Такситата поскъпват, първoнaчaлнaтa тaкca скача на 1,58 лeвa

До три месеца превозвачите трябва да си сменят тарифите
30
Такситата поскъпват, първoнaчaлнaтa тaкca скача на 1,58 лeвa
Снимка: Dnes.bg, архив

От следващата седмица ще влязат в сила нови по-високи цени на таксиметровите услуги. Това става с промени в наредба 34 от Закона за автомобилните превози. Променя се начина на определяне на първоначалната такса, която ще бъде от двоен до троен размер от минималната цена за един километър пробег по съответната тарифа в населено място, пише "Монитор".

Тaкa, aкo дo мoмeнтa в Coфия мacoвитe цeни нa първoнaчaлнaтa тaкca бяхa oкoлo 70 cтoтинки, тo c прoмeнитe в нaрeдбaтa първoнaчaлнaтa тaкca cтaвa минимум 1,58 лeвa прeз дeня и 1,80 лeвa прeз нoщтa, a в cлучaй, чe прeвoзвaчът рeши дa ce възпoлзвa oт прeдeлнaтa цeнa зa cтaртoвaтa тaрифa, тo брoячът щe зaпoчвa дa oтчитa oт 2,37 лeвa прeз дeня и 2,70 лeвa прeз нoщтa.

Това обаче не означава, че цените на всички фирми ще скочат веднага.

Според наредбата до три месеца превозвачите трябва да си сменят тарифите.

Наредбата е одобрена от транспортния министър Росен Желязков и е изпратена за обнародване в „Държавен вестник“, като промените са в резултат на продължителни обсъждания с браншовите организации. Определянето на размер от двоен до троен от минималната цена за един километър пробег ще ограничи нелоялната конкуренция в таксиметровия сектор, смятат от транспортното министерство.

Транспортният министър има задължение да определи начина, по който превозвачите са длъжни да обявяват пред клиентите си цените и условията за превоза. В Закона за автомобилните превози е вменено задължение на общинските съвети да определят в срок до 31 октомври минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за километър пробег за следващата година. Когато общинският съвет не определи минимални и максимални цени, се прилагат цените към 31 декември на предходната година.

Преди измененията наредбата определяше, че първоначалната такса не може да надвишава цената за един километър пробег по съответната тарифа в населено място с повече от 50%.

Други от основните изменения произтичат от последните промени в Закона за автомобилните превози и са свързани с преминаването към общините на регистрационния режим за извършване на таксиметров превоз на пътници.

Регистрацията на таксиметровите превозвачите вече ще бъде изцяло в общината.

Досега Изпълнителна агенция Автомобилна администрация (по старому ДАИ) издаваше разрешителното за превозвач, а регистрацията на превозните средства в общините. Сега вече и двете неща ще случват само в общините, а документите вече ще се прехвърлят електронно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ценатакситатакса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия да ни съдерат ли искат? До кога ще е това безобразие?
27
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Лъжат ни. Над 2лв ще е първоначалната такса.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после кака Данче ще хленчи, че има задръствания и проблем с паркирането. С колата ми е хем по-комфортно, хем по-евтино, а тия да си висят по стоянките и да чакат някой наивник да го закарат от летище или от гарата до центъра за 100 лв.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен25Да, де ама те настояваха. Правителството просто им изпълни желанието.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, щом много държат да фалират...Колкото по-високи цени, толкова по-малко клиенти. Да не говорим, че услугата, която предлагат повечето е далеч от качествена.Стари коли, с "аромат" на цигари, чалга на мах, гледат как да обиколят 3 пъти, уж че търсят адреса... а за лична хигиена някои не са и чували.
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мерси. Повечето БГ таксита миришат на цигари и алкохол понеже пият и пушат докато са на смяна. Си ... п.... ***....
22
0
 
23
 
! Отговори
Шошо преди 3 години
Бойкот срещу бакшиша
21
0
 
37
 
! Отговори
68 преди 3 години
най смешното е че тези които са с най лоша услуга искаха това повишение на цените, резултатът ще е обратен за тях - изобщо няма да ги ползват
20
1
 
19
 
! Отговори
69 преди 3 години
опитайте се да ги ползвате само в краен случай или се комбинирайте в приложения
19
3
 
47
 
! Отговори
ТролиТролевТролистия преди 3 години
Е че то кой ползва таксита? Няма кръчми и барове, ням нужда и от таксита.
18
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заведенията не работят, а и алкохол не употребявам. След 19ч.улиците са празни и градския транспорт също. За какво ми е да се качвам на такси, всъщност?А, гледам пред блока ми стоят четири таксита от един месец и не помръдват, май скоро няма и да мръднат.
17
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можем и без таксита, от НДК до ст. град го взимам за 1 ч. пеш.
16
6
 
33
 
! Отговори
Бай Тоз преди 3 години
Жена се качва на най-новите таксита карани от роботи.- Добър ден, аз съм вашият шофьор.- О, но вие сте робот! Безопасноли е това?- Да, госпожо, аз робот най-висок клас, работил съм за ЦЕРН и НАСА.- Ха, работил си на такива места, а сега каташ такси!?- Съсипаха я тая държава, госпожо!
15
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът си е техен. С личния ми автомобил ще ми е по-ефтино, освен че ми е и по-комфортнортно. Сигурно доста хора мислят като мен, така че драма няма.
14
9
 
13
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
До СтаниславНикой не може да ми каже кой и кога ще ши6aм, камо ли държавата която е на дъното на океана
13
4
 
39
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Работиш като такси и си доволен примерно и от работата и клиентите са доволни. И хоп държавата решава че със закон те кара да си повишиш цените. Това го няма никъде по света.
12
3
 
35
 
! Отговори
Евала преди 3 години
Браву на пиленцата. *** после да не протестират, че нямат клиенти. Може да стреснат ББ с тъ.панарски протести, но ако мислят че аз ще ги кача за такива пари - да правят като вятъра!
11
30
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
А вие баровци, като ниле искате такси си наэначете частен шофьор.Ще ви иэлезе, само по 5.. от цената на таксито. А не да се прайте на отворилени, като ceлcки пешеходки
10
2
 
37
 
! Отговори
лакоми мишоци преди 3 години
Вдигнете цените поне 10 пъти бе,***!
9
1
 
53
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Че люпят слънчоглед по цел ден бакшишите...