Огромният скок на безработицата - в големите градове

Ще доведе ли отварянето до бърз ръст на заетостта?
73
Огромният скок на безработицата - в големите градове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Огромният скок на безработицата е в големите градове.

Без мерките на държавата щяхме да стигнем 18%, ако не и повече, безработица, нещо, което е направо много страшно, коментира Георги К. Първанов, специалист по човешки ресурси и член на борда на Българската асоциация за наемане на хора, пред БНР.

Още по темата
По думите му годината започна доста негативно. През първата седмица на януари добавихме 15 хиляди нови безработни, изтъкна Първанов. Той цитира официална статистика, според която за почти година от началото на пандемията загубата на работни места възлиза на 150 хиляди.

"Според мен реалната цифра е около 200 хиляди. По мои сметки може би сме на около 12-13% безработица", посочи специалистът.

Според него дори да се случи отварянето, което очакваме, то няма да доведе до бърз ръст на заетостта.

"Хората няма да посещават особено често в началото нито моловете, нито фитнесите, нито ресторантните и много бизнеси, които на ръба са оцелявали и са си правели сметка, че ще се възстановят бързо, също могат да бъдат загубени", смята Първано

Бизнесите, които оцеляват и бързо са се преориентирали в новата среда, са свързани с онлайн сферата, медицината и фармацията, IT индустрията.

"Виждаме криза, каквато не сме свикнали. Ще трябва да се пренапишат учебници по икономика. В криза би трябвало борсите да са надолу, имотите, а те са нагоре. Много странно е това, което се случва", обобщи специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: безработицазаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То стоте хиляди чиновници гласуват против ГЕРБ, най-малкото заради ниските си заплати. Други гласуват за ГЕРБ - мутри и онези платени избиратели на ГЕРБ от маалите.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Ами верно, що не станеш програмист? Нали нищо не правят и пари взимат, при това доста. 1-2 месеца и си там. Защо да гоним програмистите, кой ще плаща големите данъци. Ако не можеш ти, децата ти могат да станат, малко поне да учат, особено математика.
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Митко 21 смСофия се прочу като автоморгата и дизеловата морга на ЕС.
40
5
 
14
 
! Отговори
Питко 22см преди 3 години
До Митко 21 смТова са герберските чиновници,електоратът на боко.Над 1 млн нищоправещи чиновници ,които получават всеки месец парички и работят веднаж-на изборите.При смяна на властта и масово съкращение и тогава ще говорим.
39
0
 
12
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
КВИ РЕФОРМИ ,БЕ....ХА,ХО,ХО,ХО,ХООООО...ПАК ЛИ ЩЕ СИ ТЪРСИТЕ "СОЦ-РОБИ НА ТРУДА"....ТА ДА ВИ РАБОТЯТ ЗА "БЕЗ ПАРИ " НА ПОЛЗУ РОДУ....??!УМРЯ ТАЯ , МОЙ ЧОВЕК....!!!
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитат: "Според мен реалната цифра е около 200 хиляди. По мои сметки може би сме на около 12-13% безработица", посочи специалистът.Очевидно не е специалист, а ***, щом смята 200 хиляди за цифра.
37
5
 
4
 
! Отговори
НЯМА ХОРСКИ ГЛАД преди 3 години
ИМА ХОРСКИ МЪРЗЕЛ----ПО "СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МОДЕЛ"!НА БАНИЦАТА В КРЪЧМАТА--МЕКОТО .....И НА РАБОТАТА --ЛЕКОТО!ЩОТО :"БУНАК ЛОЗЕ И ГРАДИНА КОПА ----А , ЮНАК , ВИНО У КРЪЧМАТА ПИЕ"...ХА,ХА,ХААААААА....
36
1
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Време за реформи е!--Къде се е чуло и видяло,ДС да започне да прави реформи, че и европейски даже ?!Айде по-сериозно колега...
35
17
 
7
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Сега се прибирам от работа и в центъра на София са опашки от задръствания, хиляди автомобили, прави впечатление, че масово са нови и скъпи коли. Тези приказки за безработици и фалити не ловят дикиш. Днес бг да излязат и да снимат на улицата, как хората тънат в лукс и охолство. Добре че са герб на власт, ако беха БСП или тройната коалиция щяхте да видите що е то криза
34
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Вземи учи и стани програмист,вместо да вадиш ножчета,комплексарче такова.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойчето ще бъде свален от хорския глад.Долри и да фалшифицира изборите.Гладен не се стои.Особено,когато децата ти гладуват.
32
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПредлагам да ги изгоним програмистите. Те са виновни за всичко. Апартаментите ще станат евтини. Ще има само кол центрове от ай-ти индустрията. То и те се изнасят от България но нищо. Офиси ще има бол, празни. Забравих, ще останат заводите и заплатите там ще нараснат.
31
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако остана без работа и огладнея, първите, на които ще тегля ножа, за да ги ограбя и да се нахраня, ще са програмисти!
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До програмиститеКакви точно електронни данни? Геологически, политически или имотни данни, че не разбрах. На квадратен метър ли, на човек ли? Добрите архитекти и програмисти на умни решения, програми и платформи, печелят доста, защото много малко хора умеят да вършат тази работа, особено в България. А за тази работа в чужбина заплащането е доста по-високо.
28
1
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Когато цъфнат герберугите,ти ваучер ва морето си вземи,квартира и храната дават мутрите,да им работиш остани !
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали се хвалеха с 60 на 50, 90 на 20 и др. успехи на ГЕРБ и ОП. Сега пък скок на безработни.
26
2
 
15
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Проф Христов го каза будещето е огрмна безработица живот на помощи в малки държавни жилища без семейство и деца, до намаляване населението в пъти.... Сега се организират нещата и се тества колко бързо може да стане а не дали, неизбежно е. Това е визията на Запада към който уж сме! А бъдещето е на Изток!
25
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките на ГЕРП качиха рекорден външния дълг на страната което не е било такъв рекорд в историята. Трябва да спрат да теглят нови заеми, защото после няма кой да ги върне.
24
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като започнат сервитьорите да ми се оплакват. По 2 шамара за осъзнаване на калпак и марш на село! Земите пустеят! И без това в града няма нужда от вас, няма кого да обслужвате- средната класа си работи от вкъщи и поръчва храна онлайн.