Прах, разрушения, ранени: Ужасът в Петриня

Има срутени до основи сгради
29 дек 2020 19:37, Петя Славова
5

Ранени хора и големи разрушения след новото земетресение със сила 6.2 по Рихтер в Хърватия. Потвърдена е смъртта на дете в град Петриня, където е бил епицентърът на труса. Там пораженията са най-големи, има срутени до основите сгради, предава Bulgaria ON AIR.

Пострадалите са най-малко 20, двама, от които - тежко. Трусът е усетен и в съседни държави. Няма информация за пострадали български граждани, съобщиха от МВнР.

Облаци от прах и покрити с руини улици - това остави след себе си силното земетресение, което разлюля района на град Петриня. Десетки сгради са сринати до основи.

Още по темата

Пожарникари и спасителни служби издирват хора, които може да са затрупани под отломките. Усилията им вече дават резултати - възрастен човек, както и баща и син, бяха извадени невредими от рухналите здания.

"Беше наистина страшно. Особено звукът, който се чу. След това, когато ни разлюля, мислех само как аз и моите колеги да се измъкнем от сградата", каза свидетелка на труса.

Половината град е в разрушения, а кметът сравни трусовете, разлюлели района, с Хирошима. В Петриня има спешна нужда от още пожарникари, които да помагат в търсенето на оцелели.

На място пристигнаха премиерът и президентът на страната. Премиерът Андрей Пленкович заяви, че помощта е на път.  

"Мобилизирахме всички налични услуги, за да помогнем на хората и да изчистим разрушените части. Най-важното сега е да спасим човешки животи", написа Пленкович в Twitter.

Земетресението нанесе щети и в Загреб, пострадали са сградите на няколко министерства. Заради труса беше спряна и атомната електроцентрала на хърватско-словенската граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Помагай им ,Господи !!!
3
0
 
19
 
! Отговори
Господ да пази! преди 3 години
Природните стихии са най - непредвидими и най болезнени , защото няма логика. ..има само болка, голяма болка която ни припомня че живота и здравето са най - важни , а добротата и човечността са най - големите добродетели . Молим се за вас , братя и сестри , но в такъв момент бързата и точна помощ е най- важна
2
1
 
19
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Скърбим заедно с вас, приятели и съюзници!
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много неприятно. Бъдете смели Хървати ! Европа трябва да помогне на съюзника си с пари и техника