Бюрократщина: След починал личен лекар сам търсиш нов

В такъв случай няма и кой да ви издаде болничен лист
24 ное 2020 12:20,
24
Бюрократщина: След починал личен лекар сам търсиш нов
Снимка: БГНЕС

В COVID кризата много изключително ценени общопрактикуващи лекари загубиха битката с вируса.

4 семейни лекари от Пловдивска област са починали от COVID-19, а в цялата страна - 15. Оказва се, че починалият медик веднага бива заличен от регистрите, пациентите му сами трябва да намерят друг личен лекар и това не става автоматично.

Още по темата

Регистрацията на нов общопрактикуващ лекар отнема между 4 и 6 месеца, за да поеме лечение на пациенти, обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Костадин Сотиров пред БНТ. Няма възможност нает или заместващ лекар да поеме практиката на починалия си колега, тъй като трябва да премине през цялата процедура на регистрация.

"Всеки общопрактикуващ лекар се грижи средно за около 19 пациенти с доказан положителен PCR тест в домашно лечение, но това са само една четвърт може би от болните с COVID. Другите са такива, които са с антигенен тест. Може би два пъти по толкова са тези, които не искат да си направят никакъв тест, но имат типична клинична картина като за COVID. Ние не можем да ги задължим да направят", посочи д-р Сотиров.

Заболяването е масово, почти всеки, който има симптоми за остро инфекциозно заболяване и си направи тест, излиза положителен. Така се оказва, че един лекар в страната се грижи за около 50-60 болни от COVID в момента.

Натоварването на личните лекари е дори по-голямо от това, което е в COVID секторите в болниците.

При случаи, когато общопрактикуващият ви лекар е починал, а вие се нуждаете от болничен лист и сте под карантина, при сега действащите разпоредби никой не може да ви издаде такъв, обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
1
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Личните Лекари се скриха като Мишка в Дупка . Това е Истината Братя и Сестри .
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Солидарността не се изразява само в носене на маските, но и в плащане на здравните осигуровки. Солидарно.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личният лекар е като средновековното крепостничество на селяните. Едно време как се лекувахме без лични лекари? Отиваш в поликлиниката и те преглежда някой лекар в кабинет.Нямам нищо против против Личните лекари. Нека си има. Те познават болестите на пациентите си.....Но да няма никакви ограничения ако отидеш при друг лекар.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Записване при Мая МаноловаБез бюрокрацияЧалгарят Слави лекува от екрана.Хаджигенов ще раздава маски,за да ги горите.Насам народее.
19
0
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Извинявай, но предложението ти предполага хаос.Записване при общопрактикуващ лекар е договор. Пациентът сключва договор с касата по този начин.Правилно е да се определи служебно личен лекар на пациентите на починалия лекар за кратък период, след което те да могат да ,,се записват при друг лекар.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето как се разбра,че е нужна солидарност.На хората не им пречеше да палят маски. Заради тях заразата плъзна и уби ,,старите,, ,,лоши,, лекари.И няма кой да лекува чалга- поколението.Жалко,но факт.
17
0
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
,,Драмата е там, ...Драмата си е драма, ноРаботодателите трябва да осигурят допълнително здравно осигуряване на служителите. Решава поне въпроса с болничните.
16
4
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
затова институцията личен лекар направление клинична пътека трябва даизчезне със здравната книжка отиваш при които си искаш доктор и в която и да еболница за да лекуват а не да пишат и да те прехвърлят
15
1
 
1
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До Анонимен"Робот лекар не става" бе. Казва го в далечната 198 и някоя година проф. Илиев мисля, че беше.Още пазя списание "Младеж" с неговото интервю.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до #6Драмата е там, че разбираш за смъртта на ЛЛ когато се обадиш за болничен, инак не можеш да останеш вкъщи с повръщащо, ревящо двугодишно, а работодателят ти с право смята, че не е негов проблем, дето няма кой да ти гледа детето. Така губиш работата си, няма как да си намериш нова в момента заради пандемията, детето е болно, а по телефона високомерно ти обясняват, че не е възможно да ти намерят ЛЛ, ако не минеш през купища документация и чакане.Накратко - драмата е, че тук е България.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Вярвай си,че при изкуствения интелект няма да има грешки и че когато те управляват машини, създадени от хора, всичко ще е супер
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много скоро изкуственият интелект ще поеме дейността на ДжиПи-тата, всеки ще може да си опише симптомите някъде и интелeкта ще го праща при специалист . В този си вид вече всичко е отживелица и скъпоструващо и ненадеждно, а са възможни и лекарски грешки при изкуственият интелект няма да има грешки.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-голям "Б.А.Р.Д.А.К" от БГ здравеопазването и в съответното министерство у нас НЯМА!!!Как още министър и "директори" на болници не са си подали оставките?Не е ХАОС, а просто Б.А.Р.Д.А.К!!!
10
8
 
7
 
! Отговори
АКО НЯМАТЕ ЛЕКАР преди 3 години
ЗАПИШЕТЕ СЕ В "ОТРОВНОТО ТРИО" ИЛИ В ГРУПАТА НА "НЕДОУБИТИТЕ ОТ СИСТЕМАТА"!ТАМ , РАЗДАВАТ ИНДУЛГЕНЦИИ ОТ БКП/БСП И К-19 ...НЕ ГИ ЛОВИ!ПОБЪРЗАЙТЕ!!
9
0
 
18
 
! Отговори
Discovery Channel преди 3 години
Положението е следното:Когато лекар почине или закрие практиката си, трябва сам да си избереш нов. И това може да стане по всяко време. Още в деня на избора новият лекр може да ти издава болничен, направления и т.н.Но има "малка" пречка - повечето лични лекари не записват нови пациенти, защото при над 2500 са задължени да назначат втори лекар. А такива няма. А дори и да назначат в един кабинет може да работи само един доктор тка че опашките ще станат до небето. Втори кабинет няма от къде...
8
0
 
9
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
Ами човек винаги си избира личния лекар!Или лично го сменя, ако е недоволен.Какъв е проблемът?Е, вярно,че и те понамаляха, уви! И други трябва да поемат практиките им.Доста хора също починаха напоследък, та може търсещите да имат 'късмет' да си намерят.
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом са дали Хипократова клетва не могат да ви отказват лечение отивате при първия Джипи ,който ви се мерне и включвате и записвате как ви гони от кабинета си после го съдите в Страсбург и му събувате гащите и туй е положението. Тука все пак е ЕС на туй отгоре.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моята след като се пенсионира си намерих нов, къде е драмата?
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нов лекар трудно ще си избереш, защото всички имат достатъчно пациенти и повечето не приемат нови.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето това е сериозен проблем.Правителството или който трябва, веднага трябва да изяснят проблема и информират гражданите.Това са важни неща от реалния живот.Да не се чака на ТВ репортажи, а да се работи превантивно.