Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!

Той предизвиква Близкоизточния респираторен синдром
26 ное 2020 13:05, Петя Славова
130
Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!
Снимка: БГНЕС

"Всички в момента се занимават с коронавируса, но има и друг вирус от същото семейство, който е с потенциал да предизвика пандемия", предупреди водещият вирусолог на берлинската болница "Шарите" - д-р Кристиян Дростен.

Той смята да насочи следващите си проучвания именно в тази насока и да изследва вируса, предизвикващ Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).

Още по темата

Този вирус засяга горните дихателни пътища и също може да предизвика смъртоносна бронхопневмония. Подобно на коронавируса той се пренася от животни върху хора – най-вероятно от камили. Има обаче и случаи, когато заразата се е разпространила при контакт между хора.

Коронавирусът на Близкоизточния респираторен синдром е установен за първи път на Арабския полуостров през април 2012 година. Оттогава насам се разпространява предимно в Саудитска Арабия, предава "Дойче веле".

През 2015 г. за проява на този вид инфекция, предизвикана от внос на БИРС, бе съобщено от Южна Корея – в рамките само на няколко седмици там бяха регистрирани 186 болни, като в 38 случая заболяването е довело до смърт.

По данни на института "Роберт Кох", досега в Германия е имало три случая на зараза с коронавируса на Близкоизточния респираторен синдром – сред хора, пристигнали от Катар и от Обединените арабски емирства, както и у пациент, посетил пазар за камили на Арабския полуостров. Той е починал три месеца по-късно от последствията от заболяването.

До септември 2020 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е регистрирал над 2500 случая на заболяване от Близкоизточния респираторен синдром в 27 държави, като смъртните случаи са над 800.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
13
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Анонимен 87Кои неща са от 80-те?!! Мога да разкажа само личните си впечатления, ако искаш някаква измислица или пропаганда, питай оня дето обясняваше колко свободно и охолно живеехме по соца.
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашко, мен индийската философия ме интересува.
86
1
 
13
 
! Отговори
камилар преди 3 години
Истината за MERS е, че всъщност се предава по полов път и на практика не представлява реална заплаха.Пясъчните негрi имат някои културни особености, и налитат на козички и дори камили - откъдето тръгва и вируса.Ние тук нямаме нито камили, нито практика да се възползваме от тях. Евентуално в зоологическата градина, ама това вече е за баш извратеняци.Така че няма страшно.
85
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РашкоА сега разкажи как е в наши дни че тия неща дето ги казваш са отпреди 80-те.
84
1
 
18
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Анонимен 85В Индия съм ходил само веднъж и то на почивка. Има силно изразено класово разделение, което я прави неподходяща държава за развитие на социализъм. Иначе имат собствена ядрена и космическа програма, програмистите им също настъпват редом с китайските, определено имат потенциал.
83
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашко, я разкажи за Индия. Никак не е тъмна, нали? :)))
82
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми почнали са с вълните, може да я карат до безкрай, медиите са голяма работа, ако се напънат да убеждават в нещо :))))
81
3
 
14
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Демократ гледачНе знам, аз познавам само висококвалифицирани специалисти, които работят и живеят там. Средата ми е такава. Ако искаш да гледаш възрастни хора, попитай в посолството им какви са условията.
80
6
 
1
 
! Отговори
Демократ гледач преди 3 години
А каква е стафката да ходя в САЩ да гледам стари хора?
79
2
 
19
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Анонимен 75Поправка: някои китайци могат да пътуват свободно по цял свят, така както някои българи можеха при социализма, проценат е минимален. Преди години работех в университет, по проект пристигна китайска професорка, милионерка - с частен бизнес в китай. Професорката пристигна с една женица в сива униформа, която не се отдели от нея през цялото време. Женицата в сива униформа трябваше да гарантира, че професорката ще се прибере в китай а няма да реши да забегне, както у нас по соца :)
78
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стигасте лъгали народа че има вирус няма нищо долни лъжци никой не ви вярва вече за нищто на света няма нищо долни лъжци оставка и то веднага
77
2
 
18
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Анонимен 72Не могат, минималната (ама минимално минималната) почасова ставка в щатите е 7.25 долара на час, което за 160 часов работен месец е 1160 долара. В някои щати, като Калифорния, минималното почасово заплащане е 12 долара, което прави поне по 1920 долара на месец. Никой не работи за 900 долара! Да не говорим, че ако имаш капка мозък в главата си никога няма да се хванеш да миеш тоалетни, а ако си квалифициран и имаш умения направо ще те позлатят. Работя по месец годишно и в щатите.
76
0
 
6
 
! Отговори
Май преди 3 години
Някой наистина работи за намаляването на населението...
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така друга пандемия? Нали се уточни, че процентно здрави болни ковид не отговаря на това определение. Последната пандемия е бил т.н. испански грип. А бе има ли нормални в тази държава?
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не бяха прилепи,то не бяха норки,а сега и камили.Някой яко се гъбарка с нас,докато тунингова обикновен грипен вирус.
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Учени алармират: Друг коронавирус ''..................точно така ... а ако няма - ще го измислим, както казва Канна Рачева.
72
2
 
17
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
До Анонимен 71Не, не може да ми хрумне такова нещо, защото многократно съм преминавал през тях, винаги бързо и изпратен с усмивка. Там към западните граждани, се отнасят много сервилно за сметка на местните. Същото както беше и у нас преди 30 години. На КПП-тата обаче съм виждал много разплакани китайци, на които след многочасово чакане на опашка им е отказан достъп до столицата, някои дори и ги арестуват.
71
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците могат да пътуват свободно по цял Свят, както и българите можеха при социализма, това, че Запада изисква визи тогава и сега за китайци и българи не значи, че Китай не пуска китайците да пътуват.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май някои хора много ще забогатят на гърба на народите.На първо място фармацефтичните компании,следвани от търговците и съответните правителства.И накрая пак ние ще го отнесем.
69
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A след 30 години демокрация, навеждане и целуване на американски *** хората в България могат ли да се придвижват свободо в САЩ да мият американски тоалетни за 900 долара заплата?