Успешно трансплантираха органи от пациент с COVID-19

Това е първата в света подобна трансплантация
7
Успешно трансплантираха органи от пациент с COVID-19
Снимка: БГНЕС

Първата в света успешна трансплантация на бял дроб от пациент, който се е възстановил от COVID-19, извършиха хирурзи от университетската болница в Льовен, съобщава "Брюксел Таймс".

По време на операцията лекарите взели двата бели дроба от 72-годишна жена, която била регистрирана като донор и била лекувана от мозъчен кръвоизлив. През април тази година тя страдала от симптоми на COVID-19 за период от около две седмици, но тогава не се изследвала. 

Пациентката била в самоизолация за две седмици, като през това време съпругът й бил приет в болница и починал от потвърден COVID-19. Когато по-късно тя е приета в болница с мозъчен кръвоизлив, е установено, че е с отрицателен тест за COVID. Жената обаче имала антитела, което показало, че е преминала заболяването преди това.

"Досега, доколкото ни е известно, няма публикувани доклади за трансплантация на бял дроб от донор, излекуван от COVID-19", пишат хирурзите в статия, публикувана вчера в списанието "The Lancet Respiratory Medicine".

Осем дни след приемането й в болницата сърцето на жената спряло. Тя била одобрена да стане донор за трансплантацията, съгласно нейното предварително искане. Жената, която получила дробовете, е на 61 години и е страдала от хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тя чакала седем месеца за двойна белодробна трансплантация.

Черният дроб на пациентката също е използван за трансплантация.

"Трансплантацията премина безпроблемно и белодробният реципиент след това е отрицателен за коронавирус", каза водещият хирург Лоранс Цеулеманс. "Нямаше усложнения и след месец пациентът успя да напусне болницата в добро здраве. Три месеца след операцията, се справя много добре: белодробната функция е отлична и не показва аномалии".


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ъъъ това е много странно изпълнение. Жената видимо е страдала от ковид и най-вероятно не е била излекувана, белодробната трансплантация е толкова тежка, че да сложиш кофти орган е направо престъпление. Как могат да са сигурни, че белият дроб е чист и здрав не ми е ясно. Още повече от 72-годишна жена. Много много странно. Струва ми се , че лекарите са искали да направят сензация, и не ги е било толкова грижа за трансплантиранта пациентка. Дано да се оправи и белият дроб да е добре.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво са й послужили антителата, щом е развила ковиден инсулт.
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Починала от ковид-инсулт
4
0
 
2
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Е сега е времето богаташите да си сменат заболелите органи
3
1
 
5
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Откъде сигурност, че органите не са заразни? Преболедувалите жълтеница не могат да са донори, а след ковид може?
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечешка услуга.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво!