Турските сериали нахлуха в арабските страни - една нова "Османска империя"

С тях Турция изнася в чужбина не само внушителни кадри и истории, но и официалния държавен мироглед
Обновена: 16 яну 2021 20:14 | 16 яну 2021 19:55, Красимир Ангелов
74
Турските сериали нахлуха в арабските страни - една нова "Османска империя"
Снимка: БГНЕС

Турските сериали продължават да се радват на огромен интерес в арабските страни. Тамошните зрители искат истории, които са им по-близки и по-разбираеми от "сапунките", произведени в Латинска Америка, САЩ или Южна Корея. В Близкия изток около 200 милиона домакинства разполагат с телевизор, така че милиони хора с радост следят действието на сериалите, чиито герои изглеждат страхотно и са невероятно романтични.

Тези сериали са синхронизирани на арабски, героите в синхронизираната версия носят арабски имена, а действието е свързано с исляма. Така рецептата работи отлично. Или поне работеше доскоро, пише в свой анализ DW.

Още по темата

Силата на турските сериали

Най-популярните турски исторически сериали предлагат смес от разбираема история, сензационни кадри и лесни за запомняне мелодии. В продукцията очевидно са вложени много пари, а отделните епизоди вървят всеки ден и понякога са с продължителност до два часа. Сюжетите обикновено се въртят около любов, уговорени бракове, големи семейства, патриархалния ред и борбата в името на справедливостта. Но за успеха им има и други причини.

В Турция тези сериали са преминали през цедката на цензурата, което означава, че не съдържат "неприлични сцени, които противоречат на моралните ценности". Такива са голи човешки тела, любовни актове, целувки с език. В същото време сраженията, насилията и оръжията са напълно допустими.

Първият голям успех на турски сериал беше отбелязан през 2007 година, когато 92 милиона зрители в арабските страни изгледаха поредицата "Гюмюш" (в България "Перла"), прекръстена на арабски като "Ноор". Малко след това дойдоха "1001 нощ", продаден в почти 80 страни, и "Великолепният век" - монументален сериал, посветен на живота и любовите на султан Сюлейман Великолепни. Разпространителите му твърдят, че сериалът е бил гледан от над 500 милиона души по целия свят. И наистина: след него броят на арабските туристи в Истанбул сериозно се увеличи, а заедно с това нарасна и турското влияние в Близкия изток.

Но успехите на турските сериали не са съвсем безоблачни. В Пакистан беше приета наредба, която забранява синхронизирането - с цел да се насърчава местната продукция. В резултат рейтингът на турските сериали със субтитри сериозно спадна. Преди пет години турската телевизионна индустрия печелеше по 80 милиона долара годишно от тези сериали в страните от Близкия и Средния изток, но през 2020 година сумата спадна на 15 милиона. Гръб им обърнаха редица големи потребители, особено след като през 2018 година правителството на Саудитска Арабия и телевизионният канал MBC спряха разпространението им. Това решение беше взето, след като главният мюфтия на Саудитска Арабия шейх Абдул Азис ал-Шейх определи сериала "Ноор" за "антиислямски" и "подривен", а каналите, които го излъчват - за "врагове на Аллах и на неговия пророк".

Друг изгубен пазар е Египет. Там турската телевизия беше забранена след военния преврат срещу президента Мохамед Морси, когото турският президент Ердоган подкрепяше. В Египет турските сериали са нежелани именно поради факта, че Турция подкрепя "Мюсюлманските братя" и други ислямистки движения.

"Тиранични окупатори, които опустошават арабския свят"

Въпреки тези поражения в Саудитска Арабия и в Египет, Турция продължава успешно да изнася своите сериали, а с тях и официалния държавен мироглед. Това става с помощта на Ютюб, Нетфликс и няколко телевизионни канала в Дубай и отчасти все още в Саудитска Арабия. В същото време и други се опитват да яхнат вълната.

През ноември 2019 година започна излъчването на сериала "Кралството на огъня", финансиран с 40 милиона долара от правителствата на Саудитска Арабия и на Обединените арабски емирства. Действието на сериала оборва турските исторически интерпретации и представя отоманите като "тиранични окупатори, които в продължение на столетия опустошават арабския свят", както оповестяват от телевизионния канал MBC.

Историческата драма се разиграва през 16 век, когато Османската империя на султан Селим I побеждава династията на мамелюците в Египет. Но и днес мюсюлманските страни водят битка за лидерство. В тази битка може би ще се включат и саудитските филмопроизводители: престолонаследникът принц Салман обяви, че през следващото десетилетие ще инвестира 64 милиарда долара в саудитската развлекателна индустрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
живейте преди 1 година
Изхвърлете цялата турска помия от телевизията и не само...Измислените 'звезди' обират парите на всички и се правят на специални по телевизията, а останалите не могат да си позволят да излязат и да се насладят на живота си...Принуждавта ни да седим без пари и да ги гледаме...
36
1
 
4
 
! Отговори
отегчен преди 3 години
Ако не ви харесват турските сериали,гледайте "От местопрестъплението Маями","От местопрестъплението Лос Анжелис","Киберпрестъпления"гледайте десетки пъти "Хавай 5-0 -като свърши на един канал-веднага го подновяват на друг...до втръсване.И защо разговорът за турските сериали преминава в антируска пропаганда?Пропуснали сте и индийските сериали,вероятно никой няма търпение да ги изгледа от страх,че ще остарее преди да завършат.Харесвани са турските сериали-неоспорим факт и толкова!
35
1
 
3
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Не е вярно това за арабите че не харесват турците - арабите се възхищават на 2 мюсулмански нации - Турция и Иран но в Иран не искат да емигрират защото иранците не са араби.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турските сапунки на конвейр се мъчат да изкарат турците цивилизовани по европейски маниер,но не могат да прикрият по никакъв начин ориентащината в най-пошлия смисъл.Историческите им филми са 10% истина и 90% фантасмагория.Колкото до арабите-те не харесват турците също колкото и балканците,въпреки че са от една и съща религия.Това важи за всяка държава била под турски ятаган,и има защо.
33
1
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Без коментар:"Такива са голи човешки тела, любовни актове, целувки с език. В същото време сраженията, насилията и оръжията са напълно допустими."
32
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха,сега да видим дали нашите телевизии ,ще излъчат арабският филм ,,Кралството на огъня"!Нашите маняци на турски сериали ,ще бъдат разочаровани да видят друг исторически разказ за управлението на Сюлейман Великолепни различен от този във филма "Великолепният век"Браво на арабите.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРИ КУПУВАНЕ НА ТУРСКИ СЕРИАЛИ ДЪРЖАВАТА ИМ ПОЕМА МИТАТА ,И СПОНСОРИРА ЕКСПОРТА. ТАКА СЕ РЕКЛАМИРА ИМПЕРИЯ ! АНАДЪНМУ?
30
1
 
16
 
! Отговори
бг преди 3 години
iда сравним 2 сходни сериала турският опасни улици и българския Пиод прикриштие.в турския 95% отг героите са хубави , добри чавечни и честни. престъпниците най-много да стигнат 5% о .В нашия филм 95% от героите са лоши ,аостаналите 5% които утрябва да са положиелти -ако работят ЗАа закона не са добри съпрузи.Какво следва от това турцитеРЕКЛАМИРАТ НАЦИЯТА СИ А Н ИЕ СЕ САМООПЛЙВАМЕ.кОЙ ХАРЧИ ПО-ДОБРЕ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ РЕШЕТЕ САМИ.
29
0
 
19
 
! Отговори
Gost преди 3 години
Аз турски сериали съм виждал по гръцката и румънската телевизия ,но най много се изненадах когато ги видях чак в Пуерто Рико един след друг по няколко канала .
28
5
 
17
 
! Отговори
ха ха Хо преди 3 години
Ако си изгледал един турски сериал, все едно си изгледал всичките.Винаги има омраза и отмъщение до безкрай,незаконно забогатели и бедняци присламчващи се към тях да ги използват.Бедни скромни момичета и богати злобни жени/облечени по европейски/ които им правят мизерии.Богатите са безнаказани,бедните онеправдани.Фалш отвсякъде.
27
5
 
7
 
! Отговори
Джъст бизнес ман преди 3 години
Споко за турците и капиталистите това е просто бизнес,а вече какво виждат някой фенове на конспирациите е въпрос на лек делируим.Фирмите ,които правят сериалите в Турция всъщност са с чужди акционери, предимно отвъд океана.Пак тези фирми са собственици на огромни телевизионни холдинги със стотици ТВ канали по света .Така една продукция евтина и с висок рейтинг се разпространява евтино и лесно....
26
11
 
20
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Който го може, може!Не случайно Турция е на второ място след САЩ по износ на сериали!А, който не може оплюва всичко и все не му е хубаво!
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тук отдавна са нахлули от продажбите телевизии бТВ и НОВА,голяма е надпредварата )мисля че някои не ги купуват ,а даряват
24
3
 
9
 
! Отговори
Евала преди 3 години
В началото, сериалите с Кавънч Татлъту бяха много гледани в страните в Залива. Причината - актьорът много се харесвал на шейховете, каквото и да означава това и те редовно му изпращаха послания, с покани за приятелска връзчица.
23
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция, както и Русия се опитват да възстановяват стари империй, но диктаторите не могат да осъзнаят, че в 21 век ценностите не са физическа територия, или физическа сила, или военна сила, а съвсем други неща, които само едно демократично общество може да осигури.
22
21
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За българите не знам, но за турците, които драскат тук и обиждат България е доказано, че по-злобни няма.По-злобен от един турчин е само друг турчин.
21
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който може изнася държавен мироглед, който не може внася. Русия също се мъчи да изнася мирогледа на руския свят но никак не и се получават нещата, по скоро и се получават с обратен знак.
20
11
 
31
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
По принцип турски сапунки не гледам, но ми се е случвало. В това което съм мяркал не съм забелязал нищо *османско*. Напротив, съвсем цивилизовано и по европейски са направени- ако изключим музиката . Ако повлияят с нещо в арабския свят, то ще е положително. Много тенденциозна и манипулативна статия.
19
10
 
18
 
! Отговори
кропо преди 3 години
А какво става с най-големия турски експеримент, от време оно. Успя ли най-после мъж да роди или още нямат успех. Е, да продължават, упоритостта се възнаграждава.
18
3
 
19
 
! Отговори
До телевизиите преди 3 години
Ало телевизиите, върнете латино новелите! Заминах 2014-та да уча в чужбина, връщам се 2018 и само турски сапунки и малките фирми фалирали, само кол центрове.