Моментът на ужаса: Така се разтресе земята в Хърватия

Камера засне моментът на земетресението, отнело живота на 7 души
Обновена: 30 дек 2020 14:48 | 30 дек 2020 14:30, Елка Василева
66

 

 Вторник, 12,19 часа в хърватския град Петриня. Обективът на камерата на Лука Маричкович е насочен към кмета на пострадалия от труса в понеделник град Даринко Думбович, който говори пред събралите се журналисти. И заснема момента на абсолютния ужас при труса от 6,3 по Рихтер, който отне живота на 7 души.

Още по темата

Заснети са много силното разлюляване на земята, записани са виковете, заснети са хората, които едва се задържат на краката си, разрушаването на близките сгради, вдигналият се голям облак прах. А също и думи, всяващи спокойствие.

„Камерата беше на стабилизатор, държах я здраво в ръце и продължих да снимам. Направих, каквото можах в онзи момент“, казва 24-годишният Маричкович, цитиран от "Ютарни лист".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Stefan преди 3 години
До СандоКакво ти лично имаш против усташите и знаеш ли какво са направили против православните сърби?Друго - каво общо има има всичко това със земетресението в Хърватска?Трето (и може би най-важно) - Хървати и Сърби бяха във война, но продължават да са си близки и вярвай ми - Сърбите ще те осъдят за думите ти!
52
0
 
0
 
! Отговори
Stefan преди 3 години
До СандоАко толкоз вярваш в Господ - тебе ще накаже.Какво общо имат тука усташи и православни?Какво ще кажеш, че православна Сърбия донира милион евро за братска Хърватска, въпреки че воюваха 5 години, а България дава 100 хиляди.
51
0
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Направо бяха повдигнати нагоре и разтърсени от земетръсната вълна...
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сегашното земетресение в Хърватия е 4 пъти по-силно от земетресението край Перник преди няколко години.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото знам разликата в силата на земетресения имащи две съседни степени, примерно втора и трета или шеста и седма по Рихтер е десет пъти. 7,4 по Рихтер през март 1977 във Вранча и онова от 5,8 край Перник, разликата в силата им е 40 пъти.
48
1
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Ако не бъркам през 1999 година имаше много силно земетресение близо до Истанбул, май беше от 7,5 по Рихтер. Тогава бях в Китен и земята се тресеше наистина яко. Пернишкото го усетих като много по-слабо, хем бях на четвъртия етаж. При Вранча през 1977 бях на третия етаж и беше цяло чудо, че блока не се срути. В Хърватия 6,4 по Рихтер е много, но пак добре, че не е над седма степен.
47
1
 
2
 
! Отговори
Branko преди 3 години
Ne da bi Gospod nikome.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7.2 е било в Епицентъра в Карпатите които са бая далеч от тук.Ако Епицентъра е до София и е 7.2 ни пиши бегали.
45
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
До 45Май трябва да се просветиш повече. Усетено като от 4-та степен по Рихтер, ама един друг път. Усещаше се много по-силно от онова Пернишко земетресение, което малко ни поразлюля. Тогава при земетресението в Пернишко живеех в източните райони на София, което е с примерно 15 км по-далеч от западните райони на София. През 1977 година беше наистина страшно, докато при пернишкото земетресение беше просто едно малко по-силно земетресение. За Вранча срещам две стойности - 7,2 и 7,4 по Рихтер, което
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да те информирам че Вранча е в Ръмъния при това в Карпатите разстоянието се сещаш какво е и е било 7.2 там тук е отчетено като 4 в София.Пернике значително по-близо и беше усетено тук като 5.6 така че е по-сионо било.Ако в София или наблизо е 7.2 като във Вранча сме мъртви.Зависи на каква дълбочина е също така зависи и колко продължава 7.2 за 15 секунди и си аут
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-страшното земетресение, което съм преживял беше земетресението във Вранча през март 1977 година. Бях в София, както и при тези други по-силни земетресения след това, а при едно бях на морето в Китен и имаше силно земетресение до Истанбул. Нещо не схващам що за стрес са предизвикали тези значително по-леки земетресения след 1977 година сравнени с онова във Вранча?! Това до Перник беше силно, но значително по-слабо от Вранча през 1977 година.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горките хора! Дано спре този ужас! През май 2012, когато стана земетресението в Перник, го преживях на 12-я етаж в западните райони на София. Трябваше ми цяла година, за да дойда на себе си от стреса, а те са почти в епицентъра. Дано Бог ги пожали!
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София преди годининимаше 5.6 и си беше страшно.Но някой ден ще има 7 и нагоре тогава не ми се мисли дано не съм в София а ако съм ще си кажа мооитвата.Няма да имаме шанс тогава.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Италия е страшно старо наблъскано едно в друго строителсвто а е волканична и земетръсна зона.Там ще се мре яко в Бг е същото горе долу но в Италия няма къде и да избягаш всичко е нахакано едно в друго.Япония са подготвени там по опасни са цунамитата че ако се вдигне голяма вълна няма спасение.
39
1
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 години
До до 34Точно през май 1990 г. Вранча тръсна яко със 7 по Рихтер.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неприятен трус. За радост, паднаха предимно покриви на стари сгради и някои саборетини. Преди години бях в Япония командировка. В хотела бях на 34-ти ет.. И стана една красота- 7.2. Ама там хората не ги е страх. Толкова вярват на науката и архитектите си. Знаят, че до 8.7 са в пълна безопасност. Е, там силните трусове са ежедневие, но в Европа и то на местата със старо строителство, е много неприятно... Ще се оправят и ще заабравят. И ние трябва да се замислим- застраховки, бутане на пенелки итн
37
10
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
Господ наказа усташите за всичките им зверства над православните сърби! Нека ги клати!
36
2
 
1
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Жалко, защото от пернишкото през пролетта на 2012-та чак до ноември 2013-та имах паник атаки и не можех да се кача на превозно средство, защото от тресенето им ми ставаше зле, 4 километра минавах до работата в посока. 2014-та април също имаше в София. А израстнах през 90-те, когато бяха редки, защото между 1990 и 2001 не помня нито едно. Иначе всички страни, в които си търся работа в чужбина слава богу не са в земетръсни зони
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на хората, не изпаднаха в паника, мъжки се държаха.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментова е точно така...примери за разрушителни земетресения на територията на българия с епицентър в съседните страни има доста в миналото...само да си спомним земетресението във вранча (румъния) през 1977 г.,заради което няколко сгради в свищов рухнаха ,оставяйки след себе си десетки жертви.също така и земетресението в скопие (македония)през 1963 г.,вследствие на което няколко сгради в кюстендил също рухват.