По-ниска цена на водата през 2021 година?

Нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за качество
8
По-ниска цена на водата през 2021 година?
Снимка: Pixabey

Очаква се ВиК услугите да поевтинеят през 2021 година заради неизпълнение на показателите за качество на услугите на водоснабдителните дружества. Комисията за енергийно и водно регулиране оповести преди дни докладите си от проверка на 34 водни дружества.

На третата година от регулаторния период нито едно ВиК дружество не е изпълнило показателите за качество, които са залегнали в бизнес плановете, пише "24 часа".

Най-голямото дружество "Софийска вода" е преизпълнило инвестициите на 102%. От 30 показателя за качество е отчетено изпълнение на 21, неизпълнени остават 9.

Във Варна ВиК дружеството е изпълнило 125% от инвестициите. От 30 показатели за качество са изпълнени 23, неизпълнените са 7.
В Пловдив е постигнато 124% изпълнение на инвестициите, 17 качествени показатели са покрити, а 13 не са изпълнени.

В Шумен, Русе и Бургас инвестициите са в рамките между 80 и 90%. Във Видин покритият процент на вложенията е 33. Оценката на КЕВР за изпълнение на 30 показатели за качество, показват изпълнение на един – този за събираемостта. За 25 е записано "пълно неизпълнение".

Обобщение за изпълнение на отделните показатели от 29 от 34 дружества може да се открие в извънредна проверка на КЕВР, възложена от прокуратурата. Те са от месец май тази година.

Тя показва, че 5 ВиК дружества са отчели над 50% неизпълнение на показателите за качество, 11 дружества са отчели между 40 – 50% неизпълнение. При останалите 13 дружества неизпълненията варират между 7 и 11 неизпълнени нива на показатели за качество.

23 от 29 дружества, или 79%, не постигат целите по показателите "Налягане във водоснабдителната система" и "Ефективност на привеждане на водомерите в годност". 59% от дружествата не са изпълнили показателя "Ефективност на изграждане на водомерното стопанство", а 72% не изпълняват целите за "Енергийна ефективност за водоснабдяване.

55% от ВиК операторите не са успели постигнат целите за рехабилитация на водопроводната мрежа, при 48% от дружествата е отчетено неизпълнение за показателя "Аварии по водопроводната мрежа“, а 41% от операторите не достигат показателите за „Непрекъснатост на водоснабдяването". Тези данни са причина за констатираното в доклада значително неизпълнение на целите за намаляване на загубите на вода във водоснабдителните системи от близо 2/3 от дружествата с одобрени бизнес планове.

Комисията съобщава на прокуратурата, че въз основа на резултатите от регулаторния преглед, в края 2020 г. регулаторът ще преразгледа одобрените цени на ВиК услуги на дружествата за 2021 г., като при констатирано неизпълнение на параметрите на бизнес плановете тези цени ще бъдат коригирани.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе ще стане по евтина водата когато цъфнат налъмите
7
0
 
0
 
! Отговори
Бандерас преди 1 месец
Какво ???? Ами трябва 50% да свалят цената на водата! На последък когато съм на къщата намираща се около гр.Своге,то постоянно пада налягането и нестига,че с ходрофор я добутвам до къщата ти нямат налягане в тръбата и не стига до хидрофора ,който е на няколко метра! Помпи нещо изключват за икономия,или не осигуряват нормално налягане,но когато вложиш трицифрено число ,за да имаш вода и то от ВИК е доста дразнещо да се насъпонисаш за бръснене или за душ и водата да започне да гони въздух и спира
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
идеално усвояване на инвестиции и събираемост,за останалото ги боли ...,щом са прибрали парите,ко ги интересува другото
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То не бяха ВЕЦ-ове, изсичане поголовно на гори и източване на язовири.
Заради дебело вратието на безскрупо лни тарикати водата ще стане по-скъпа от златото!
4
1
 
4
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Евреи и араби обезсоляват вода, по-солена от черноморската.
Но на мутрите на морето, не им дреме ...
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По скоро ще поскъпва докато свърши. Опразнят ли последния язовир, тогава ще сложат по един Ушев на кладенците и изворите и ще дерът яко, понеже трябва шкафчето да е пълно с кюлчета
2
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Предизборен трик на баце и шайка. Ще измислят куп "компоненти", които да повишат цената. Няма да има никакво поевтиняване, не и в България.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не думай.