Такситата настояват: Над 2 лева първоначална тарифа!

Сега колите возят на 70 ст. първоначална такса
23 ное 2020 21:38,
50
Такситата настояват: Над 2 лева първоначална тарифа!
Снимка: БГНЕС

Над 2 лева първоначална такса за превоз иска синдикатът на таксиметровите шофьори. Шофьорите са готови за протестни действия във връзка със законовите промени, инкриминиращи незаконния превоз на пътници.

В момента масовата първоначална такса в София е 70 стотинки, минималната цена за километър превоз е 77 стотинки за дневна тарифа и 87 за нощна. Ако исканията на синдиката са приемат, първоначалната цена би скочила до 2.31 лева през деня и 2.64 лева през нощта.

Още по темата

Това би намалило драстично отказите за къси курсове, които сега са нерентабилни за водачите, заяви пред БНР Красимир Цветков, председател на националния синдикат. Той цитира данни, според които 62-70% от всички оплаквания от таксиметровите компании сега са заради отказите на таксиметровите шофьори да изпълняват курсове на къси разстояния.

При значително намаляване на отказите ще нарасне качественият показател, подчерта Цветков.

Правени са проучвания и анкети, които показват, че границата около 2.00 лева за първоначална цена е приемлива за клиентите, уточни той.

Още от края на 2019-а тече обединяване на позиции в бранша по темата нерегламентирани превози, припомни Красимир Цветков. По думите му този тип превози много сериозно са "притеснили пазара" и до момента не могат да бъдат спрени въпреки становищата на редица институции.

Протестните действия ще протекат под няколко форми – освен автошествия, се планира и постоянен безсрочен протест пред сградата на Министерството на транспорта. "Ние имаме палатки. Може би на "Гурко" ще ни е удобно, да поживеем малко на къмпинг", коментира Цветков.

Таксиметровият синдикат очаква развитието от общественото обсъждане на Наредба 34, което ще продължи до 28 ноември. Наредбата трябва да влезе в действие от 1 януари.

Друг текст в наредбата, който притеснява превозвачите, е свързан с годините за първоначална регистрация на таксиметров автомобил. С влезли в сила промени от лятото е отпаднал текст, ограничавал годините за първоначална регистрация на автомобила. "Законодателят прецени, че този текст от закона причинява притискане на пазара", поясни Красимир Цветков.

Наредба 34 обаче отново връща осемте години, което пряко обслужва интереса на конкретни фирми, които продават таксиметрови автомобили на лизинг с висока степен на оскъпяване, изтъкна Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено ще се повиши заетостта на алтернативни услуги като Спарк.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо си въобразяват че ще имат къси курсове когато първоначалната такса стане 2 лева? Просто тия които ползват дълги курсове ще плащат повече с 2 лева, а късите курсове които сега отказват няма да бъдат заявявани.
40
0
 
12
 
! Отговори
65 преди 3 години
Е тогава все празни карайте.
39
1
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Не се притеснявайте, бакшиши, ето есен е, има много листа по тротоарите за метене, а и зима идва, сняг ще трябва да се рине, няма да останете без работа!
38
0
 
14
 
! Отговори
У преди 3 години
Вижте го единият на снимката горе с анцунга Адибасс, а другия с ръце в джобовете си чеше орехите! Благодарение на такива нагли и лъжливи мързели, тази работа стана срамна и никой свестен човек на иска да е таксиджия. Има места където се учи яко даже за поведение, хигиена, улици наизуст, езици.. Нашите са ужас просто.
37
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и свестни, но много от таксиджиите са някакви оркоподобни австралопитеци, които или се чудят как да ми вземат 20 стотинки повече, или ме ангажират с някакви незначителни теми с цел да си начешат езиците и избият комплексите. Не ми пука за вас.
36
1
 
3
 
! Отговори
Николай преди 3 години
До ПешоТе и без това укриват данъци като работят с кухи фирми.Има фирми "превозвачи", които им подменят касовите апарати през няколко месеца срещу фиксирана такса без значение от маркирания оборот. Те какво ги правят тези апарати не знам.
35
6
 
2
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Мощно се изпърдявам в таксито, даже се насирам и омазвам седалката, вратите и тавана.Е така де поне да си направя гангбанг садомазо шоуто. И накрая му казваш, че е от ковида. Айде, че отивам да хващам едно такси.
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги ползвайте и готово. След месец ще карат и без начална.
33
1
 
4
 
! Отговори
Чужденец преди 3 години
Никой не им пречина на тия да сложат начална такса и 10 лева ако искат. Ама не искат конкуренция да има, а така не може по закон.
32
4
 
6
 
! Отговори
Пътник в градския преди 3 години
Нека го направят, и сега гледам че са почти празни. Висят на стоянките като паяци, хептен ще ядат пЕчурката с високи цени, затворена държава. Няма ще си вземе такси да иде до аптеката или до Лидл....Де такива баби бе бакшиши, да ви ставам колега и аз....
31
1
 
16
 
! Отговори
Sas преди 3 години
И аз искам убер ама няма. За сметка на това има миризливи и мръсни таксита
30
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
Аз таскита не ползвам, тъй че ми е все тая.
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигнете на 100 лева началната тарифа. Още от летище София,ме е гнус да се разправям с мургавелковци,на които 10кмним се виждат малко. Ей сега, като фалирате,ще видите 100 лева само на картинка. Няма да има луканка тая Коледа
28
0
 
26
 
! Отговори
Ели преди 3 години
В мирризливо такси се качвам само при някаква супер крайна нужда. Яко зле са тия
27
1
 
13
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Бакшишите искат да загубят и последните си клиенти. По-добре да искат по-ниски данъци от корумпираната държава. Или данъчна ваканция.
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете им таксата 50 лева.Съгласни сме.
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минималната заплата и пенсиите не трябвало да се повишат дори с 1 процента, но началната тарифа на такситата може с 300 %?!?!?!Колко други стоки поскъпнаха с 15, 20 че дори 50%, но доходите не трябва да растат.Трябва да ставате все по бедни, ако ловува вече не Ви е умъртвил.Гарантирано от ГРОБ!
24
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно държат да им намалее работата бакшишковците, лошо няма. В София например, таксито не е никаква необходимост, особено откакто има метро към всички главни направления. Та нека да си направят тарифата и 100 лева, после да си плуват в колите по цял ден. Естественият отбор ще ги разчисти.
23
0
 
29
 
! Отговори
Бачи Кико преди 3 години
Имам един клиент бакшиш - момчето бачка като луд и не му остава време да си харчи парите, ама киата му нова, чисти я през ден, вътре мирише свежо, отделно той с риза панталони, владее английски и руски, ако ти се говори ще говори, ако ти се мълчи няма да ти досажда. Има си негови клиенти, а и от хотели му звънят да ходи до летището, щото няма да ги изложи. Е да ама такива са 1 на 100. А другите *** да искат и по 10лв, та да се разредят редиците. Сами се прецакват.