Тежкият COVID води до необратими поражения върху белия дроб

Изчезва ли вирусът от организма напълно?
16 дек 2020 18:35, Нели Христова
23
Тежкият COVID води до необратими поражения върху белия дроб
Снимка: БГНЕС

Тежкото протичане на инфекцията от новия коронавирус, особено при възрастните хора, предизвиква необратими поражения върху тъканта на белите дробове, предаде ТАСС.

"За жалост настъпват необратими изменения. Тежките форми на COVID-19, особено при хора на възраст над 60 години, водят до необратими поражения върху белите дробове, върху белодробната тъкан. При възрастните хора има слабо развита регенерация на белодробната тъкан и трябва да признаем, че при тях фиброзата на белодробната тъкан след COVID-19 е необратима", каза Федор Лисицин, водещ специалист в руския Национален изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея".

Той отбеляза, че подобна фиброза при възрастните хора може да се наблюдава след тежко прекарана пневмония или други белодробни заболявания, предава БТА.

Специалистът коментира и разпространяващата се в различни източници информация, че коронавирусът не напуска напълно човешкия организъм. "Все още не съществуват доказани изследвания за окопаване на вируса в организма. Това е наблюдение,което се нуждае от доказателства, проверки в клиничната практика и така нататък. Възможно е да е така, възможно е и да не е. За Ковид-19 вече цяла година има безброй публикации, които след това не бяха потвърдени", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
До 19-ти преди 3 години
Грип си има Но няма пандемия от грип.Ива етиологично лечение и ваксина ,а и случаите не са толкова фрапантни, както е с новия коронавирус.Твоя половинчати коментар е илюстрация за недъзите на присъственото обучение.Свикнал си цялото знание да ти се дава наготово, а ти през това да гледаш как да се закачаш с учителката
19
1
 
1
 
! Отговори
Саботажи преди 3 години
Положднието е ясно - или стоите затворени в къщи и бизнеса ви фалира(или работодателя) или се ваксинирате масово и се връщате към стария си живот! В Бълтария категорично има политически интереси епидемичната криза да продължи поне до изборите! Те пропагандират и антиваксърството. Чакам президента да се ваксинира пръв и да даде пример, какъв е начина да излезем от епидемията! Саботьор ли си имаме на Дондуков?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
@19И защото противогрипните ваксини показаха огромен брой увреждания на хора и деца, та имаше нужда от ново начало. На чисто
17
4
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Какви поражения на белия дроб от вилуса бе ***. Не вирусите го увреждат а бактериалните инфекции. Същото е и при обикновения сезонен грип. От който стотици хиляди хора, пак предимно възрастни умираха по света, ама сега мистериозно изчезна. Щото в него далавера няма.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паисий Светогорец е живял до 70 години само с една половина бял дроб.Случва се така че поради заболяване се нала отстраняването на половината му бял дроб,а след време се налага и отстраняването на единият му цял бял дроб.Той е най-почитаният старец от гърците в Атон.Мисля че е починал през 1994 година.С Божията помощ човек може и с малко да приживее.Не е важно колко години си живял,а как си живял и какво си направил докато си бил жив.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тежката пневмония при грип води до необратими промени в белодробната тъкан.
14
4
 
5
 
! Отговори
А СТАРЕЕНЕТО преди 3 години
НЕ ВОДИ ЛИ ДО ТРАЙНИ НЕОБРАТИМИ УВРЕЖДАНИЯ?Чакам си Нобеловата награда за това мое откритие.
13
5
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Пропагандаторите на страха и паниката са ударени и с тежки усложнения в мозъка още като са се раждали...от Ковид 19!
12
0
 
8
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Дишайте чист въздух, дълбоко, движете се, хранете се правилно, бъдете ведри!
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е нищо!Чакам новината, че ковид води до психически увреждания, при които увредените си изяждат децата!
10
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15/12/2020ЕКСКЛУЗИВНО !! Бротански учени са открили, че тежка форма на Ковид-19 води до пневмония !!!Светът е в шок !
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка пневмония уврежда. и при децата също уврежда дроба и при нова пневмония трайно уврежда. Колкото повече толкова по-зле.
8
13
 
5
 
! Отговори
накратко преди 3 години
"Той отбеляза, че подобна фиброза при възрастните хора може да се наблюдава след тежко прекарана пневмония или други белодробни заболявания,"което значи - нищо особено по различно от това което сме имали и страдали до сега!
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е времето да спрете цигарите.Белия дроб се възстановява от продължителното пушене на цигари за 7 години. От тежът Ковид сигурно отново отнема много време.
6
2
 
2
 
! Отговори
корона преди 3 години
Причинява рак на белия дроб и почерняване на кожата.
5
9
 
21
 
! Отговори
1 преди 3 години
Не знам за вируса (не знаете и вие!), но паниката, която се създава около него със сигурност води до необратими щети в психиката на хората.
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека не плачем на чужд грип а може да се заразите право вие
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, Гошо Боеца ни пази!Гошо Боеца - царБоже - ББ.
2
15
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано след 2-3 хиляди години най-после успеете вие, учените да кажете нещо категорично за тоя вирус!Явно пред него бледнеят всички вселенски загадки!За една година, при небивало медийно и всякакво друго внимание към него и невиждано финансиране на всякакви изследвания, слушаме само догадки, хипотези и предположения!Сигурно щеше да е много по-ефективно да се обърнем към врачки и шамани за информация!
1
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тежкия страх в следствие пропаганда също.