СЗО: Бъдете бдителни, да не превърнем празниците в траур

Седмичният брой на починалите нарасна с 60 на сто за 6 седмици
12 дек 2020 10:28,
18
СЗО: Бъдете бдителни, да не превърнем празниците в траур
Снимка: БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) призова за двойна бдителност по време на празниците, след като седмичният брой на починалите нарасна с 60 на сто през последните шест седмици, предаде Франс прес.

"Празничният сезон е момент на радост и разпускане, но не трябва да намаляваме бдителността си. Празненството може много бързо да се превърне в траур, ако не вземаме достатъчни предпазни мерки", заяви на пресконференция генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БТА.

Хората, живеещи в регион, където вирусът се разпространява, трябва да обмислят внимателно плановете си за празниците в края на годината, за да гарантират сигурността на всички, подчерта той. "Това може да стане най-хубавият подарък, който можете да направите, дарът на здравето, живота, любовта и надеждата", добави генералният секретар на СЗО. Той изрази притеснения, че през последните шест седмици броят на починалите средно седмично е нараснал с 60 на сто.

Повечето случаи на заразяване, както повечето починали, са в Европа и Америка, съобщи Гебрейесус.

Мария ван Керхов, отговаряща за борбата с пандемията, също подчерта регионалните различия. За последните шест седмици броят на смъртните случаи е нараснал с близо 100 процента в Европа, с 54 на сто на американския континент и с 50 на сто в Африка, с 15 на сто в западната част на Тихия океан, 10 на сто в Източното Средиземноморие и 7,5 на сто в Югоизточна Азия.

Въпреки началото на ваксинацията в някои страни, вирусът все още се разпространява и по-голямата част от населението може да бъде заразена, подчерта тя.

Майкъл Райън, отговарящ за извънредните ситуации в СЗО, призова страните да извършват повече проследяване на заразата.

За да избегне опасността богатите страни да закупят всички дози от ваксините, които ще бъдат достъпни в ограничени количества през първите месеци, СЗО създаде механизъм, който трябва да позволи справедливото им разпределение. Този механизъм вече е закупил близо един милиард дози от три потенциални ваксини, съобщи Гебрейесус

   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
4
 
! Отговори
Lina преди 3 години
СЗО , още ли плашите с коконата? Нали има ваксини, вече? Всеки , който иска се ваксинира, получава и подходящо номерче, татуирано на ръката, нали така?? А не става ли въпрос за една тренировчица за константно нарушаване на човешки права? За обезценяване на човешкия труд. За изкупуване на имоти на безценица? А не - коконавирус е, вярно...
13
4
 
5
 
! Отговори
11 преди 3 години
И как по-точно да бъдем по-бдителни? Да не ядем ли? Да не пием ли? Или да си плюскаме сами вкъщи, всеки в отделна стая с маска и ръкавици, и пампърс. Баси идиoтите.
12
3
 
8
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
Не обобщавай толкова смело, недей да слагаш нормалните хора в числото на антиваксъри и ***.На практика нормалните хора стават жертва на *** и антиваксъри, които не спазват никакви мерки и по цял фен мучат зад някой комп, че няма вирус.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О-хооо бдителни...Всичко щъка навсякъде, плюска, лочи и мляска.На кого ги разправят тези?
10
8
 
5
 
! Отговори
Изроди преди 3 години
По 100-200 починали всяко денонощие не е ли траур бе? Само че *** е дебелокож и не се впечатлява, докато не се случи с неговото семейство! Дотогава "коронавирус няма!"
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според СЗО само християнските празници са рискови за заразяване на населението. За Великден ни предупреждаваха, сега отново. Защо не направят обръщения към останалите религии?
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в тази организация от *** до един са за разтрел ,за изтрбване на хората и умишлена зараза с искуствен патоген сцел намаляване населението на земята ,и заселване с черни маъмуни и *** с цел лесно управление на масите
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия не бяха ли терористи
6
2
 
21
 
! Отговори
Мизерници преди 3 години
Мръсни крадеца вика дръжте крадеца . СЗО - престъпната организация , която разпространи вируса така прилежно по света сега дава "загрижени "съвети . Да горите в ада!
5
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Как да вярвам на Б.Борисов ?!Преди 3 дни ни говори за светлия празничен ден - Рождество Христово.Вчера пак говори за същия светъл ден - Коледа на Санта Клаус. Вие още вярвате ли на Бойко ?!
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно взимат добри заплати за нищоправене, а и рушвети от фирмите не знам?
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези мръсни *** от СЗО,досега не са направили нищо,само приказки.но ние вече знаем кой пусна вируса и с каква цел.дано да има възмездие за тези ***
2
5
 
15
 
! Отговори
Еьин тулуп преди 3 години
Кажете го на Боко.Нали щял да отваря държавата на 21.Целта е да се заразят повече хора,за да ни затворят после за още няколко месеца и да няма избори.
1
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЗО = сатанисти!