо не можете, освен да мрънкате?! Значи купувате хляб за толкова, за колкото ви го продават.
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А от кошера до магазина медът у нас поскъпва четворно и го разреждат двойно
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той и чичко Ленин така омайваше мужиците: "Между производителя и потребителя стои търговеца, който краде от вас". Е, да, ама как ще стигне от завода до бай гуй? С купони, с опашки във ватенки? Не, мерси! Първо си постройте канализацията!
8
2
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
имате избор между нарязан хляб тип салфетка за левче или хляб от била пекарната за два лена и отгоре килото. Какво мрънкате, така е при демокрацията
7
3
 
6
 
! Отговори
Малко магазинче преди 3 години
Много, ама много обичам такива гръмки заглавия. И понеже, точно на 15 метра от мен има фирмен магазин на хлепопекарна, от която зареждам един вид хляб и аз, то хляба им там е с 5 стотинки по скъп отколкото е моята цена в магазинчето ми.
6
0
 
8
 
! Отговори
Курадо Кътани преди 3 години
на бантускотовете с тиквена пулпа в главата всяка цена им е малка, може още да ги стрижат и те пак ще гласуват за същите
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън дрън инфлация, дрън дрън рекет, дрън дрън шкафче , дрън дрън ...Има нужда от експертно правителство.Да винаги ще е зависимо от външни фактори, защото иначе ще спретнат убийство или преврат като на виденов, но трябва да е максимално интелигентно , кадърни и родолюбско.Тоест нови хора в политиката без криминално минало и зависимости.
4
2
 
7
 
! Отговори
Пак спекулации преди 3 години
Да не би хлебарите да продават без ДДС. А и понятието надценка отдавна е в историята. Всички работят с търговска отстъпка.