Д-р Николай Брънзалов: Няма да има недостиг на ваксини

10-15% от неговите пациенти са заявили желание за ваксина.
18 яну 2021 22:40, Нели Христова
12

Лишават ли богатите държави бедните от достъп до ваксини срещу Ковид-19? Светът е на ръба на "катастрофален провал на нравствеността" при разпределянето на ваксините срещу Ковид-19, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

"Болният човек, когато е болен от такава сериозна зараза, той дали е беден или богат, няма толкова значение, защото той разпространява заразата, ако не е имунизиран. Ако имаме предвид някои бедни страни, те също така са екзотични. Не мисля, че ще стига до такива ексцесии, нека гледаме по-ведро", каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Той подчерта, че в обществото има много негативна енергия заради пандемията

"Доставките, които България е заявила, ще бъдат изпълнени. Няма да се отрази сериозно забавяне, че да има недостиг на ваксини. Страната ни получава 1,55% от всички ваксини, които трябва да бъдат разпределени в ЕС. А който желае, рано или късно ще намери вариант да бъде ваксиниран, колкото се може по-скоро", допълни д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на БЛС съобщи, че до този момент около 10-15% от неговите пациенти са го потърсили и заявили желание за ваксина.

Как правилно и рационално да се случи ваксинирането на гражданите?

"Има голям процент и на пациенти, които се колебаят. Има и голям такъв, които си следят здравния статус. Който има достатъчно антитела, няма защо да бърза. Лабораториите имат различни методи за изследване на антителата и имат различни референтни стойности. Има пациенти, които прекарват инфекцията, но след това нямат никакви антитела", добави специалистът.

Д-р Брънзалов посочи, че тези хора не са малък процент.

"Ще бъде изследван и клетъчният имунитет, което е изключително важно и за двете ваксини, които са разрешени в България. Борбата с този вирус ще става все по-удачна. Утре ще ми бъде поставена втората доза. Нямах никаква странична реакция от първата ваксина", каза още той.

Според него хората, които не искат да се ваксинират, се влияят и от фалшивите новини, които се разпространят в интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има недостиг - айде стига с това бъдеще време! Значи в момента ИМА недостиг - стига лъгахте хората. И това "който иска ще намери начин" си е чиста подигравка! Абсолютен наглец!
11
0
 
4
 
! Отговори
чудесно преди 3 години
можеш да си забиеш 2 ваксини в гъзза
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Норвежката агенция по лекарствата съобщи първоначално за 23 смъртни случая при възрастни хора малко след като са получили първата доза от ваксината. 13 от тях са изпитали сериозни странични ефекти висока температура, повръщане и гадене, които може да се довели до смъртта на пациентите с крехко здраве, казват от агенцията. По-късно броят на смъртните случаи беше коригиран на 29.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези странични реакции може и доста по късно да се появят ,какво като са минали 20 дни
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нз за недостиг на ваксини, ама недостиг на желаещи ще има със сигурност
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами как ще има недостиг, щом желаещите да си сложат ваксина не достигат?
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая ще излезе, че ще има излишък и тогава какво правим..в кофата
5
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотТова не ме притеснява че са починали 23 човека на обща възраст 2000 години защото от 20 хиляди имунизирани в старчески домове едва ли ваксината е причината за скок в смъртността за последните 2 седмици. Най-вероятно става въпрос за нормален биологичен процес.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, аз не желая да се ваксинирам с Астра-зенека, по 2 много прости причини. Първата ниска успеваемост едва 62% и второ кратък имунитет 3-4 месеца. В същото време научаваме че евродепутата от ГЕРБ Евa Паунова е осигурила 4.5 милиона от тези ваксини и о чудо майката на *** съвсем случайно се оказва шеф на Астра-Зенека България и още едно чудо България пропуска през септември да заяви допълнителни количества от алтернативни ваксини. Въпроса ми е как да си избера ваксината която аз искам?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има излишък.Белите мишки се оказаха малко.
2
0
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ето ви истинска новина 23 човека са умряли в Норвегия от ковид ваксина!
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!