Такситата настояват: Над 2 лева първоначална тарифа!

Сега колите возят на 70 ст. първоначална такса
23 ное 2020 21:38,
50
Такситата настояват: Над 2 лева първоначална тарифа!
Снимка: БГНЕС

Над 2 лева първоначална такса за превоз иска синдикатът на таксиметровите шофьори. Шофьорите са готови за протестни действия във връзка със законовите промени, инкриминиращи незаконния превоз на пътници.

В момента масовата първоначална такса в София е 70 стотинки, минималната цена за километър превоз е 77 стотинки за дневна тарифа и 87 за нощна. Ако исканията на синдиката са приемат, първоначалната цена би скочила до 2.31 лева през деня и 2.64 лева през нощта.

Още по темата

Това би намалило драстично отказите за къси курсове, които сега са нерентабилни за водачите, заяви пред БНР Красимир Цветков, председател на националния синдикат. Той цитира данни, според които 62-70% от всички оплаквания от таксиметровите компании сега са заради отказите на таксиметровите шофьори да изпълняват курсове на къси разстояния.

При значително намаляване на отказите ще нарасне качественият показател, подчерта Цветков.

Правени са проучвания и анкети, които показват, че границата около 2.00 лева за първоначална цена е приемлива за клиентите, уточни той.

Още от края на 2019-а тече обединяване на позиции в бранша по темата нерегламентирани превози, припомни Красимир Цветков. По думите му този тип превози много сериозно са "притеснили пазара" и до момента не могат да бъдат спрени въпреки становищата на редица институции.

Протестните действия ще протекат под няколко форми – освен автошествия, се планира и постоянен безсрочен протест пред сградата на Министерството на транспорта. "Ние имаме палатки. Може би на "Гурко" ще ни е удобно, да поживеем малко на къмпинг", коментира Цветков.

Таксиметровият синдикат очаква развитието от общественото обсъждане на Наредба 34, което ще продължи до 28 ноември. Наредбата трябва да влезе в действие от 1 януари.

Друг текст в наредбата, който притеснява превозвачите, е свързан с годините за първоначална регистрация на таксиметров автомобил. С влезли в сила промени от лятото е отпаднал текст, ограничавал годините за първоначална регистрация на автомобила. "Законодателят прецени, че този текст от закона причинява притискане на пазара", поясни Красимир Цветков.

Наредба 34 обаче отново връща осемте години, което пряко обслужва интереса на конкретни фирми, които продават таксиметрови автомобили на лизинг с висока степен на оскъпяване, изтъкна Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не разбирам защо се протестира за първоначална такса или тарифа от таксиджийте ... правете каквото си искате с цените и ще видите колко клиенти ще имате ... това му се вика пазарна икономика ... хората ще преценят услугата според цената й и сами ще преценят дали ги устройва ... но може и доста таксиджий да фалират ... :)
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СВИНДИКАТЪТ СЕ Е РАЗГРУХТЯЛ ПАК
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия *** искат с по една разбрицана каруца милионери да станат...
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Удри бакшиша
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПОВЕЧЕТО НЯМАТ И 5000 ЛЕВА.
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТАРИФАТА ЗА ТАКСИТАТА ТРЯБВА ДА Е СПОРЕД ЦЕНАТА НА КОЛАТААКО ЦЕНАТА Е НАД 40 000 ЛВ, НАЧАЛНАТА ТАРИФА МОЖЕ И ДА Е 2 ЛЕВАНЕ МОЖЕ ЗА ТАРАЛЯСНИК ЗА 5000 ЛЕВА ДА ИСКАШ ТАРИФА 2 ЛЕВА.
16
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
30 години все едно и също се повтаря, че държавата не трябва да се меси и пазара ще се саморегулира. Сега какво искат? Да ни карат веднъж дневно задължително да ползване такси ли? Да слагат каквото си искат цени. Ако има търсене и хората ги устройва цената ще я плащат.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До оня ден искаха началната такса да се увеличи на около 1.80 - само някакви 80ст. било. Сега вече заискаха над 2лв. Нека ги изчакат да стигнат 5лв., да им гарантират 5лв начална и да фалират наред. ***...
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4-5 едри бизнеса се опитват да изнудват гражданите и държавата. Ако си направят качествена услугата хората ще ги предпочитат, ама като още са в комунизма ...да фалират.
13
0
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Ама аз не разбирам, ако някой знае, да ми обясни. Има минимална и максимална цена за километър, максималната е 1,30 дневна, 1,60 нощна. Но начална такса няма нормативно определена, т.е. те могат да си я направят и 5 лв., ако имат желание. Това, което те искат в момента е държавата да се намеси нормативно, за да им гарантира по-високи приходи. Еми как да стане? Пазарна икономика. По същата логика Загорка и Каменица могат да поискат минимални цени на бирата 2 лева.
12
23
 
3
 
! Отговори
Колосална простотия! преди 3 години
Хляб от бадеми за 80 кинта ще ми ядете а нямате 2 кинта за такси, а ? Аре да ми ядете .. хляба!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а 82 не искат ли за тия миришещи кочини :)))
10
8
 
7
 
! Отговори
Бакш до 8 преди 3 години
С миризливите клиенти какво да правим?
9
9
 
4
 
! Отговори
Бакшиш преди 3 години
Километара на 10 кинта ми е по добре Мунччо! Нещо да съм те влачил в таксито си а ?
8
3
 
15
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Той бакшиша като си напомпи помпата тръгва с 5 лв минимум ама чака държавата на мафията да го подпомогне и тя
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега от петък ше видите два лева, безбожни и алчни кирливци! Яко фалит за бакшишите!!
6
1
 
22
 
! Отговори
Кюстендилският преди 3 години
В София може и да пробият,в провинцията парите са малко и ще си щтрапацираме пеша! Бакшишите ще люпят семки по цял ден...
5
2
 
29
 
! Отговори
Натали преди 3 години
Да ги увеличат. Колкото по-високи станат, толкова по-малко ще ползваме услугите им.
4
5
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Дано да им приемат исканията! Даже, ако е възможно, първоначалната такса да я направят 5 лева!
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките да фалирате дано и обрстно на село и по катуните.