Ще влязат ли брашнените червеи в чинията на българина?

Наш стартъп ще прави завод за продукти от насекоми в Югоизточна Европа
18 яну 2021 20:16, Анисия Иванова
65
Ще влязат ли брашнените червеи в чинията на българина?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планираме в рамките на следващите две години да изградим най-големия в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми. Това заявиха Олга Марсенак и Ксавие Марсенак, съоснователи на Nasekomo, в предаването "Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

През 2020 г. компанията Nasekomo е отчела голямо търсене, като според гостите консумацията на насекоми може да реши два ключови проблема за хранителната индустрия, свързани с липса на достатъчно протеини за населението и неустойчивите методи за производство на храни.

„От три години и половина протеините от насекоми са разрешени за храни за риби и домашни животни. Това, което се случи през миналата седмица, е, че след няколко години много внимателни анализи Агенцията по безопасността на храните в Европа прие за първи път насекомите като безопасна храна в човешката хранителна верига“, обясни Олга Марсенак пред Bloombergtv.bg

"Става дума за брашнените червеи и в момента има и други подадени заявки за други видове насекоми включително и черната муха войник, която ние отглеждаме“, каза тя.

Насекомите могат да се използват за производство на брашна или олио, поясниха гостите.

„В Европа има и културен елемент, като хората не желаят да консумират насекоми, но те могат да бъдат използвани като съставки на различни храни така, че да не се усещат“, заяви Ксавие Марсенак

"Към момента е много трудно се произведат насекоми и цените на продуктите от тях са доста високи, но очакваме след 5 години този пазар напълно да се промени“, смятат съоснователите на Nasekomo.

„Сега всяка търговия с насекоми се извършва под временните мерки, влезли в сила от 2018 г., според които насекоми и техни производни може да се продават само ако тяхното потребление е били одобрено преди тази дата“, коментира Олга Марсенак.

Гостите заявиха, че планират в рамките на следващите две години да изградят най-големият в Югоизточна Европа завод за производство на продукти от насекоми.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Скакалците би трябвало да са като скаридите или раците. Аз обичам и скариди и раци. Всъщност, харесвам и миди и охлюви. Ммм запечени охлюви с песто от глухарче. Простолюдието се прехласва по стриди, но коментират храната на Поднебесната. Не е зле да отидат в някой хубав ресторант там, между другото.
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и китайците консумират прилепи, броненосци и какви ли не диви жовотни и по офоциалната версия всичко тръгна от Китай. След като България има ресурсите да произвежда храна по традиционния начин, защо трябва да се търсят други храни?
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо си мислите, че те вече не са в чинията на българина като протеинови добавки към колбаси, кашкавали, консерви и други полуфабрикати? Щом са разрешени за производство, за да се дават на животни, бъдете сигурни, че вече са във вашата храна и си похапвате мухи, ***, скакалци, стоножки и други гадни насекоми и ларвите им.
30
2
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Това е като кривите Краставици . Но този път прекрачиха Границата на Търпимост - Червей Смляни на Кайма в Каймата ? Мама ви да е... - Европа не е Канибалки Остров .
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ефтини тарикати...да не гледат крави и овце...който *** им се върже и
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па знам ли, малко скакалци в тигана с масло може да вървят с биричка. Нещо между цаца и пържен картоф.
27
2
 
16
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Ввсеожемдерастията докъде ни докара..да ядем сушени комари и мухи!Оттука ще тръгне новата световна зараза ако не ги спрат тия ***!
26
3
 
9
 
! Отговори
Бил гейтс преди 3 години
И тях ще чипирам
25
2
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Анисия Иванова не знае ли български?Какво означава "стартъп",питам,понеже не смятам да чета небивалици и чуждици на килограм!
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма поръчка от Ухан??
23
3
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 23 Стой и гледай :D
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са влезли отдавна. Брашното, с което се прави хляба, е червиво.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауДобре ли сте?
20
8
 
2
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
аз пък най обичам 'бели бъбречета' на скара! Ама на некой дебел червей - какво му е лошото? Шараните ги лапат та се късат, пък ние лапаме шараните (ако имаме слука де...)
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги ща
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам забрана за подобни неща в бг. И сега е пълно с б ок Лу ци. Всичко сладко с фруктоза, сирене вече няма от млеко по веригите , самото мляко е от палмово масло и евтино сухо мляко ...Време е за промяна и връщане към истинските неща.
17
7
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
ако го пусна евтино и на промоция в Lidl ще влезе, много ясно :D
16
2
 
12
 
! Отговори
Гастроентролог преди 3 години
Не, няма да влязат. Но пък червеите се намърдаха в парламента.
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерси, да си ги ядат в Западна Европа.
14
3
 
9
 
! Отговори
хрус хрус преди 3 години
По-добре препечени кокоши крака