По две жени са губели живота си всеки месец при домашно насилие

За двата месеца карантина жертвите са осем
20
По две жени са губели живота си всеки месец при домашно насилие
Снимка: БГНЕС

Две жени са губели живота си заради домашно насилие ежемесечно през миналата година.

Само за двата месеца на карантината осем жени са били убити в дома си, съобщи Елена Чернева-Маркова, зам.-омбудсман и бивш председател на Националното бюро за правна помощ, пред БНР.

В България няма официална статистика, а данните са от изследвания, които са правят от неправителствените организации и от медийни публикации, уточни Елена Чернева-Маркова. Тя обяви и друга плашеща тенденция - че жертви на домашно насилие стават все по-често деца.

Проект на бюрото, който се финансира по Норвежкия механизъм, е насочен към лица, живеещи под прага на бедността, специален фокус са жени, деца и ромската общност.

Проектът ще обхване територията на Стара Загора, Велико Търново и Варна, като една от предвидените дейности е свързана със създаването на мобилни екипи на адвокати и ромски медиатори за оказване на правна помощ, включително и на жертви на домашно насилие и насилие, основано на пола.

По думите ѝ проектът си поставя за цел да се създаде механизъм на сътрудничество на място между общинските власти, местните структури на МВР и на социалното министерство, между съдилищата и адвокатурата.

Елена Чернева-Маркова беше категорична, че в Закона за домашното насилие трябва да бъдат включени и дефиниции на психическо и икономическо насилие, защото иначе текстовете на Наказателния кодекс, в този смисъл, остават "едни кухи разпоредби".


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изненадвам се , че няма държавна политика срещу домашното насилие. Тиранинът най-често е по-силният физически човек от семейството.
Убиват млади жени, които искат да раждат и да отгледат здрави деца.
Как да противодействаш на насилника? Не можеш, освен ако не го разпориш докъто спи.
После в затвора.
Само държавата с нейните лостове може да помогне на тези жени и децата им.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо като се каже "домашно насилие" си представяте само мъж бие жена си?
Да биеш детето си, да тормози 80-годишния си дядо и т. н. също е насилие! И то не по-малко ужасяващо, защото малкото дете или старецът имат още по-малко шанс да се измъкнат.
Така, че проблемът е много сериозен и трябва да се реши, а не да говорим глупости.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Балканският кроманьон обича с шамари.
13
1
 
2
 
! Отговори
Д. преди 1 месец
До 16

Айде бе. Я прочети 8-ми коментар, да видиш не заслужава ли едно съветване!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Физическо насилие над жени е недопустимо! Виж, да пернеш малкия непослушник отзад през първите 7 години е дори възпитателно
11
3
 
2
 
! Отговори
Хахахахахахахахаха преди 1 месец
дефиниции на психическо и ИКОНОМИЧЕСКО насилие???

Значи идва жената и вика:
- Дай 200 лв да си харча по моловете!

И аз ако не й дам на момента каквото и колкото иска, значи това е икономическо насилие и трябва да лежа в затвора, така ли, бе???
10
3
 
4
 
! Отговори
Е, и? преди 1 месец
До Диана

Не е важно кой какво приказва, а какви са фактите и статистиките. Мюсманите, черните и латиносите правят по много деца, а белите - не. Голяма вина за това имат и предателски настроените лесбийки феминистки мъжемразки в белите държави.
9
1
 
7
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
До Е, и?
Няма да успее мюсулманството! Агресивно, злобно, лъжливо, убийци, насилници, безотговорни хора - мръсен демон гложди сърцата на мюсулманите! Виждаш как работи той - работи против тях самите! Не може да живееш с тялото си в 2020, а с душата си в 5-ти век и да вървиш напред...Лошо е да завиждаш, да злобееш и да замесваш Бог в мръсотията си...Виждаш как ги възмездява Бог - вече ерата на бензина си отива, съсипаха се цели държави, войни, смърт, глад, болести...Трябва да се опомнят и спрат..
8
0
 
11
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Грозна статистика и ... страшна! Трябва да се вземат мерки! Всеки трябва да си помисли - и жените и мъжете : за какво са се събрали заедно да живеят: за да живеят по-добре или за да живеят по-лошо? Няма живот за никой убиец! Убиеш ли и твоят живот си отива...Животът е тежък, хората са изнерврни, уморени..Трябва да се съобразяваме един с друг, да не се нараняваме с думи, отношение или постъпки..Направи нещо да зарадваш другия, да му покажеш уважението си..Всички проблеми имат цивилизовано решение
7
9
 
2
 
! Отговори
Е, и? преди 1 месец
До 8

Напротив, бъдещето е ислямско, поне в ЕС и Русия. Вас ви чака шериат, бурки, бой с камъни и групови изнасилвания. Ако САЩ се превърнат в латиноамериканска страна, каквито са демографските прогнози, пак ще има бой и е6ане, но без бурки. Тогава ще видя колко нахални лесбийки феминистки ще има. Дали ще се заяждате или ще се криете като мишки, да не бъдете у6ити с камъни при първата дума казана, накриво.
6
2
 
5
 
! Отговори
нормален преди 1 месец
стига с тия глупости, меки китки и грантови хрантутеници, вероятно умрелите от инфаркт, инсулт и диабет поради грижите за семейството си мъже са в пъти повече от тия измислени случаи, стига сте разбивали святата връзка между мъжа и жената
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много прости и комплексирани мъже, които си избиват комплекса върху по слаби хора. Това е като шофьорите, колкото е по прост, толкова е по агресивен.
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази новина не засяга нормалните хора,които не ги интересува драматизма в битието на неукия бойков електорат.
3
8
 
5
 
! Отговори
Е, и? преди 1 месец
Пример за избирателно цитиране на статистиките. Годишно биват убивани между 25-30, но всички предумишлени убийства са към 100 годишно. Сиреч убийствата на мъже са в пъти повече от убийствата на жени. Второ, какво точно се разбира под психологическо и икономическо насилие и как точно се доказва? Ако мъжа отказва да харчи пари за капризи, дрешки, почивки, това насилие ли е? Феминистките се гласят да ,,усвояват" субсидии като тарикатите от ,,ХелпКарма".
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То ако слушаме НПО-тата всяка жена е насилвана, а всеки мъж е насилник, освен ако не е гей, транс и многополов. А да забравих и тъмнокож или брадат!
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама ги пишем Ковид е така.