Шофьори се нахвърлиха срещу полицаите в Дувър

Хаосът е пълен въпреки отварянето на френската граница
23 дек 2020 15:04, Елка Василева
24
Шофьори се нахвърлиха срещу полицаите в Дувър
Снимка: архив, БГНЕС

От британското пристанище Дувър пристигат съобщения за сблъсъци тази сутрин между полицията и гневни шофьори на тежкотоварни камиони, които въпреки отварянето на френската граница продължават да са блокирани в района на пристанището и почти няма развитие със задължителното тестване за коронавирус, за да могат да преминат в континентална Европа.

Обнадеждаващата новина за отварянето на границата бе помрачена от продължаващите проблеми за шофьорите на тирове. Стигна се дори до сблъсъци, след като група шофьори се нахвърли върху полицията с обвинения за мудни действия на властите, предаде БНР. Съобщено бе, че 150 частни автомобила са били превозени с фериботи през Ламанша след отварянето на границата, тръгнаха и влакове на „Юростар“, но все още няма никакво раздвижване с товарните превози.

Би Би Си показа кадри на объркани шофьори, които постоянно са пренасочвани от едно място на друго за тестване без никакъв резултат в крайна сметка. Кореспондентът на Би Би Си Саймън Джоунс предаде от мястото на събитието, че много шофьори на микробуси, предимно от Румъния и България, безнадеждно се опитват до получат някаква информация с надежда да си направят тестовете.

Още по темата
Род Макензи от Асоциацията на товарните превозвачи заяви, че хаосът е пълен и почти нищо не е направено за масовото тестване. Под всякаква критика са също санитарните мерки и осигуряването на храна на шофьорите. Напълно е разбираемо недоволството на тези хора, защото те са уморени, недоспали, гладни и премръзнали, изтъкна Макензи.

Лорд Адонис, бивш министър на транспорта, заяви, че властите са се оказали абсолютно неподготвени за подобна криза, въпреки че от повече от година вземат мерки за евентуален подобен сценарий в случай на Брекзит без сделка.

Първите пътници от Великобритания преминаха с фериботи във Франция в раните часове на деня след постигнатото споразумение за отваряне на френската граница.

Около 4000 шофьори на тежкотоварни камиони са в очакване да им бъдат направени тестове за COVID-19, за да могат да преминат на френския бряг с надежда да успеят да се приберат по домовете си за Коледа.

Франция затвори границата си с Великобритания в неделя срещу понеделник за 48 часа заради новия щам на коронавируса.

Снощи Лондон и Париж договориха план за подновяване на преминаването на хора и товарни превози от Дувър до Кале, но само след извършване на бързи тестове за вируса.

Служители на националното здравеопазване, подпомагани от армията, вече започнаха да тестват шофьорите, но има съмнения, че огромният поток от тирове около Дувър ще бъде разчистен бързо.

Все още няма и голяма яснота какво става, ако някой даде положителна проба. В интервю за „Скай нюз“ министърът на общностите и жилищното настаняване Робърт Дженрик призова всички онези шофьори на тирове, които още са някъде в страната и не са поели към Дувър, да не бързат да тръгват и призна, че ще са необходими дни, докато се нормализира потокът от хора и товари през Ламанша.

Министърът не изключи преминаването на още райони в най-високата четвърта степен на местна карантина след Коледа на фона на тревожните данни за увеличаване на заразяванията.

Дженрик взе отношение и по търговските преговори за Брекзит като заяви, че няма съществен напредък, но е оптимист за постигането на сделка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Жоро 10Явно затова откриха "мутацията" да ги затворят към Европа и да покажат последиците от Брекзит без сделка... Прозрачно... Мноого прозрачно......Но корабите от Канада, САЩ, Бразилия и далечния изток пътуват към Англия с много по-качествена и по-евтина стока от всякакъв характер. Пазарите в източен Лондон не се захранват с абсолютно нищо от ЕС и всичко е прясно и в изобилие! Англия си е Англия друзя ганюги! :)))))))
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 15Терапевтично е за българските традиционни груйове да викат че Англия не е добре, поолеква им и по лесно преминава лютия самоделен суров първак! :)))))))))
18
5
 
5
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
До 15За Русия няма желаещи ,защото там трябва да се работи!
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Пълна изолация за наглите и цинични анлгета.......Но на практика най-наееебаанитте са винаги българските хронични ганювеее и говнювеее дорде им стигне до сливиците! Що така винаги се получава се сещат хората с малко повечко мозък! :))))))))))))
16
2
 
3
 
! Отговори
Е хайде братя преди 3 години
Борко Перчема да отива да се бие на първая линия !
15
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
..."шерпи бият се с празни раници.."Имаше такава демократична песен на Щурците,много актуална за случката.
14
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До баба кралицаИ понеже е клоака, е втората най желана дестинация за емиграция след САЩ!Нямам спомен да е имало тълпи от желаещи да живеят в Рассия!
13
1
 
11
 
! Отговори
даааа преди 3 години
Само с нахвърляне не става, и бой си требе!
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бусовете от Румъния и България са за "споделено"пътуване на определен етнос.За незнаещите пътниците си плащат.
11
1
 
0
 
! Отговори
до №10 преди 3 години
Това е явлението синхроничност.
10
17
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Да живеят китайските другари!Пуснатият от тях вирус успя да доведе живота и икономиката на почти целия свят до колапс!Сега вирус при дръпнатите няма, а ние се подготвяме за трета вълна. Да живее китайската комунистическа партия, мъдро подготвила краха на гнилия капитализъм! Венсеремос товарищи!
9
8
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
Явно затова откриха "мутацията" да ги затворят към Европа и да покажат последиците от Брекзит без сделка... Прозрачно... Мноого прозрачно
8
7
 
14
 
! Отговори
Еврогей преди 3 години
Нали искате Brexit?! Свиквайте отсега с опашките и сблъсъците!
7
6
 
23
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Джонсън и останалите брекзитъри вече официално берат плодовете на наглостта и некадърността си. Досега бяха само качване на цени и увеличаване на липсата на работници. Но това омазване с тестовете вече е по всички медии. Феновете на брекзит ще обвинят целия свят, разбира се, но целият свят поне вече няма да се надява, че от Острова ще остане нещо особено ценно. Както се казва - кой каквото си направи, друг не може.
6
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ткъмо да се научат че след нова година нямат работа от другата страна на Ламанша.Пълна изолация за наглите и цинични анлгета.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
започва се ....
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Великовидания е държава-зараза. Пълен локдаун. Карантина.
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързите тестове не могат да уловят заразените хора. Никакви тестове не могат за прихванат заразените от първите дни. Инкубационният период е по-дълъг при този мутант на вируса - той е над 12 или 14 дни. След 2 до 3 седмици ще си скубят отново косите в цяла Европа. Но ще кажат-ето, виждате ли празнувахте Коледа! Това масово изселване прилича на онова в Италия когато в началото на пандемията от северната част на Италия се изнасяха и бягаха от вируса.Няма как да избягат. Ще го пренесат навсякъде.
2
7
 
34
 
! Отговори
123 преди 3 години
Почва голямото изнудване за да се приеме ваксината. Ще държът хората в трудно положение докато повечето не приемат ваксината.
1
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеобщата глупост започва да дава плодове.Неадекватни мерки, много стрес и безумни манипулации.Явно нищо добро не чака човечеството.